Μετάλλαξη Όμικρον στα Χανιά: Αρνητικά τα πρώτα δείγματα των επαφών του «ασθενή 0»

μετάλλαξη-όμικρον-στα-χανιά-αρνητικά-1315763

Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στα Χανιά, που ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης (δείτε εδώ).

Όπως δήλωσε και η  διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Λένα Μπορμπουδάκη, στο zarpanews.gr οι επαφές του κρούσματος έχουν ιχνηλατηθεί και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δείγματα, είναι όλα αρνητικά (δείτε εδώ).

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον κορονοϊό, που έγινε από κοινού με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση των επαφών του “ασθενή 0” και όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον ασθενή ελέγχονται καθημερινά με τεστ.

Επίσης ανέφερε ότι ο ασθενής παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και παραμένει σε καραντίνα.

Αναφορικά με τη μεταδοτικότητα της Όμικρον, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι, βάσει δεδομένων από τη Νότια Αφρική, φαίνεται να είναι αυξημένη αλλά δεν απέχει πολύ από το στέλεχος Δέλτα.

Μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ 1, ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και εξωκυττάριου χώρου του Πανεπιστημίου της Κρήτης Αλ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος ανακάλυψε την μετάλλαξη Όμικρον στο δείγμα του ασθενή, είπε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα γίνει γνωστό αν κάποια από τις επαφές του ασθενούς εμφανίσει την μετάλλαξη του ιού.

Όπως είπε, συνεργεία του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν κι άλλους ελέγχους στις επαφές του επιχειρηματία από τα Χανιά, ώστε να υπάρξει άμεσος εντοπισμός πιθανής μόλυνσης σε άλλα άτομα.

“Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, την Δευτέρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το θετικό δείγμα, μπήκε αμέσως για γονιδιωματική ανάλυση και τα ξημερώματα της Πέμπτης είχαμε το αποτέλεσμα. Είναι εκπληκτικά γρήγορο για τα δεδομένα της Ελλάδας και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι που λειτουργεί αυτό το σύστημα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης“, σημείωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο επιτήρησης της πανδημίας στο νησί, επιδρώντας καταλυτικά στην αντιμετώπισή της.

Μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ν. Τζανάκης είπε πως ο ιός διανύει ορισμένες ημέρες μέχρι την επώασή του και γι’ αυτό δεν είχε ανιχνευτεί στα τεστ που είχε πραγματοποιήσει ο ασθενής πριν ξεκινήσει για το ταξίδι του, τα οποία ήταν αρνητικά.

Πρότεινε οι ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες ύποπτες για την μετάλλαξη Όμικρον να κάνουν και μοριακό PCR τεστ, ώστε να ανιχνεύεται με μεγαλύτερη ακρίβεια πιθανή μόλυνση από την μετάλλαξη Όμικρον.

ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook