Μιχάλης Χατζηγιάννης: Πάντα μου άρεσε το λαϊκό τραγούδι – Δεν αποκλείω καθόλου να κάνω λαϊκό δίσκο

μιχάλης-χατζηγιάννης-πάντα-μου-άρεσε-1484090

Καλεσμένος του Δημήτρη Παππά, στο στούντιο του Zarpa Radio 89.6 βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ο αγαπητός καλλιτέχνης, άρτι αφιχθής από Αθήνα για τις συναυλίες του με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, ήρθε για μία συνέντευξη η οποία κατέληξε σε… φιλική κουβέντα, καθώς ο Δημήτρης Παππάς υπήρξε παραγωγός των συναυλιών του στην Κρήτη για περίπου 20 χρόνια

Αρχικά ο ταλαντούχος τραγουδοποιός αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη: «Η περιοδεία πάει πολύ καλά. Πρόκειται για κάποιες συναυλίες οι οποίες είχαν αναβληθεί από πέρυσι λόγω συνθηκών ενώ κάποιες άλλες είναι προσωπικές δικές μου. Στην Κρήτη είμαστε μαζί και εμφανιζόμαστε απόψε στα Χανιά, στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου, αύριο Τρίτη στο Ρέθυμνο στη Φορτέτζα και την Πέμπτη στο Ηράκλειο στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης. Είναι ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα, τα τρία τέταρτα του συνολικού χρόνου είμαστε μαζί στη σκηνή και είναι όλα «δεμένα» μεταξύ τους.

«Μου έλειψαν πολύ τα Χανιά, έχω να έρθω αρκετά χρόνια, αλλά το αποκορύφωμα ήταν η πανδημία που άλλαξε τις ζωές όλων μας και ελπίζω να βγούμε ώριμοι και συνειδητοποιημένοι αν και δεν μας βλέπω να είμαστε ένα είδος που μαθαίνει από τα πάθη και τα λάθη του. Βλέπω να συμβαίνουν αδιανόητα πράγματα, δεν ξέρω που οδηγείται η ανθρωπότητα. Φαίνεται να μην έχει τελειώσει όλο αυτό αλλά από την άλλη το παλεύουμε, δεν γίνεται και αλλιώς. Αν παραδώσουμε τα όπλα θα κλειστούμε σε ένα σπίτι με κατάθλιψη. Ας κοιτάξουμε το σήμερα γιατί μόνο αυτό ξέρουμε».

«Προσωπικά τα δύο αυτά χρόνια ήταν δημιουργικά από την άποψη ότι έγραψα περισσότερα τραγούδια. Η μουσική μας κράτησε ζωντανούς αλλά σίγουρα ο πρώτος χρόνος με τον εγκλεισμό ήταν μία σοκαριστική κατάσταση για όλους. Τη δεύτερη χρονιά κάπως το συνηθίσαμε γιατί είμαστε και προσαρμοστικό είδος. Σίγουρα θα προχωρήσουμε μαζί με τον κορονοϊό, ελπίζω για λίγο ακόμα. Αυτό που θέλω να πω όμως είμαι εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα και την εξέλιξη της ιατρικής και του κλάδου της επιδημιολογίας ως προς το πόσο γρήγορα κινήθηκαν για την αντιμετώπιση του ιού.

«Η κοινωνία είναι μπερδεμένη. Είμαστε σε ένα στάδιο που κανείς δεν ξέρει τι γίνεται, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε τρεις μήνες. Τα έξοδα έχουν εκτοξευτεί, το βλέπω καθημερινά στη βενζίνη, στο ρεύμα, στο σούπερ μάρκετ όπου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι τιμές και απ’ ότι φαίνεται θα φτάσουμε κι εκεί. Ιστορικά όλα ξεκινούσαν με ένα σύστημα οικονομικής αύξησης και ερχόταν η σύγκρουση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ζήσουμε ακρότητες, αλλά σίγουρα θα υποστούμε τις συνέπειες. Το απεύχομαι αλλά δεν έχω πολλά παραδείγματα για το αντίθετο.

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κόσμου στις συναυλίες ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είπε: «Είναι εντυπωσιακό, είναι συγκλονιστικό πόσο εκδηλώνεται ο κόσμος, με τι πάθος, με μία δίψα να ζήσουν το τώρα. Να τραγουδήσουν, να διασκεδάσουν, να ξεχαστούν. Κι εμείς όμως το ίδιο νιώθουμε».Ερωτηθείς για το ποια τρία τραγούδια θα ήθελε να είχε γράψει ή ερμηνεύσει ο ίδιος, είπε τον «Αύγουστο» του Νίκου Παπάζογλου, την «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη και το «Κάπου νυχτώνει» του Σταύρου Κουγιουμτζή που έχει πει ο Γιώργος Νταλάρας, ένας καλλιτέχνης τον οποίο θαυμάζει πολύ ο Μιχάλης Χατζηγιάννης: «Μεγάλωσα με Νταλάρα και στα 22 μου δούλεψα μαζί του. Με είχε πάρει μαζί του και μου έδωσε χώρο και χρόνο κάτι που κάνει απλόχερα με τους νέους καλλιτέχνες. Έχει τη δική του φιλοσοφία και το δικό του στυλ αλλά είναι πολύ ανοικτός όταν σε εκτιμήσει.

Ο ίδιος είναι στα μουσικά πράγματα κάτι παραπάνω από 20 χρόνια. Ένας ποπ καλλιτέχνης ο οποίος έχει καθορίσει τρεις γενιές, πώς φαντάζεται το μέλλον του μετά από 20 χρόνια; «Σίγουρα δεν μπορείς να είσαι 60 και να εκπροσωπείς την ποπ έτσι όπως τη γνωρίζουμε. Ασυνείδητα μπορεί και να το κάνω. Πρέπει όπως ωριμάζεις εσύ, να ωριμάζει και η μουσική σου, να γίνεται πιο «στιβαρή» . Όχι ότι το ποπ δεν είναι στιβαρό καθώς έχουμε πολλά παραδείγματα για το αντίθετο. Για παράδειγμα οι Pet Shop Boys εμφανίζονται σε χιλιάδες κόσμου και ο McCartney τραγουδάει ακόμα στα 80 του»

«Δεν το κρύβω όμως ότι και το ελαφρύ λαϊκό τραγούδι μου αρέσει. Πάντα μου άρεσε, με αυτό μεγάλωσα και δεν αποκλείω καθόλου να κάνω λαϊκό δίσκο. Το μπουζούκι μπορεί να καθορίζει τον ήχο αλλά έχουμε τόσα πολλά όργανα που δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μπουζούκι για να δώσεις ένα λαϊκότροπο τραγούδι. Ωστόσο το θέμα δεν είναι αν θα κάνεις έναν λαϊκό δίσκο, αλλά να τον τραγουδήσεις καλά, να τον υποστηρίξεις. Κι εγώ αισθάνομαι πιο ώριμος τώρα για να το κάνω» είπε κλείνοντας ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook