Xανιά | Εκπλήξεις και ανατροπές στο 13ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Παλαιόχωρας | Photos

xανιά-εκπλήξεις-και-ανατροπές-στο-13ο-δι-1080675

Ελληνικό Χρώμα στο Βάθρο των νικητών!

Εκπλήξεις και ανατροπές κυριάρχησαν στην κορυφαία Ελληνική διοργάνωση!

Nικητής του τουρνουά και πρωταθλητής Ελλάδος ο Σταμάτης Κούρκουλος.

«Το τουρνουά της Παλαιόχωρας είναι το ισχυρότερο τουρνουά που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη…» Με αυτή την παράγραφο και αρκετά άλλα κολακευτικά λόγια ξεκινάει την αναφορά για το τουρνουά της Παλαιόχωρας στην επίσημη ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ομοσπονδία, καθρεπτίζοντας μέσα από τον εγκυρότερο χώρο την ποιότητα του πρωταθλήματος της Παλαιόχωρας.

Το τουρνουά έδειξε τη δυναμική του και την απήχηση που έχει αποκτήσει στον σκακιστικό κόσμο σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και κατάφεραν να φέρουν σε πέρας μία από τις πιο ιδιαίτερες διοργανώσεις! Τα μέτρα που πάρθηκαν για την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου ήταν άριστα κάτι που τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες.

Ο αγωνιστικός χώρος του σχολείου ήταν ο ιδανικότερος που μπορούσαν να γίνουν τέτοιοι αγώνες και οι αποστάσεις που τηρήθηκαν έδωσαν μία άνεση και αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους παίκτες να αγωνιστούν. Οι συμμετοχές διατηρήθηκαν σε πολύ ψηλά επίπεδα παρά τις απαγορεύσεις εισόδου που υπήρχαν για αθλητές από αρκετές χώρες αλλά και τις φοιτητικές εξετάσεις μιας και παρατάθηκε η περίοδός τους.

Παρόλα αυτά 157 παίκτες από 19 χώρες δώσανε το παρών από τους οποίους οι 41 ήταν τιτλούχοι σκακιστές βάζοντάς το στην κορυφή των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων από πλευράς ποιότητας, προσθέτοντας παράλληλα σημαντικά κίνητρα σε όλους τους αγωνιζόμενους.

Η ποιότητα ενός τουρνουά φαίνεται κυρίως στο αν μπορούν οι παίκτες να διεκδικήσουν νόρμες τίτλων. Το τουρνουά της Παλαιόχωρας είναι το μοναδικό που γίνεται στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά έχοντας αυτό το προνόμιο. Ακριβώς αυτό «εκμεταλλεύτηκαν» και ο Ανατόλ Βλάχος κατακτώντας νόρμα GM, ο Νίκος Σπυρόπουλος κατακτώντας νόρμα ΙΜ και ο Χρήστος Κράλλης που έχοντας μία εξαιρετική απόδοση κατέκτησε τον τίτλο του FM.

Εξαιρετικές επιτυχίες από τρεις νεαρούς σκακιστές μας που κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα τους στόχους τους!

Αγωνιστικά τώρα το τουρνουά είχε αρκετό σασπένς έχοντας πολλές ανακατατάξεις σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.

Ο Ρουμάνος GM Nevednichy είχε κάνει το καλύτερο ξεκίνημα με απανωτές νίκες έως και τον 5ο γύρο, στην πορεία πήρε κεφάλι το νο 1 των αγώνων ο Γάλλος GM M. Lagarde, στον 8 γύρο μέσα από μία σειρά ισοβαθμιών ο Χρήστος Μπανίκας ήταν στην κορυφή για να κάνει ακριβώς στον τελευταίο γύρο την μεγαλύτερη έκπληξη ο Σταμάτης Κούρκουλος και να κλέψει κυριολεκτικά την 1η θέση!

Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του τουρνουά που αν και νο 15 της αρχικής κατάταξης κατάφερε να κάνει πραγματικότητα τη μεγαλύτερη επιτυχία στη σκακιστική του πορεία! Ο Κούρκουλος με την επιτυχία του αυτή κέρδισε και τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος Ανδρών, 1800 ευρώ χρηματικό έπαθλο και δύο εισιτήρια με επιστροφή για οποιοδήποτε προορισμό του εξωτερικού προσφορά της AEGEAN. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν έξι παίκτες από τους οποίους ο πολυπρωταθλητής μας GM Χρήστος Μπανίκας είχε τα καλύτερα κριτήρια δίνοντας έτσι και ένα έντονο Ελληνικό χρώμα στο βάθρο των νικητών.

3ος ο GM Lagarde Maxime (Γαλλία), 4ος ο GM Christiansen J-Seb. ( Νορβηγία), 5ος ο ΙΜ Βλάχος Ανατόλ, 6ος ο GM Nevednichy Vl. (Ρουμανία) και 7ος ο GM Basso P.-Luigi (Ιταλία) όλοι τους με 7 βαθμούς.

Στις γυναίκες την πρώτη θέση κατέκτησε η IM Irina Bulmaga (Ρουμανία), 2η η Άννα Μαρία Δρακάκη η οποία αναδείχτηκε και Πρωταθλήτρια Ελλάδος Γυναικών και 3η η Ανθή Μαρία Βοζινάκη.

Περνώντας στις ειδικές κατηγορίες στους βετεράνους την 1η θέση κατέκτησε ο Γιάννης Φροσινός, 2η Krause Marianne, και 3ος ο Sloan Cecil (USA).

Στην κατηγορία κάτω των 16 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Νίκος Σπυρόπουλος, 2ος ο Dardha Daniel και στην 3η θέση ισοβάθμησαν ο Χρ. Κράλλης, Van Dael Siem (Ολλανδία) και Γαβριήλ Οδ.-Παναγιώτης. Στα κορίτσια πρώτη ήταν η Καραβιτάκη Ευαγγελία, 2η η Arnold Kiri (Γαλλία) και 3η η Αλειφέρη Κατερίνα. Κάτω των 14 ετών πρώτος ήταν ο Mendonca Leon Luke (Ινδία), 2ος ο Νίκος Σπυράτος και 3ος ο Θάνος Μαυρίδης.

Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Καραβιτάκη Αντωνία. Στην κατηγορία κάτω των 12 ετών 1ος ήταν ο Νίκος Πούπαλος, 2ος ο Γιώργος Αντωνιουδάκης και 3ος ο Σπύρος Χαρτοφύλακας. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Σκαράκη Γεωργία, 2η η Χασουράκη Χρυσή και 3η η Σαρτζετάκη Ευγενία η οποία κατέκτησε και την 1η θέση παράλληλα στη βαθμολογία των τοπικών παικτών.

Τέλος στην κατηγορία κάτω των 10 ετών την 1η θέση κατέκτησε ο Φίλιππος Οικονομόπουλος, 2ος ο Σαράφης Ραφαέλ και 3ος ο Πούπαλος Ιωνάς. Στα κορίτσια την 1η θέση κατέκτησε η Πλατσάκη Ευγενία, 2η η Κοντογιάννη Βίβιαν και 3η η Ψαριανού Έλενα. Από τους Χανιώτες σκακιστές την καλύτερη κατάταξη είχαν ο Σπύρος Ναούμ, Γιάννης Καλογερής, Γιώργος Μυλωνάκης, Νίκος Γεωργακόπουλος και Στέλιος Πετράκης.

Διοργανωτές των αγώνων είναι ο Δήμος Καντάνου Σελίνου με την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και την Π.Ε. Χανίων.

Το τουρνουά διεξάγεται με την αιγίδα της ΓΓΑ και του ΕΟΤ. Σημαντική είναι όμως και η στήριξη από τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο ενοικιαζόμενων δωματίων Παλαιόχωρας, την Μονομετοχική Δήμου Καντάνου – Σελίνου, την ΗΛΕΚΤΩΡ, την AEGEAN που είναι ο επίσημος χορηγός Αερομεταφορών της ΣΑΧ, την ΣΥ.ΦΑΧ, τις ΠΙΣΙΝΕΣ Κρήτης, το digital Print και το τουριστικό γραφείο STATUS.

Δείτε τις φωτογραφίες:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook