«Τα κλουβιά, τα παγόνια και τα… γαριδάκια» – Κόντρα και για τον Δημοτικό Κήπο Χανίων στο Δημοτικό συμβούλιο | Photos

τα-κλουβιά-τα-παγόνια-και-τα-γαριδάκ-1077410

Τις παιδικές τους αναμνήσεις μοιράστηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη συνεδρίαση της Τετάρτης

«Μήλον της έριδος» αποτέλεσε για άλλη μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το θέμα της ανάπλασης που εντάσσεται στο πρόγραμμα ΒΑΑ (Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), το οποίο περιλαμβάνει και τον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν και ενώπιον του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, από τον προϊστάμενο του Τμήματος μελετών στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων (δείτε εδώ), έφεραν αντιδράσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου, παρόλαυτά υπερψηφίστηκαν από την πλειοψηφία.

Η μελέτη που εγκρίθηκε από το Δ.Σ., έχει ολοκληρωθεί και έχει πάρει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τους φορείς, ενώ τώρα θα εγκριθεί από το ΕΣΠΑ, ώστε να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και να ξεκινήσει το έργο. Δείτε τη μακέτα του έργου:

Τα ξίφη τους όμως, διασταύρωσαν για ακόμη μια φορά οι δημοτικοί σύμβουλοι, με αφορμή τα ζώα που βρίσκονται εντός του Κήπου και παρέθεσαν προσωπικά βιώματα και αναμνήσεις από το μέρος… Υπενθυμίζουμε βέβαια, ότι η απομάκρυνση των ζώων έχει ζητηθεί επανειλημμένως από τα φιλοζωικά σωματεία, ενώ και η Οικολογική Πρωτοβουλία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Δήμου (δείτε εδώ).

Παιδικές αναμνήσεις, κλουβιά, «γαριδάκια» και πατατάκια…

Τη σφοδρή του αντίδραση για το γεγονός της μεταφοράς των ζώων του Κήπου, εξέφρασε ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου, Μύρωνας Γιακουμογιαννάκης, λέγοντας ότι είναι ανούσιο να απομακρυνθούν τα ζώα, διότι παιδιά και γονείς πηγαίνουν μονίμως στον Κήπο για να τα δουν, να τα ταΐσουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι και εγώ που πήγαινα μικρός…»

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου, Μιχάλης Τσουπάκης, αποκάλυψε πως και ο ίδιος πήγαινε μικρός στον Κήπο και αναρωτιόταν γιατί είναι εγκλωβισμένα τα ζώα στα κλουβιά. Διερωτήθηκε μάλιστα αν «μας αρέσει το ζώο-σύμβολο της Κρήτης, τα κρι-κρι να είναι φυλακισμένα στα κλουβιά;». Θα προτιμούσα να φτιαχτούν άλλες δομές για να ζουν πιο ελεύθερα και εκεί στοχεύει η δημοτική αρχή, είπε εκτός των άλλων.

Ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας πολιτών για την Αυτοδιοίκηση, Γιάννης Σαρρής, ανέφερε πως η μελέτη προβλέπει ότι τα ζώα δεν έχουν θέση εντός του αναπλασμένου χώρου, παρά το ότι έχει ιστορία το μέρος. Αλλά δεν μπορεί να θεωρούμε φυσικό και ιστορικό, να ταΐζουμε τα ζώα «γαριδάκια» και πατατάκια…

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου, τόνισε πως ο χώρος είναι ακατάλληλος για  τέτοια ζώα, ειδικά όταν φιλοξενούνται παγώνια σε κλουβιά διαστάσεων 3×5 και δεν μπορούν να ανοίξουν ούτε τα εντυπωσιακά φτερά τους να ανοίξουν.

Σημανδηράκης: Πολιτική απόφαση η απομάκρυνση των ζώων

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος ξεκαθάρισε είναι μια αυτονόητη εξέλιξη το έργο αυτό για το Χανιά, εν έτει 2020.

«Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που ανατρέπει την κατάσταση που υπάρχει. Τα ζώα δεν έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει να μάθουμε να έχουμε άλλη σχέση μαζί τους, όχι αυτή των εκθεμάτων», ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης για το θέμα και συμπλήρωσε πως είναι πολιτική απόφαση να απομακρυνθούν τα ζώα, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένη νομοθεσία που επιτρέπει τη φιλοξενία ζώων σε δημόσιους χώρους, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που όμως δεν μπορούν να γίνουν εντός του χώρου.

zarpanews.gr

2 thoughts on “«Τα κλουβιά, τα παγόνια και τα… γαριδάκια» – Κόντρα και για τον Δημοτικό Κήπο Χανίων στο Δημοτικό συμβούλιο | Photos

  1. Μόνο άνθρωποι χαμηλού IQ και αμόρφωτοι και εγωκεντρικοί θα ζητούσαν να παραμένουν τέτοια ζώα η πουλιά σέ κλουβιά γιά να διατηρήσουν τις παιδικές αναμνήσεις τους. Θυμάμαι με πόση λύπη ένοιωθα βλέποντας το περήφανο, φουριάρικο κρί κρί να με κοιτάει με απορημενο και ικευτικό βλέμμα σαν να μην μπορούσε να καταλάβει τί ήταν τα σίδερα γύρω του και αν ίσως εγώ είχα τη $υναμη να τα παραμερίσω να μπορέσει να τρέχει ελεύθερο επιτέλους να βρει τήν φαμίλια και τους φίλους του στις πλαγιές του Γκιγκιλα ! Ενοιωθα ντροπή που δεν μπορούσα να το κάνω τότε αλλά χαιρωμαι πού σήμερα βρέθηκαν αυτοί πού μπορούν και πρέπει να παραμερίσουνε τα σίδερα να ελευθερώσουν το όμορφο ζώο. Μην αφήσετε κακομοίρηδες και σκατώψυχους να σας εμποδίσουνε. Συγχαρητήρια

  2. Ναι τόσα αδέσποτα κυκλοφορούν στους δρόμους και δεν κάνει κανείς τίποτα για τα κρι-κρι τους έπιασε η φιλοζωία.
    Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook