Αγρότες και Μητσοτάκης στο ίδιο τραπέζι την Τρίτη – Ποιοι θα εκπροσωπήσουν τα μπλόκα
Οι αγρότες με εκπροσώπους τους από πέντε μπλόκα θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Τρίτη (13/1), στις 13:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα του πρωτογενούς τομέα. Οι αγροτικοί σύλλογοι επιδιώκουν να βρεθεί μια «χρυσή τομή» που θα οδηγήσει στη λήξη των μπλόκων, θέτοντας ως «κόκκινη γραμμή» την επιβίωσή τους.
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Ανεστίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κυμίνων και μέλος της πανελλήνιας επιτροπής μπλόκων, γνωστοποίησε ότι «στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό θα στείλουμε έναν εκπρόσωπο από κάθε μπλόκο από τις Σέρρες, τα Μάλγαρα, τους Εύζωνες, τη Χαλκιδική και την Ημαθία».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και ελπίζουμε να πρυτανεύει η λογική».
Παράλληλα, σύμφωνα με το thesspost.gr, συνεδρίασε την Κυριακή (11/1) το συντονιστικό του μπλόκου της Νίκαιας για να ορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι αγρότες έχουν ορίσει δύο επιτροπές, μία αγροτών και μία κτηνοτρόφων, και περιμένουν απαντήσεις για το αν ο πρωθυπουργός θα τους δεχθεί όλους μαζί ή αν θα γίνουν δύο διαδοχικές συναντήσεις.
Κόντρα με τους αγρότες για τη συμφωνία Mercosur
Ο κ. Ανεστίδης καταλόγισε εκ νέου στην κυβέρνηση ότι «μας στείλατε σαν πρόβατα γάλακτος στη σφαγή», τονίζοντας: «Δύο πράγματα είχαμε ως Ελλάδα, τον τουρισμό και το μεσογειακό πιάτο. Τώρα, πώς θα φτιάχνετε σαλάτα; Με τις ντομάτες και τα αγγουράκια από τη Βραζιλία;». Στάθηκε, επίσης, στο ζήτημα των φυτοφαρμάκων, τα οποία αγοράζονται με 20.000 – 30.000 ευρώ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενώ στην Ελλάδα η τιμή είναι δεκαπλάσια, με την αύξηση να επιβαρύνει τους αγρότες, όπως είπε.
Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κέλλας απάντησε πως «είστε πολύ βιαστικός», σημειώνοντας: «Τα αγροτικά προϊόντα που εξήγαγε η Ελλάδα στη Mercosur το 2025, ήταν μόνο 34 εκατ. ευρώ. Μπορούμε να εξάγουμε πολύ περισσότερα προϊόντα. Από εκεί και πέρα, κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει στις τιμές. Για το κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει άλλα κίνητρα, όπως ο μειωμένος φόρος κατά 50% για τον αγροτικό πληθυσμό». Ο υφυπουργός ολοκλήρωσε, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, ελπίζουμε την Τρίτη (13/1) να πρυτανεύει η λογική».
Τα τρακτέρ παραμένουν στα μπλόκα
Οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, θα θέσουν εκ νέου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το σύνολο των αιτημάτων τους. Ξεκαθάρισαν ότι η παρουσία τους στο τραπέζι των συζητήσεων δεν συνεπάγεται χαλάρωση των κινητοποιήσεων.
Τα τρακτέρ θα παραμείνουν στα μπλόκα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους. «Κόκκινη γραμμή είναι η επιβίωση των αγροτών», σημείωσαν χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας πως αν δεν μείνουν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση τότε θα αντιδράσουν δυναμικά.
Την ίδια στιγμή διαβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριο που προγραμμάτιζαν για την ίδια ημέρα στην Αθήνα. Ωστόσο, διαμηνύουν πως αν δεν μείνουν ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα της συνάντησης, θα απαντήσουν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μέσα στα σενάρια κλιμάκωσης περιλαμβάνεται και η κάθοδος με τρακτέρ στην Αθήνα.
ieidiseis.gr






