Τζάνετ Λιοδάκη: Η Βρετανίδα ζωγράφος που αγάπησε τα Χανιά

τζάνετ-λιοδάκη-η-βρετανίδα-ζωγράφος-π-1529755

Με καταγωγή από την Αγγλία αλλά… ερωτευμένη με τα Χανιά δηλώνει η Τζάνετ Λιοδάκη, η οποία μίλησε στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη.

Με σπουδές στο Windsor College, στο High Wycombe College of Technology και στην Καλών Τεχνών του Cardiff, η γνωστή ζωγράφος εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Χανιά το 1975. Εκθέτει απο το 1978 ενώ σε όλη την μέχρι τώρα πορεία της έχει λάβει μέρος σε 11 ατομικές εκθέσεις και σε πάνω από 30 ομαδικές.

Ποια είναι η Τζάνετ Λιοδάκη

«Είμαι από την Αγγλία, αλλά ερωτευμένη με την Κρήτη. Ήρθα στα Χανιά λόγω του συζύγου μου και μένω εδώ περίπου 46 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου είναι εδώ, στα Χανιά, καθώς από την Αγγλία έφυγα σε νεαρή ηλικία. Δεν μετάνιωσα ποτέ που έφυγα, ίσως κάποια πράγματα μου λείπουν, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είχα σκοπό να γυρίσω πίσω».

Η σχέση της με την ζωγραφική

«Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από περίπου 9 ετών. Θυμάμαι να παίρνω τα πινέλα μου, τα χρώματά μου, το χαρτί μου να πηγαίνω στο δωμάτιό μου και να ζωγραφίζω συνήθως λουλούδια. Αυτό με ταξίδευε σε πολύ όμορφα μέρη. Από τότε και μετά, πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να ζωγραφίζω. Δεν ξέρω αν το ταλέντο μου είναι έμφυτο ή αν καλλιεργήθηκε στην πορεία. Ίσως ήρθε στην πορεία, αφού ασχολούμουν από τόσο νεαρή ηλικία».

Οι σπουδές κι η ειδικότητα

«Σπούδασα στην Αγγλία, στο τμήμα Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Η μεγάλη μου αγάπη είναι η φύση. Η δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια, επικεντρώνεται στη φύση, είναι κάτι που με συγκινεί πάρα πολύ. Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος για μένα. Εμείς μπροστά στη φύση είμαστε πολύ μικροί. Η φύση είναι συγκλονιστική, διότι πάντα εξελίσσεται, ξαναγεννιέται, εμείς φεύγουμε κι αυτή μένει. Είναι τόσο περίπλοκη που κάθε μέρα έχεις και κάτι νέο. Τα χρώματα στην Αγγλία είναι πολύ θολά, εκεί είναι πάντα φθινόπωρο, καμία σχέση με την Κρήτη. Εδώ έχει πάντα φως και τα χρώματα αναδεικνύονται».

Το επίκεντρο των έργων της κι η έμπνευση

«Πάντα εξελίσσεσαι σαν καλλιτέχνης, αλλά πιστεύω ότι έχω φτάσει σε ένα σημείο που με εκφράζει απόλυτα. Αυτό που κάνω τώρα είναι αυτό που έχω βαθιά μέσα μου και με συγκινεί. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί πρώτα για τον εαυτό του και μετά για το κοινό. Με γοητεύουν πάρα πολύ οι αντιθέσεις, η άγονη γη, στην οποία πάντα υπάρχει ζωή. Δίνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας όλο αυτό. Μέσα σε αυτό το ξερό έδαφος υπάρχει κάτι που θα ξεφυτρώσει, δεν έχει σημασία τι μορφή παίρνει. Η ομορφιά είναι υποκειμενική, σημασία έχει πάνω από όλα η ζωή.

Οι ζωγραφιές μου βασίζονται στο φως και την σκιά, αυτό δηλαδή που με συγκίνησε από όταν ήρθα στην Κρήτη. Δίνει έμφαση και δράμα στο θέμα μου, μια καθαρότητα στη δουλειά μου. Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι γκουάς, τέμπερα ουσιαστικά, που αραιώνεται με νερό, μολύβι ακουαρέλας και γκρι χαρτί, 220 γραμμαρίων, ένα βαρύ χαρτί, έχει κάτι σαν ανάγλυφο. Ο χρόνος που μου παίρνει για να ολοκληρώσω ένα έργο εξαρτάται με το πώς θα οργανώσω την ημέρα μου. Καταφέρνω να δουλεύω 3 ώρες κάθε μέρα και με πολλή δουλειά καταφέρνω να τελειώσω ένα έργο σε 3 εβδομάδες με ένα μήνα. Γνωρίζοντας πάντα πολύ καλά το θέμα μου. Βέβαια μπορεί κάτι να μη σ’ αρέσει ή να φτιάξεις κάτι το οποίο δεν έχεις προγραμματίσει. Έχω το δικό μου μικρό εργαστήρι στο σπίτι και με βοηθάει αρκετά».

Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τον κάθε πίνακα

«Το τι ξεχωρίζει το κάθε έργο πηγάζει από το είδος του καλλιτέχνη. Αν έχει βάλει την ψυχή του μέσα στη δουλειά, αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Αγάπη, σεβασμός και πολλές ώρες δουλειάς. Αφού απευθύνεσαι στο κοινό, πρέπει να σέβεσαι και το κοινό. Πρέπει να είναι σωστά δουλεμένη μια ζωγραφιά, για να μπορέσεις να την παρουσιάσεις, έχεις μια ευθύνη».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook