Υπουργείο Εσωτερικών: Με δύο επιλογές η επίδειξη της ψηφιακής ταυτότητας στο εκλογικό τμήμα

υπουργείο-εσωτερικών-με-δύο-επιλογές-1696296

Διευκρινίσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με την επίδειξη της ψηφιακής ταυτότητας από την εφαρμογή Gov.gr wallet, έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως αναφέρει, εκεί οι επιλογές είναι δύο:

  •    Να πατήσει ο εκλογέας το κουμπί quick scan και να επιδείξει τον κωδικό QR στον δικαστικό αντιπρόσωπο,
  •    Να πατήσει το κουμπί «Προβολή QR κωδικού» και μετά την επίδειξη του κωδικού QR στο δικαστικό αντιπρόσωπο να δώσει και τον πρόσθετο κωδικό που θα έχει λάβει μέσω της εφαρμογής.

Και οι δυο επιλογές είναι ισοδύναμες ως προς την εκλογική διαδικασία, με την πρώτη να θεωρείται ευκολότερη.

Εκλογές 2023: Ώρες λειτουργίας των αστυνομικών τμημάτων για ταυτότητες και διαβατήρια

Όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η λειτουργία των γραφείων θα γίνει ως εξής:

Γραφεία Ταυτοτήτων

  • Κυριακή, 21 Μαΐου 2023: Από τις 07:00 έως τις 19:00.

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

  • Κυριακή, 21 Μαΐου 2023: Από τις 07:00 έως τις 19:00.

Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας, από τα Γραφεία Ταυτοτήτων, μπορούν οι πολίτες να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΔΩ). Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, επίσης, είναι δυνατή η αναζήτηση των στοιχείων επικοινωνίας των κατά τόπους Γραφείων Ταυτοτήτων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε – Πόσους σταυρούς βάζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Στη συνέχεια, ένας-ένας μπαίνει στο παραβάν, ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους.

Επισημαίνεται ότι η αναγνώριση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την αστυνομική ταυτότητα (γίνονται δεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» αστυνομικές ταυτότητες) ή με τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή με το διαβατήριό ή με την άδεια οδήγησης ή με το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών Ταμείων. Κατόπιν, η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα, μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και των υποψηφίων.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook