Ανησυχητική η συχνότητα των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στα Χανιά – Από ποια ηλικία να ξεκινήσετε κολονοσκοπήσεις

ανησυχητική-η-συχνότητα-των-περιστατ-1574490

Αυξητική τάση παρουσιάζουν στα Χανιά τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά σχετικά με την συχνότητα της νόσου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη πιο συχνή μορφή καρκίνου και είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου θανάτου από καρκίνο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Αυτό έκανε γνωστό το πρωί, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, o Χανιώτης γαστρεντερολόγος Ηλίας Μπουζάκης, με αφορμή την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί από τους γαστρεντερολόγους των Χανίων, τον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων και την Ιατρική Εταιρεία στο Πνευματικό Κέντρο, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου.

«Δυστυχώς η διάγνωση είναι πολύ συχνή. Δηλαδή, κάθε μήνα θα βρω τουλάχιστον έναν καρκίνο του παχέος εντέρου και φανταστείτε ότι στα Χανιά είμαστε 13 γαστρεντερολόγοι. Εγώ μόνος μου βρίσκω έναν το μήνα, φανταστείτε πόσους βρίσκουμε τον μήνα.

Έτυχε και η χειρότερη μέρα στο ιατρείο μου, στην οποία βρήκα τρεις καρκίνους του παχέος εντέρου. Είναι κάτι που πραγματικά απειλεί και πρέπει να το πάρουμε όλοι στα σοβαρά. Ο καθένας μας έχει στην ζωή του 4-5% πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του παχέος εντέρου, καθόλου αμελητέο», τόνισε ο κ. Μπουζάκης.

Αιτίες εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου αποτελούν τόσο η γενετική προδιάθεση όσο και οι κακές συνήθειες διατροφής και του σύγχρονου τρόπου ζωής: «Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό στον δυτικό κόσμο, επειδή έχουμε φύγει από το μοντέλο διατροφής των προγόνων μας, έχουμε φύγει από την μεσογειακή διατροφή και έχουμε πάει στην δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

Παίζει ρόλο και η κληρονομική προδιάθεση, όταν έχουμε συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου. Δεν μας νοιάζουν θείοι, ξαδέρφια αλλά μόνο οι γονείς και τα αδέρφια μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι σημαντική. Διατροφή, έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, όλες οι κακές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο να πάθει κανείς καρκίνο του παχέος εντέρου».

Μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν όσοι είναι άνω των 45 ετών: «Στα 45 μας κάνουμε δώρο στον εαυτό μας την πρώτη μας κολονοσκόπηση», συμπλήρωσε ο κ. Μπουζάκης.

Γιατί ο καρκίνος του παχέος εντέρου χαρακτηρίζεται σιωπηλός κίνδυνος 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς «σιωπηλός κίνδυνος» διότι μπορεί να προυπάρχουν οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή του αλλά έο ασθενείς να μην τους έχει εντοπίσει. Για τον λόγο αυτό, καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου παίζει η κολονοσκόπηση στα 45 έτη. Ο γαστρεντερολόγος Ηλίας Μπουζάκης επισήμανε πως την σημερινή εποχή, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι ιάσιμη:

«Η προκαρκινική φάση που είναι ο πολύποδας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 χρόνια. Δηλαδή, έχουμε κάτι, το οποίο δουλεύει μέσα στο σώμα, χωρίς να το παίρνουμε καθόλου χαμπάρι και όταν υπάρξουν συμπτώματα ή ευρήματα από τις εξετάσεις αίματος, μερικές φορές είναι και αργά. Είναι από τους καρκίνους που προλαμβάνονται και είναι κρίμα την σημερινή εποχή με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε, να πεθαίνουν άνθρωποι από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Έχουμε όλη την δυνατότητα να το προλάβουμε. Το ζήτημα είναι να μην υπάρξουν συμπτώματα. Να βρούμε τις βλάβες όσο είναι σιωπηλές. Η πρόληψη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ότι κάνουμε την κολονοσκόπηση στα 45 μας για να βρούμε τις βλάβες πριν γίνουν απειλητικές. Εάν περιμένουμε τα συμπτώματα, μερικές φορές μπορεί να είναι αργά».

Η αντιμετώπιση – θεραπεία

Την ίδια ώρα, ο γιατρός εμφανίστηκε ικανοποιημένος σχετικά με τις μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου στην Ελλάδα:

«Τα πράγματα παγκοσμίως πάνε πολύ καλύτερα. Έχουν βρεθεί πολλές καινούριες θεραπείες που βοηθούν τους περισσότερους ασθενείς. Πάει καλά η μάχη ενάντια στον καρκίνο, όχι μόνο του παχέος εντέρου αλλά σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα».

zarpanews.gr

One thought on “Ανησυχητική η συχνότητα των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στα Χανιά – Από ποια ηλικία να ξεκινήσετε κολονοσκοπήσεις

  1. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ 200ΑΡΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΙΑΤΡΟ
    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΑΤΑΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ» (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΒΙΣΜΑ)
    ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΔΕΞΙΟΥΣ & ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook