Δημήτρης Φραγκάκης: Χρονιά-ρεκόρ το 2022 για τον τουρισμό – Πολύ θετικό το κλίμα και για το επόμενο έτος

δημήτρης-φραγκάκης-χρονιά-ρεκόρ-το-2022-γ-1114530

Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού το 2023, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το 2022 ως χρονιά ρεκόρ, εμφανίστηκε ο Γ.Γ. του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, στο ZARPA RADIO 89.6 και τον Δημήτρη Παππά. Ο κ. Φραγκάκης παρέθεσε και στοιχεία για τη σεζόν που ολοκληρώνεται.

«Φέτος είναι μια χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό στα έσοδα, τα οποία θα είναι αυξημένα ακόμα και σε σχέση με το 2019. Ειδικά για τα Χανιά, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 13% των επιβατών σε σχέση με το 2019 και 18.5% αύξηση των πτήσεων. Τα στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο εξάμηνο δείχνουν ότι η κατά κεφαλή δαπάνη του επισκέπτη είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το 2019 και αυτό θα αποτυπωθεί και στα Χανιά. Το κλίμα είναι πολύ θετικό και για το επόμενο έτος, παρά τις μεγάλες αβεβαιότητες του χειμώνα.

Πήγαμε σε εκθέσεις στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Σουηδία τη Γερμανία και τα δείγματα είναι καλά για το 2023. Το ότι καταφέραμε να επαναφέρουμε την τουριστική βιομηχανία της χώρας από το μηδέν που είχε στην πανδημία είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα. Λίγες χώρες το κατάφεραν αυτό».

Ο κ. Φραγκάκης ρωτήθηκε για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ξεκαθάρισε ότι άλλο προϋποθέτει η λειτουργία του χειμερινού τουρισμού και άλλο απλά η επέκταση της σεζόν για μερικές εβδομάδες:

«Ο πρώτος στόχος της επιμήκυνσης πρέπει να είναι να γεμίσουν ο Απρίλιος, ο Οκτώβριος και οι αρχές Νοεμβρίου. Φέτος το καταφέραμε σε έναν βαθμό. Μερικές περιοχές της Κρήτης θα πάνε και μέσα στον Νοέμβριο. Ο χειμώνας είναι άλλη υπόθεση.

Είναι ένα τελείως διαφορετικό προϊόν. Αυτός που έρχεται τον Ιούλιο, σήμερα δεν μπορεί να έρθει τον Ιανουάριο. Πρέπει να στήσουμε ένα τέτοιο προϊόν, αλλά αυτό απαιτεί δραστηριότητες, υποδομές, ανοιχτά ξενοδοχεία και καταστήματα όχι μόνο μέσα στην πόλη. Και σε αυτά υστερούμε.

Όλοι νομίζουν πως τους τουρίστες τους φέρνουν οι πτήσεις. Τους τουρίστες τους φέρνει το προϊόν και οι πτήσεις, μαζί. Πρέπει να έχεις και τα δύο και γι’ αυτό εμείς ως ΕΟΤ επικοινωνούμε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα έχει και χειμώνα».

Με αφορμή αυτό, ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε και στη Ryanair και τα όσα είχε αναφέρει η αεροπορική τον Σεπτέμβριο, επιμένοντας ότι χωρίς προϊόν για τον χειμώνα, δεν θα έρθουν επισκέπτες:

«Η κουβέντα με τη Ryanair είναι για τον χειμώνα. Δεν σταματάει να πετάει η εταιρία το καλοκαίρι. Στα Χανιά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον προορισμό μας ως ψωροκώσταινα του τουρισμού. Τα Χανιά έχουν προσελκύσει πολλές αεροπορικές εταιρίες και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Τρία χρόνια συζητάμε με όλες τις αεροπορικές εταιρίες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και ένα πακέτο κινήτρων για τις αεροπορικές εταιρίες. Έχουμε προγράμματα συνδιαφήμισης, προώθησης της χώρας μας μέσω αυτών των εταιριών. Αυτή η προσπάθεια όμως χρειάζεται και προϊόν.»

zarpanews.gr

One thought on “Δημήτρης Φραγκάκης: Χρονιά-ρεκόρ το 2022 για τον τουρισμό – Πολύ θετικό το κλίμα και για το επόμενο έτος

  1. του χρονου κυριοι ΔΕΝ θα υπαρξει τουρισμος ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ευρωπη………….η Ευρωπη σβηνει ταχυτατα φτωχοποιειται, χωρις ενεργεια δεν υπαρχει ουτε ζωη ουτε δουλεια…………σημασια ομως εχει να ειμαστε στην…………»σωστη» πλευρα της ιστοριας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook