Συγχώνευση Παγκρήτιας – Χανίων: Τι θα συμβεί με το προσωπικό, τι θα κάνουν με τα καταστήματα | Video

συγχώνευση-παγκρήτιας-χανίων-τι-θα-σ-1438168

Έκτακτη Γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης η Τράπεζα Χανίων, με σκοπό την επικύρωση της απόφασης του ΔΣ της, για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα. Ο πρόεδρος του χανιώτικου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Μιχάλης Μαρακάκης, απάντησε σε ερωτήσεις πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

«Δημιουργείται ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, μια νέα τράπεζα με ενεργητικό που μέσα σε δύο χρόνια θα ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια», είπε ο κ. Μαρακάκης, λέγοντας ακόμα ότι η νέα τράπεζα θα επεκταθεί σε πανελλαδικό επίπεδο πια και πως η συμφωνία επιφέρει σημαντική αύξηση της λογιστικής αξίας των μετοχών της Χανίων.

Εθελούσια έξοδος

Ο κ. Μαρακάκης ρωτήθηκε από το zarpanews.gr αν θα υπάρξουν περικοπές προσωπικού όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση και προανήγγειλε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου:

«Έχουμε συμφωνήσει με την άλλη πλευρά να μην κάνουμε απολύσεις, θα δώσουμε όμως τη δυνατότητα εθελουσίας και θα γίνει αξιολόγηση των ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών που θα καθορίσει τη σειρά προτεραιότητας. Η κεντρική διοίκηση θα πάει Αθήνα, αλλά θα μείνουν δύο περιφερειακές διοικήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά. Έχουμε αποφασίσει να μην φύγει κόσμος, αλλά όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να το κάνει μέσω εθελουσίας εξόδου».

Τι θα γίνει με τα καταστήματα

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κλείσιμο καταστημάτων, ο κ. Μαρακάκης είπε πως για την ώρα δεν προβλέπεται να κλείσουν, δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο αυτό να γίνει αργότερα:

«Εμείς έχουμε 15 καταστήματα στην Κρήτη, η Παγκρήτια περίπου 40. Σε αυτή τη φάση δεν θα κλείσουμε καταστήματα. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από κάποια χρόνια. Υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης 150 καταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει νομός όπου να μην έχει παρουσία η Candia Bank και αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο να γίνει», ανέφερε ο πρόεδρος της τράπεζας.

Οι θυγατρικές

«Τα Κρητικά Ακίνητα θα παραμείνουν στην Candia Bank και θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον για την τράπεζα. Υπάρχουν όμως θυγατρικές εταιρίες, όπως είναι οι τέσσερις βιομηχανίες ιστορικές εταιρίες του τόπου μας και μια εταιρία που ασχολείται με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αυτές θα πάνε κατά 19,9% στην Candia και οι υπόλοιπες μετοχές θα διατεθούν στους μετόχους της τράπεζας δωρεάν«, δήλωσε ο Χανιώτης τραπεζίτης.

Μετοχές 1 προς 6

Η συγχώνευση έγινε βάσει της καθαρής θέσης των δύο τραπεζών, πράγμα που θεωρήθηκε ως το πιο δίκαιο, είπε ο κ. Μαρακάκης: «Η καθαρή θέση ήταν περίπου 45 εκατομμύρια για μας, 85 για εκείνους και η σχέση ανταλλαγής θα ήταν 65-35%. Αλλά επειδή αυτοί κάνουν την ΑΜΚ των 100 εκατομμυρίων, λύνοντας όλα τα προβλήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια, αποφασίσαμε να κάνουμε τη σχέση ανταλλαγής με μία μετοχή δική μας και έξι δικές τους, αφού πρώτα η Παγκρήτια έκανε split 1 προς 10», εξήγησε ο πρόεδρος της Τράπεζας Χανίων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη νέα Candia Bank οι μέτοχοι της Παγκρήτιας θα έχουν τα έξι έβδομα του μετοχικού κεφαλαίου ή περίπου το 85%, ενώ οι της Χανίων το ένα έβδομο ή περίπου 15%.

Πότε θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση

«Προϋπόθεση για να γίνει η νέα τράπεζα, είναι να πετύχει μια ΑΜΚ η Παγκρήτια, της τάξης των 100 εκατομμυρίων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί. Θεωρώ ότι ως το τέλος Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εγκρίσεις και τότε θα γίνει η τελική ΓΣ όπου οι μέτοχοι θα αποφασίσουν για τη συγχώνευση«, είπε ο κ. Μαρακάκης, προσθέτοντας ακόμα ότι οι τελικοί όροι δεν αποκλείεται και να διαφέρουν, αν και το θεώρησε απίθανο. Τόνισε ακόμα ότι η διαδικασία που επελέγη είναι εκείνη της συγχώνευσης δια απορροφήσεως, πράγμα που επιτρέπει να μην χρειάζεται ευρωπαϊκή έγκριση για να προχωρήσει το νέο σχήμα.

Η συνέλευση αναμενόταν να εγκρίνει την απόφαση του ΔΣ για τη συγχώνευση. Αν όλα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα, στόχος είναι η νέα τράπεζα να αποκτήσει τις τραπεζικές δραστηριότητες της HSBC στην Ελλάδα στις αρχές του 2023, ενώ υπάρχει και πρόθεση να εισαχθεί στο ΧΑΑ εντός του ίδιου έτους.

Δείτε τί δήλωσε ο κ. Μαρακάκης:

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

4 thoughts on “Συγχώνευση Παγκρήτιας – Χανίων: Τι θα συμβεί με το προσωπικό, τι θα κάνουν με τα καταστήματα | Video

  1. ΑΝΕΚ-ΣΥΝΚΑ-Τράπεζα Χανίων. Δουλειές που βολεύονταν παραδοσιακά οι Χανιώτες που δεν είχαν την τύχη να βρουν δουλειά στο δημόσιο/ναύσταθμο/115/βάση/ΟΑΔΥΚ/ΚΤΕΛ κλπ, οπότε τους βόλευε ο γνωστός στο next best thing. Ε, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook