Χανιά | Αιχμή του προμαχώνα αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια εργασιών στην Δημοτική Αγορά | Photos

χανιά-αιχμή-του-προμαχώνα-αποκαλύφθ-1530273

Αιχμή του προμαχώνα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιούνται στην Δημοτική Αγορά Χανίων, δίνοντας την κατεύθυνση της ανάδειξή του, σε συνέχεια της παλιότερης προσπάθειας της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Όπως έγραψε ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, Μιχάλης Ανδριανάκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η θεμελίωση της Αγοράς στα περισσότερα σημεία πάνω στα ισχυρά τείχη, δικαιολογεί την εκατόχρονη ζωή του νεότερου μνημείου, αν και οι τοιχοποιϊες, δεν είναι και τόσο ισχυρές.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Το έργο αποκατάστασης της Αγοράς των Χανιών προχωρεί κανονικά. Είπαμε να δούμε κάποια πράγματα από τα στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής και τι θα μπορούσε να γίνει για την ανάδειξη και του μeγάλου προμαχώνα Piatta Forma, πάνω στον οποίο «κάθεται» το νεότερο μνημείο, σε εφαρμογή παλιότερης Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μαζί και υπεύθυνοι του έργου, που το αντιμετωπίζουν με πολλή σοβαρότητα, αλλά και έντονο προβληματισμό. Χάρηκα που τα είπαμε με την επιβλέπουσα από την πλευρά της Εφορείας αρχαιολόγο Νεκταρία Χετζογιαννάκη-Μαϊλη, την πολιτικό μηχανικό του Δήμου Τζίνα Βουράκη, παλιές συνεργάτριες στην Υπηρεσία, τις αρχιτεκτόνισσες που συντάσσουν τη μελέτη διαμόρφωσης του χώρου και υπεύθυνους του εργοταξίου.

Η αιχμή του προμαχώνα νότια, αποκαλύφθηκε ολόκληρη, δίνοντας την κατεύθυνση της ανάδειξή του, σε συνέχεια της παλιότερης προσπάθειας της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αδικαιολόγητες οι φθορές από παλιότερες επεμβάσεις για την τοποθέτηση διάφορων σωλήνων αποχέτευσης στα πιο ακατάλληλα σημεία, με σοβαρές ζημιές στον προμαχώνα.

Η θεμελίωση της Αγοράς στα περισσότερα σημεία πάνω στα ισχυρά τείχη, δικαιολογεί την εκατόχρονη ζωή του νεότερου μνημείου, αν και οι τοιχοποιϊες, δεν είναι και τόσο ισχυρές.

Κάποιες ενδείξεις από τους υπόγειους θολωτούς χώρους με τα κανόνια (Cazamate), ίσως φάνηκαν σε κάποια σημεία, καλό θα είναι να συνεχιστεί η έρευνα για την πλήρη αποκάλυψή τους, αν είναι εφικτό.

Η αποκατάσταση και ανάδειξη της εντυπωσιακής Αγοράς της πόλης, με την παράλληλη μερική ανάδειξη του προμαχώνα, είναι στη θετική κατεύθυνση. Μακάρι, όταν έκτιζαν τη Αγορά, να είχαν προβληματιστεί και να μην είχαν «εξαφανίσει» αβασάνιστα το εντυπωσιακό οχυρωματικό έργο του Michele Sanmicheli. Περιθώρια συνύπαρξης των μνημείων και μελλοντικής μεγαλύτερης ανάδειξης, υπάρχουν.

Όπως έχουμε πει, με σοβαρό σχεδιασμό και επεμβάσεις, μπορεί να «ανακτηθεί» περισσότερο από το 85% των Βενετσιάνικων οχυρώσεων της πόλης, με πολλαπλή ωφέλεια σε πολλά επίπεδα. Θα το δούμε άραγε κάποτε;»

zarpanews.gr

5 thoughts on “Χανιά | Αιχμή του προμαχώνα αποκαλύφθηκε κατά την διάρκεια εργασιών στην Δημοτική Αγορά | Photos

  1. Ο κυριος Ανδριανακης ειναι κορυφη!!!!Αν δεν ητανε αυτος ακομα θα βλεπαμε το σκελεθρο του Ξενια στον προμαχωνα πανω, και την αλλη την αηδια το λιμενικο περιπτερο να πουλα κεσεδακια του γιαουρτιου διπλα στο Γιαλι Τζαμισι…
    Προχωρα κυριε Μιχαληηηηηηη!!!

  2. Αν δεν κατέστρεφε και το παρκακι στην Πειραιώς κάτω από το 2ο δημοτικό μετατρεποντας την περιοχή σε επιτομή της ασχήμιας και σκουπιδότοπο εν αναμονή μιας μελλοντικής ανάπλασης που δεν φαίνεται στον ορίζοντα όλα θα ήταν μια χαρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook