«Κόντρες» δήμαρχου Χανίων και καταστηματαρχών για τα τραπεζοκαθίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους στο Ενετικό Λιμάνι

κόντρες-δήμαρχου-χανίων-και-καταστ-1037648

Η επόμενη ημέρα της λειτουργίας  των καταστημάτων στα Χανιά, και κυρίως των καταστημάτων στην Παλιά Πολη και το Ενετικό Λιμάνι καθώς και της Δημοτικής Αγοράς, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που συγκάλεσε το μεσημέρι ο δήμος Χανίων με αφορμή τις ειδικές καταστάσεις που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας.

Κυρίαρχα θέματα, και αυτά που κυρίως τέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους ήταν της καταβολής των δημοτικών τελών, και της επέκτασης των κοινόχρηστων χώρων τους οποίους θα καταλαμβάνουν τα καταστήματα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους παρακάτω θεσμικούς φορείς: τον Σύλλογο Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, τον Σύλλογο Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης, την Ένωση Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Χανίων, τον Σύλλογο Εστίασης Ν. Χανίων και την Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων. Την συνάντηση συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δαμιανάκης Ευτύχης ενώ παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Φραγκιαδάκης Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλόγλου Αναστάσιος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. Τσουπάκης Μιχάλης, ο

Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Βαρδάκης Αντώνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού

Ταμείου, Κοτσιφάκης Μανώλης.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έβαλαν μετ’ επιτάσεως το θέμα του κοινόχρηστου χώρου.Ζήτησαν σε ότι αφορά τα καταστήματα του Ενετικού Λιμανιού, το επιπλέον 40% που θα τους παραχωρηθεί προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ειδικές συνθήκες, και να τηρήσουν τα μέτρα ασφαλείας για την δημόσια υγεία, να υπολογιστεί με βάση τα όσα ίσχυαν με τον προηγούμενο κανονισμό κοινόχρηστων χώρων. Δηλαδή από τα 6.000 και πάνω παραχωρούμενα τετραγωνικά μέτρα.

Σχετικά με αυτό το αίτημα, ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε πως η απόφαση του δήμου είναι για παραχώρηση επιπλέον 40% σε σχέση με αυτό που θα ίσχυε φέτος, σε συνάρτηση δηλαδή με τα 4.500 τ.μ. παραχωρούμενου χώρου.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει ισχύ μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Ο δήμαρχος Χανίων τόνισε πως η δημοτική αρχή από την πλευρά της στις όποιες αποφάσεις της θα πρέπει να ισορροπήσει και στις όποιες αποφάσεις πάρει να λάβει υπόψη της και τις ανάγκες των δημοτών που δεν έχουν κανένα επιχειρηματικό συμφέρον στο Παλιό Λιμάνι και απλώς έχουν το δικαίωμα να μπορούν να περπατήσουν σε αυτό.

Σε ότι αφορά στα δημοτικά τέλη όπως είπε ο κ. Σημανδηράκης θα καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις το 50% και αυτό θα γίνεται με δόσεις.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες και οι εκπρόσωποι τους ζήτησαν να μην υπάρξει καταβολή δημοτικών τελών για το 2020, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο και για ανάγκη μη καταβολής δημοτικών τελών και για το 2021.

Ο δήμαρχος Χανίων απάντησε σε αυτό το θέμα πως τα δημοτικά τέλη αντιστοιχούν σε ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα και το κοινωνικό πρόγραμμα του δήμου τα οποία μάλιστα όπως σημείωσε πρέπει να ενισχυθούν.

Αναφορικά με τους καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς, αυτό που ζητήθηκε ήταν να ξεκινήσει αργότερα η ανακαίνιση του κτιρίου, καθώς οι ίδιοι θεωρούν την φετινή χρονιά εντελώς χαμένη γεγονός που θα δυσχεράνει την οικονομική τους κατάσταση σε συνδυασμό με το κλείσιμο των καταστημάτων τους το επόμενο διάστημα εξαιτίας των προγραμματισμένων εργασιών.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί πως τόσο από την πλευρά του δήμου, όσο και από κάποιους που συμμετείχαν στην σύσκεψη δεν υπήρξε η απαραίτητη τήρηση των μέτρων προστασίας, καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.Zarpanews.gr

3 thoughts on “«Κόντρες» δήμαρχου Χανίων και καταστηματαρχών για τα τραπεζοκαθίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους στο Ενετικό Λιμάνι

  1. Ανέκαθεν οι καταστηματάρχες των καταστημάτων εστίασης στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, είχαν την εντύπωση ότι τους ανήκε (!)κιόλας και λογικό τώρα να φέρονται ως μόνοι ..»ιδιοκτήτες»του!

    1. Εσύ πίνεις φαρμάκι αντί για καφέ πάντως γι αυτό δε σε απασχολεί. Το ότι περιμένουν να φάνε ψωμί άνθρωποι και οικογένειες απ’ αυτά τα μαγαζιά σου πέρασε απ’ το μυαλό; Δεν είναι σεΐχηδες όλοι στο λιμάνι και έχουν και υπαλλήλους. Επίσης σου θυμίζω ότι με τη μισή και βάλε τουριστική σεζόν χαμένη ρισκάρουμε ανοίγοντας τη χώρα τουριστικά με την ελπίδα να σώσουμε οικονομικά έστω κάτι.. Αν δε κάτσει ο τουρίστας πως ακριβώς θα αφήσει αυτό το κάτι; Στο ξενοδοχείο ξένων συμφερόντων ή στην ξένη αεροπορική που τον έφερε; ή στο ξένο αεροδρόμιο στο οποίο προσγειώθηκε; Απ’ τα μαγαζιά τα τουριστικά περιμένουν τα μισά χανιά να ζήσουν.. αλλά εσένα σε χάλασε που ζητάνε να βάλουν μερικά μέτρα τραπεζάκια κάπου που ΔΕΝ εμποδίζουν (εννοείται αυτό, δε λέω να βάλουν και να κλείσουν τα περάσματα) απ’ τη στιγμή που αλλιώς θα έχουν πολύ λιγότερα τραπέζια.. Και φυσικά θεωρώ ότι πάρα πολλοί από μας θέλουμε να πάμε να απολαύσουμε έναν καφέ μόλις ανοίξουν και θα γίνει το αδιαχώρητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook