Μιλτιάδης Κλωνιζάκης: «Ο ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει χωρίς διόδια – Το ΚΚΕ πλησιάζει το 7.5%» | Video

μιλτιάδης-κλωνιζάκης-ο-βοακ-πρέπει-ν-1674050

Στο Zarpa Radio 89.6 και τον Δημήτρη Παππά μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Χανιά, Μιλτιάδης Κλωνιζάκης. Ο κ. Κλωνιζάκης δήλωσε ότι το ΚΚΕ πανελλαδικά πλησιάζει το 7.5%,  ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο από εκείνο που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές:

«Έχουμε κόσμο που μας ακούει, που επικροτεί τη στάση μας. Υπάρχει τάση, πανελλαδικά προσεγγίζουμε το 7.5%. Η κοινωνία έχει την αντίληψη ότι δεν θα ανταλλάξουμε τις ψήφους μας με κάποια υπουργεία. Ενώ το παράδειγμα της κυρίας Καϊλή έδειξε γιατί είμαστε αντίθετοι στην ΕΕ».

Μιλώντας για την ΕΕ, χαρακτήρισε μνημόνιο το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις και γι΄αυτό μπορεί να υπάρξουν πολυκομματικές κυβερνήσεις:

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα μνημόνιο. Έχει προαπαιτούμενα. Επίσης έχουμε μπροστά μας τα ελληνοτουρκικά. Εκεί έχουν εκλογές τώρα αλλά μετά θα βρεθούμε μπροστά σε επώδυνες διευθετήσεις που δεν θα είναι προς όφελος των λαών. Και επειδή θα χρειαστεί να πέσουν βαριές υπογραφές, μην εκπλαγείτε αν δείτε μια δικομματική – τριχρωμική κυβέρνηση«.

Ο κ. Κλωνιζάκης, ως πολιτικός μηχανικός, ρωτήθηκε για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που παγώνει την εκτός σχεδίου δόμηση και ήταν ιδιαίτερα επικριτκός:

«Το Στε γνωμοδοτεί επί συγκεκριμένων δεδομένων. Μιλάει για ένα οικόπεδο στην Πάτμο. Το υπουργείο όμως νομοθετεί και αυτό που ακολουθούμε είναι η νομοθεσία. Ο νόμος του 1985 έλεγε συγκεκριμένα ότι απαιτούνται 4 στρέμματα για αρτιότητα και οικοδομησιμότητα. Το 2003 έβαζε μεταβατικές διατάξεις ότι η αλλαγή που απαιτούσε πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο θα ισχύει για οικόπεδα που φτιάχνονται από το 2003 και μετά. Το ΣτΕ τα παρερμήνευσε, ενώ αγνόησε και τις μεταβατικές διατάξεις. Το υπουργείο θα μπορούσε λοιπόν να βγάλει μια εγκύκλιο όπου θα αναφέρει τη νομοθεσία, αλλά δεν έχει κάνει τίποτα.

Θα μπορούσαν, αν υπήρχε πολιτική στρατηγική κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, να ορίσουν ότι στις περιοχές όπου θεσμοθετούνται τα τοπικά χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια, να καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση. Όχι έτσι όπως γίνεται τώρα».

Στην ερώτηση, γιατί η κυβέρνηση δεν αντιδρά, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε ότι πίσω από αυτό κρύβονται οικονομικά συμφέροντα:

«Το κερασάκι στην τούρτα είναι η κατάργηση των 4 στρεμμάτων. Κατάργησε όμως και τα 2 στρέμματα μπορούσαν να οικοδομηθούν στις περιφερειακές ζώνες των οικισμών. Απαξίωσε την περιουσία των πολιτών, δημιούργησε ένα μπάχαλο στις πολεδομίες. Στα Χανιά έχουμε 2500 αιτήσεις που πρέπει να εκδοθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πίσω από αυτές τις αποφάσεις κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. Κάποιοι τώρα θα μπορούν να αγοράσουν και να συγκεντρώσουν εύκολα γη και θα κάνουν ανάπτυξη όπως αυτή την θέλουν. Είναι μια προσπάθεια συγκέντρωσης γης σε συγκεκριμένους. Ένα εκτός σχεδιου οικοδομήσιμο μπορεί να κάνει 50 με 60 χιλιάδες ευρώ, ενώ το ίδιο μη οικοδομήσιμο μπορεί να κάνει 5 με 6 χιλιάδες ευρώ, ή ανάλογα με την καλλιέργεια που έχει στο χωράφι. Και ο υφυπουργός κ. Οικονόμου που εισήγαγε τη ρύθμιση το 2020 ήταν εκπρόσωπος της Lamda Development».

Ο κ. Κλωνιζάκης δήλωσε ακόμα, ότι ο ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει με έξοδα του δημοσίου και χωρίς διόδια:

«Ο ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι με τί όρους θα γίνει. Το κόστος του είναι 1.5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Και ο ΒΟΑΚ δεν έχει εναλλακτική. Στην Εγνατία έχεις εναλλακτική, στην εθνική οδό έχει εναλλακτική. Εδώ, αν θες να πας από ένα χωριό στο άλλο, δεν θα έχεις εναλλακτική. Και θα πρέπει να πληρώνεις διόδια; Ο κόσμος πληρώνει φόρους και γι΄αυτό ο ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει από τα λεφτά του κράτους, χωρίς διόδια. Είναι εφικτό»

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων εξήγησε ακόμα πως η αλλαγή προσώπων στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στα Χανιά, όπου ο Γιάννης Ντουνιαδάκης πήρε τη θέση του Φώτη Ρηγανάκου, προέκυψε εξαιτίας της συμμετοχής της Ασημίνας Ξηροτύρη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, πράγμα που ώθησε τον κ. Ντουνιαδάκη στα Χανιά, όπου ήταν υποψήφιος και το 2019.

Τέλος, ο κ. Κλωνιζάκης κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το ΚΚΕ, λέγοντας ότι άλλοι έδιναν υποσχέσεις που δεν τηρούσαν:

«Δεν είμαστε μικρά παιδιά, έχουμε εμπειρίες. Κάποιοι βγήκαν στο παρελθόν και είπαν ότι θα σκίσουν μνημόνια, θα τους χορέψουν καρσιλαμάδες. Άλλοι είπαν ότι θα φτιάξουν νέο κράτος. Όλα αυτά ο κόσμος τα έχει δει και καταλαβαίνει. Ας μας δώσει τη δυναμική, αν όχι να κυβερνήσουμε, να είμαστε το ανάχωμα σε όσα έρχονται».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook