Ο Αντώνης Παπαδεράκης περιγράφει πώς περνά τις ημέρες της καραντίνας

ο-αντώνης-παπαδεράκης-περιγράφει-πώς-1030932

Σχολεία κλειστά από 10 Μαρτίου. Καταστήματα εστίασης κλειστά από 14 Μαρτίου. Εμπορικά καταστήματα κλειστά από 18 Μαρτίου. Απαγόρευση κυκλοφορίας από 23 Μαρτίου. Η χώρα σε καραντίνα λόγω του φονικού κορονοϊού και συνεχίζουμε για το καλό όλων μας να “Μένουμε σπίτι” βρίσκοντας ο καθένας διαφορετικές διεξόδους και ασχολίες.

Κι επειδή τα μέτρα απαγόρευσης δεν κάνουν εξαιρέσεις, το zarpanews.gr απευθύνθηκε σε γνωστούς Χανιώτες και τους ζήτησε να περιγράψουν πώς περνούν την μέρα τους, ποια είναι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους.
Σήμερα απαντά ο Αντώνης Παπαδεράκης, Αντιπεριφερειάρχης στους τομείς Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας, Κοινωνικής Οικονομίας και πρώην Γενικός Γραμματέας Εμπορίου

Πώς βιώνεις αυτό τον αναγκαστικό εγκλεισμό; Με υπομονή  και πιστεύω ψυχραιμία. Με αγωνία όμως για την υγεία μου και των δικών μου ανθρώπων και επιπλέον ανησυχία για την επόμενη μέρα.

Πόσες μέρες είσαι στο σπίτι; Από την αρχή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τις πρώτες μέρες ολοκληρωτικός εγκλεισμός. Δεν άντεχα όλη μέρα τις πιτζάμες. Μετά χαλαρώσαμε λίγο στο πλαίσιο των δυνατών και νόμιμων μετακινήσεων Το πιθανότερο πάντως είναι ότι μετά τη καραντίνα  θα πρέπει να ανανεώσουμε  την εσωτερική εικόνα  του σπιτιού.

Πόσο συχνά – για ποιο λόγο κυρίως βγαίνεις από το σπίτι; Λόγω αρμοδιότητας, ως  θεματικός Αντιπεριφερειάρχης καθημερινά τα πρωινά στο γραφείο μου στη Περιφέρεια μόνο στα Χανιά με την ειδική άδεια που υπάρχει. Για άλλους λόγους, μόνο για λίγα ψώνια ή για ένα μικρό περίπατο κοντά στο σπίτι μου.

Τι γίνεται με τη δουλειά; Πέρα από την απασχόλησή μου στη Περιφέρεια, η τουριστική επιχείρηση που έχω είναι εκτός λειτουργίας. Η χρονιά προβλεπόταν καλή. Ακυρώθηκαν όλοι οι σχεδιασμοί αναβάθμισης υποδομών παράλληλα με τη καθιερωμένη ετήσια προετοιμασία.. Οι απώλειες εισοδήματος θα είναι σημαντικές. Σκέφτομαι και τους ανθρώπους που απασχολούσα κάθε χρόνο για 6 μήνες και ζούσαν από αυτό.

Πώς περνάει μία μέρα στο σπίτι – Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;

Κυρίως τα απογεύματα και βράδια… Τσεκάρω το μυαλό μου στα Μαθηματικά. Συζητώ και σχολιάζω με τη σύζυγό μου. Ενημερώνομαι από το διαδίκτυο για τα τρέχοντα υγειονομικά-οικονομικά και παρακολουθώ μελέτες διεθνών και Ελληνικών Ινστιτούτων για την επόμενη μέρα. Επικοινωνία και τηλεδιασκέψεις με φίλους, συνεργάτες, φορείς ή συναδέλφους στις Περιφέρειες. Διάβασμα βιβλίων λογοτεχνίας και αρκετές ταινίες. Συστήνω να ξαναδιαβάσουμε τους ποιητές γιατί ακόμα και ένα παλιό ποίημα πάντα κάτι καινούργιο έχει να μας πει. Τελειώνω το εκπληκτικό διήγημα του Σελίν «Ταξίδι την άκρη της νύκτας» και συστήνω την πολύ σημαντική ιστορική μελέτη με επίκαιρα μηνύματα του Γ. Μαυρογορδάτου «1915-Ο Εθνικός Διχασμός». Από ταινίες-σειρές που είδα συστήνω Το μεγάλο Χακάρισμα (ταινία-ντοκιμαντέρ), Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, Ο Τραπεζίτης της Αντίστασης, το Unorthodox και τη σειρά «Υπόγεια πόλη».

Τι βρήκες χρόνο να κάνεις που δεν προλάβαινες πριν; Να τακτοποιήσω ορισμένα από τα κάθε είδους  αρχεία μου και να διαβάσω πράγματα που είχα αφήσει.

Ποια ασχολία σου, σού στέρησε η καραντίνα; Το Σαββατιάτικο κοινωνικοπολιτικό καφέ με φίλους στου Βρανά.

Ποια σχέδιά σου αναβάλει / καθυστερεί η καραντίνα;  Μια εκδρομή στην Ισπανία και την Πασχαλινή επαφή με τα εγγόνια μου που θα ερχόταν από Αθήνα. Για τους σχεδιασμούς δε, στο επίπεδο της Περιφέρειας όλα είναι υπό επανεξέταση και αναθεώρηση.

Πιστεύεις ότι θα μάθουμε κάτι από αυτό ή θα το αφήσουμε πίσω μας σα να μη συνέβη τίποτα;  Πολλά δεν θα είναι ίδια σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι βέβαιο. Οι επιδράσεις θα είναι μακροχρόνιες. Ανακύπτουν σοβαρές προκλήσεις σε Παγκόσμιο επίπεδο σε όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι νέες διευθετήσεις εξαρτώνται από την συμπεριφορά μας αλλά κυρίως από τις πολιτικές – πνευματικές ηγεσίες και think tanks.

Ελπίζω στους επαναπροσδιορισμούς αξιών, που αναπόφευκτα θα γίνουν ,να προκριθούν οι αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ελευθερίας των ανθρώπων καθώς και να ενδυναμωθεί η συναίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι και κυρίαρχοι σε αυτό το πλανήτη.

Σε προσωπικό επίπεδο, τι σε έμαθε αυτή η περίοδος; Την αξία της ανθρώπινης επικοινωνίας και την μεγάλη σημασία που έχει σε αυτήν η γλώσσα του σώματος και ιδιαίτερα οι εκφράσεις του προσώπου.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; Να δω τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου. Να βρεθώ από κοντά και να διασκεδάσω με φίλους. Άλλωστε   όπως έγραψε και  ο Fernando Pessoa η ζωή είναι ένα δεινό που αξίζει να το απολαμβάνεις.

Σκεπτόμενος την επόμενη μέρα, τι σε προβληματίζει / ανησυχεί περισσότερο; Η οικονομική κρίση-που όχι αναπόφευκτα- έρχεται και οι μεγάλες δυσκολίες που θα ζήσουμε ως κοινωνία.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook