Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων: Θα αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την Δημοτική Αγορά – Ψάχνουν χρήματα για μεγάλο έργο στην Δυτική Τάφρο

εφορεία-αρχαιοτήτων-χανίων-θα-αναδεί-1531322

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο θα αναδειχθεί το μνημείο της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, μόλις όμως ολοκληρωθούν οι εργασίες του εμβληματικού έργου για την πόλη. Αυτό τόνισε μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου, με αφορμή τις δράσεις που πραγματοποιούνται στα Χανιά για την Παγκόσμια ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μετά την αποκάλυψη αιχμής του προμαχώνα Piatta Forma κατά την διάρκεια των εργασιών στην Δημοτική Αγορά, τις προηγούμενες ημέρες. (Δείτε ΕΔΩ).

«Στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της δημοτικής αγοράς που υλοποιείται από τον Δήμο Χανίων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων έχει αναλάβει την εκτέλεση, την εποπτεία και την παρακολούθηση των ανασκαφικών εργασιών.

Γίνονται συνεχώς συσκέψεις και συναντήσεις, παρακολουθείται η εξέλιξη των ανασκαφικών εργασιών και από τους δυο φορείς ουσιαστικά και βέβαια, με τα αποτελέσματα που θα έχουμε, εφόσον ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες, θα προχωρήσει ο Δήμος στην σύνταξη της μελέτης του περιβάλλοντος χώρου της Αγοράς, γιατί αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων θα προχωρήσουμε στην ανάδειξη κατά τον καλύτερο τρόπο του μνημείου, του οχυρωματικού τείχους, το οποίο ανακαλύπτεται κάτω από την Αγορά

Ερωτώμενη η κ. Παπαδοπούλου για το εάν θα υπάρξει μνημείο έξω από το κτίριο της δημοτικής αγοράς, το οποίο θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες, η ίδια απάντησε θετικά: «Ναι εννοείται αυτό. Υπάρχει ούτως ή άλλως και από την δυτική πλευρά της Αγοράς».

Στην αναζήτηση χρηματοδότησης μελετών για μεγάλο έργο στην Δυτική Τάφρο

Την ίδια ώρα, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο έργο της Δυτικής Τάφρου το οποίο έχει ολοκληρωθεί και παράλληλα έκανε γνωστό πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων από κοινού με τον Δήμο Χανίων, αναζητούν χρηματοδότηση των μελετών για ένα νέο μεγάλο έργο στην Δυτική Τάφρο, το οποίο θα αφορά στην ενοποίησή της με τη νότια πλευρά των ενετικών τειχών:

«Εκεί έχει ολοκληρωθεί το έργο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Κρήτης. Ο στόχος όμως είναι να συνεχίσουμε γιατί αυτό αποτελεί ουσιαστικά την αποκατάσταση του ευθύγραμμου τμήματος. Δυο έργα έγιναν εκεί. Η αποκατάσταση του ευθύγραμμου τμήματος των δυτικών οχυρώσεων και η ανάπλαση μέσα στην δυτική τάφρο.

Το έργο ήταν περιορισμένο στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Τάφρου, στόχος τώρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των εργασιών ενοποίησης της Δυτικής Τάφρου με το τμήμα νότια των Ενετικών οχυρώσεων.

Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο, για το οποίο είμαστε ήδη σε επικοινωνία, μετά από συνεχείς συναντήσεις με τον Δήμο Χανίων και με την Περιφέρεια Κρήτης για να προχωρήσουμε σε μια χρηματοδότηση για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών».

Στο μεταξύ, η κ. Παπαδοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνουν οι Χανιώτες για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους:

«Οι Χανιώτες δείχνουν ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους των Χανίων και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό γιατί πραγματικά έχουνε αγκαλιάσει τις δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και ένα περισσότερο τώρα το νέο αρχαιολογικό μουσείο, ωστόσο εμείς συνεχίζουμε τους στόχους μας που είναι επικεντρωμένοι σε αυτό, ότι μέσα από τις εκδηλώσεις που κάνουμε σε μια σειρά μνημείων και μουσείων, να φέρνουμε τους Χανιώτες και τους επισκέπτες του νομού μας μέσα στα μουσεία, μέσα στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους και να γίνει αυτό κομμάτι της ζωής τους και της καθημερινότητάς τους».

zarpanews.gr

3 thoughts on “Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων: Θα αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο την Δημοτική Αγορά – Ψάχνουν χρήματα για μεγάλο έργο στην Δυτική Τάφρο

  1. Ωραια αναπλαση κανατε στη δυτικη ταφρο… Κατεβαινει και ενα σκυλι τη μερα για κατουρημα στα παρατημενα χωματα και χορταρια που ονομαζετε αναπλαση….

  2. Ούγκανα Ompampassas και Γιάννης, εντύπωση κάνει που καταφέρατε να διαβάσετε τόσο μεγάλο σε έκταση άρθρο.
    Περιμένουνε και τον Μπριτζολάκη τώρα να βγει να σχολιάσει και να κλείσουμε σαν αναγνώστες.
    Ξαναδιαβάστε το άρθρο και μιλάμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook