Τι συμβαίνει με τη συγχώνευση – Γιατί τα δεδομένα δεν ευνοούν την Τράπεζα Χανίων

τι-συμβαίνει-με-τη-συγχώνευση-γιατί-τ-1565477

Καμία βεβαιότητα για το μέλλον της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα δεν προκύπτει από την ανακοίνωση – απάντηση της Τράπεζας Χανίων που εκδόθηκε μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι οι νέοι μεγαλομέτοχοι της Παγκρήτιας επανεξετάζουν τη συμφωνία.

Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Χανίων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η υλοποίηση της συγχώνευσης είναι δεσμευτική για τα μέρη, όμως η ολοκλήρωσή της… τελεί υπό την αίρεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων».

Τι σημαίνει αυτό;

Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών είχαν υπογράψει κοινό συμφωνητικό, το οποίο περιέγραφε τους όρους με τους οποίους θα προχωρούσε η συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων. Οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων της Παγκρήτιας και των εταίρων της Χανίων είχαν εγκρίνει αυτό το συμφωνητικό, έδωσαν δηλαδή το ΟΚ για να κινηθεί η διαδικασία. Βασική προϋπόθεση ήταν να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ΑΜΚ της Παγκρήτιας κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκρίθηκε και η ίδια η συγχώνευση.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται υποχρεωτικά σε γενικές συνελεύσεις και έτσι, μετά την επιτυχημένη ΑΜΚ, οι μέτοχοι της Παγκρήτιας και οι εταίροι της Χανίων θα πρέπει να συνέλθουν ξανά ώστε να εγκρίνουν πια την συγχώνευση καθαυτή.

Δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτή η διαδικασία και η διοίκηση της Τράπεζας Χανίων δεν μπορούσε να μην το αναφέρει στην ανακοίνωσή της. Άλλωστε και ο πρόεδρος της τράπεζας, Μιχάλης Μαρακάκης, είχε δηλώσει τον Μάιο ότι η τελική απόφαση θα λαμβάνονταν στην… τελική ΓΣ (ΕΔΩ).

Ακριβώς αυτός όμως είναι ο λόγος που τίποτα από όσα έχουν γίνει ως τώρα δεν είναι δεσμευτικό και η συμφωνία μπορεί και να μην προχωρήσει, αν δεν εγκριθεί σε μια από τις δύο συνελεύσεις.

Η εταιρία Thrivest συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου που κατέχει πια το 32,38% των μετοχών της Παγκρήτιας, μπορεί, αν και δεν ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία των μετοχών, να επηρεάσει τους υπόλοιπους μετόχους της Παγκρήτιας να «φρενάρουν» τη συμφωνία.

Ο τρόπος είναι απλός και δοκιμασμένος: να ανακοινώσει ότι οι όροι συγχώνευσης δεν συμφέρουν την ηρακλειώτικη τράπεζα και πως πρέπει, ενδεχομένως, να αλλάξουν προς το καλύτερο, όσο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, το χανιώτικο πιστωτικό ίδρυμα δύσκολα θα μπορέσει να αντιπαραθέσει κάτι, διότι τα οικονομικά δεδομένα του είναι, ομολογουμένως, πενιχρά (ΕΔΩ). Με καθαρά κέρδη το 2021 κάτι λιγότερο από 200 χιλιάδες ευρώ – κέρδη που, παρεμπιπτόντως, τα τελευταία χρόνια συρρικνώνονται – και με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ – που, παρεμπιπτόντως, τα τελευταία χρόνια μόνο αυξάνονται – η Τράπεζα Χανίων δεν μοιάζει ιδιαίτερα με πολύφερνη νύφη που όλοι θέλουν να παντρευτούν.

Αντιθέτως, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το φάσμα των ζημιών από την επόμενη χρήση ορθώνεται ξεκάθαρα μπροστά στο πιστωτικό ίδρυμα των Χανίων.

Όσο η Παγκρήτια ήταν… παγκρήτια, η Χανίων μπορούσε να ελπίζει σε μια σχετικά ευνοϊκή απορρόφηση, ενδεχομένως επειδή έπρεπε να μη δημιουργηθεί κακό κλίμα εξαρχής για μια προσπάθεια που θα ήταν σε μεγάλο βαθμό Κρητική.

Τώρα όμως που στην εξίσωση μπήκαν οι νέοι μέτοχοι, φαίνονται διατεθειμένοι να προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους συγχώνευσης, χωρις συναισθηματισμούς.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τροποποίηση της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών, ή την απαίτηση να «ξεφορτωθεί» η Χανίων κάποια από τα κόκκινα δάνειά της για να μην επιβαρύνουν τη νέα Candia Bank. Πρέπει να ξεκαθαριστεί πάντως ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν επιβεβαιωμένες πληροφορίες.

Ο ίδιος ο κ. Μαρακάκης μάλιστα, στις 5 Μαΐου, πολύ πριν τις τελευταίες εξελίξεις, είχε αφήσει το ενδεχόμενο οι όροι της συγχώνευσης να αλλάξουν, αν και προφανώς το απευχόταν και το θεωρούσε απίθανο, αλλά χάρη στην εμπειρία του γνώριζε ότι τίποτα δεν ήταν δεδομένο.

Το πρόβλημα για εκείνον είναι πως η Παγκρήτια έχει τη δυνατότητα ακόμα και να μην προχωρήσει καθόλου στη συγχώνευση, έχοντας μόλις πετύχει μια θεαματική ΑΜΚ 100 εκατομμυρίων ευρώ και με τους νέους μεγαλομετόχους της να είναι άνθρωποι σημαντικού βεληνεκούς που μπορούν να στηρίξουν την τράπεζα με διάφορους τρόπους.

Η Χανίων όμως, αν τελικά δεν… κάτσει το προξενιό, πώς θα πορευτεί;

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook