Xανιά | «Δυσοίωνο το μέλλον της οικονομίας – Τι πρέπει να γίνει για να επιβιώσει» | Photos

xανιά-δυσοίωνο-το-μέλλον-της-οικονομί-938414

Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το μέλλον του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Οικονομολογικού επαγγέλματος συζητήθηκε την Τετάρτη σε ανοικτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στα Χανιά στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕ Χανίων.

Στην ανοιχτή συζήτηση, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων παρισταμένων το Μέλος ΚΔ του ΟΕΕ εκ. Α.ΚΙ.Ο.Ε., Παναγιώτης Αλεβιζάκης, ο πρώην Πρόεδρος ΟΕΕ 15ου ΠΤ Δ. Κρήτης, Βασίλης Λενταράκης, το μέλος Τοπικής Διοίκησης 15ου ΠΤ Δ. Κρήτης, Νίκος Κλωθάκης και το Μέλος Τοπικής Διοίκησης 15ου ΠΤ Δ. Κρήτης , Μανώλης Ουρανός, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, σε έναν απολογισμό από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα.

«Συζητήσαμε για την κατάσταση της οικονομίας, τι αποφάσεις λήφθηκαν, αν ήταν σωστές η λάθος, ποια ήταν τα σημεία που έπρεπε να αποφύγουμε, γιατί δεν δανείστηκε η χώρα μας από τη διεθνή εμπειρία και γιατί δεν χρησιμοποιήσαμε τα κατάλληλα εργαλεία και οδηγηθήκαμε στην «φυλακή» χρέους.

Μιλήσαμε επίσης για το τι μέτρα χρειάζεται να ληφθούν για να βγούμε από αυτή τη «φυλακή», πως πρέπει να οργανωθεί η χώρα και το επάγγελμα για να ανταποκριθεί σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο.» τόνισε στο zarpanews.gr σχετικά με τα θέματα της συζήτησης ο κ. Αλεβιαζάκης, ο οποίος απέδωσε ευθύνες στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και σε αυτούς που κρατούσαν την οικονομική εξουσία, για όσα όφειλε να κάνει και δεν έκανε και μοιραία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

«Το Οικονομικό Επιμελητήριο σιώπησε στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, σιώπησε στα προβλήματα των συναδέλφων. Δεν στάθηκε δίπλα στον πολίτη, σιώπησε για τα σκάνδαλα, δεν μίλησε για τις συμφωνίες που οδήγησαν τη χώρα στη φυλακή του χρέους και δεν μιλάει για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Μιλάει για κάθε άλλο θέμα, εκτός από αυτά που απασχολούν την οικονομία μας. Θεωρούμε ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο θα έπρεπε να αναδείξει το πρόβλημα της φυλακης του χρέους, να αναδείξει το πρόβλημα ότι μέχρι το 2060 θα πρέπει να έχουμε πλεονάσματα της τάξεως 2,2% και έχει υποθηκευθεί το σύνολο της Εθνικής μας περιουσίας.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο επειδή δεν βόλευε τις κομματικές παρατάξεις δεν μίλησε… όλο αυτό το διάστημα αβαντάρει τις ελεγκτικές εταιρείες, σιωπά στην εκποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού που δίνεται στους ιδιώτες και δε στέκεται δίπλα στους συναδέλφους μας» υπογράμμισε ο κ. Αλεβιζάκης.

Μιλώντας μάλιστα σε τοπικό επίπεδο τόνισε ότι » η πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, επιδιώκει πάντα να ναι θεάρεστη σε αυτούς που κρατάνε τα ηνία του τόπου. Είναι μία κομματική λογική που υποσκάπτει τους θεσμούς και τους βάζει στο περιθώριο. Αν το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι στα «κεραμίδια», όπως λέμε, δεν πρόκειται να επιτελέσει το σκοπό του, που είναι ο σύμβουλος της Πολιτείας, του Πολίτη και η στήριξη του επαγγέλματος . Το Οικονομικό Επιμελητήριο συμβιβάζεται με τους εκάστοτε κρατούντες…»

Αναφερόμενος δε για το αν υπάρχουν περιθώρια για αναστροφή της κατάστασης «μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον και με το «κουστούμι» που μας έχουν ράψει οι πιστωτές» ο κ. Αλεβιζάκης ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αφού η σημερινή κατάσταση δεν μας επιτρέπει κινήσεις επιβίωσης. Ωστόσο, όπως επεσήμανε στο zarpanews.gr το Μέλος ΚΔ του ΟΕΕ εκ. Α.ΚΙ.Ο.Ε., «πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε κάποια πράγματα, να ανοίξουμε νέες γέφυρες, να συνεχίσουμε τις καλές συμφωνίες, να επιδιώξουμε καινούριες, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο και μακροπρόθεσμη τακτοποίηση του δημόσιου χρέους σύμφωνα με την παλιά διεθνή εμπειρία. Κάτι που επιδιώκεται μόνο με πολιτικές συμφωνίες ανά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανά των χωρών του πλανήτη, ώστε σε αυτό το δύσκολο μεταβαλλόμενο περιβάλλον να επιβιώσει η Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Ουρανός αναφερόμενος κυρίως στην κατάσταση της οικονομίας σχετικά με την τοπική αγορά της Κρήτης, δήλωσε στο zarpanews.gr » ότι το κλίμα που επικρατεί στην τοπική αγορά είναι καλύτερο, κάτι που το αποδίδω στην εποχικότητα και στην μεγάλη δραστηριότητα λόγω τουρισμού και εν γένει των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν ατόν τον τομέα. Το χειμώνα όμως αρχίζει το μεγάλο… κλάμα!

Μπορεί να έχουμε φύγει ένα χρόνο από τα μνημόνια, οι φόροι όμως είναι πάρα πολύ υψηλοί, οι επιχειρήσεις στενάζουν, υπάρχει μεγάλη δυσπραγία στην αγορά, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, οι τράπεζες δεν επιτελούν το θεσμικό τους ρόλο, δηλαδή να δανειοδοτούν τις επιχειρήσεις και να υπάρχει ανακύκλωση του χρήματος» ισχυρίστηκε το μέλος της Τοπικής Διοίκησης 15ου ΠΤ Δ. Κρήτης, που εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της φορολογίας και αν δεν αρχίσουν οι τράπεζες να τροφοδοτούν την οικονομία, για μένα προσωπικά δεν υπάρχει προοπτική».

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook