«Βροχή» οι ακυρώσεις γάμων και βαπτίσεων στα Χανιά – Τι λένε επιχειρηματίες του χώρου για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού

βροχή-οι-ακυρώσεις-γάμων-και-βαπτίσ-1048548

Σταυρόλεξο για… δυνατούς λύτες αποτελεί το θέμα των γάμων αυτή τη σεζόν και στα Χανιά, καθώς τα ζευγάρια αλλά και οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες στον χώρο, καλούνται να βρουν λύσεις που όχι μόνο θα ικανοποιούν όλους, αλλά θα είναι και μέσα στα πλαίσια των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊο.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχουν δοθεί οδηγίες σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθούν τα μυστήρια στις εκκλησίες, αλλά κυρίως η γαμήλια δεξίωση που θα ακολουθήσει.

Επιχειρηματίες μιλώντας στο zarpanews.gr εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς βρισκόμαστε στο τέλος Μαΐου και δεν έχει δοθεί καμία απολύτως οδηγία ή διευκρίνιση σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθούν οι γάμοι. Αποτέλεσμα; Αβεβαιότητα και δισταγμός από τα ζευγάρια που δεν ξέρουν με πόσα άτομα θα κάνουν τον γάμο τους και με ποιες αλλαγές.

Κι όλα αυτά σε μία σεζόν η οποία θα ήταν εξαιρετική, καθώς υπήρχαν προγραμματισμένοι γάμοι και βαφτίσεις από τη δεύτερη μέρα του Πάσχα μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Ωστόσο οι εκδηλώσεις τον Απρίλιο, Μάιο, και Ιούνιο ακυρώθηκαν όλες.

Πάμε για Ιούλιο λοιπόν… Ή μήπως όχι;

Όπως μας λέει ο Κυριάκος Παπασηφάκης, ιδιοκτήτης του Πορτοκάλι Hall, «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Η ψυχολογία του κόσμου έχει πέσει, φοβάται, υπάρχει οικονομική ανασφάλεια, ενώ μην ξεχνάτε ότι το 30% του κόσμου που δουλεύει στο κομμάτι του τουρισμού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να δουλεύει. Τα ζευγάρια έχουν προβληματιστεί πολύ. Θέλουν να καλέσουν κόσμο και δεν ξέρουν αν θα έρθει, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις με συγγενείς από Αμερική, Αυστραλία που δεν έρχονται και τα ζευγάρια έχουν απογοητευτεί, δεν θέλουν να παντρευτούν»

Η αβεβαιότητα έχει να κάνει φυσικά και με τον τρόπο λειτουργίας των χώρων δεξιώσεων. Δεν ξέρουμε καθόλου πώς θα γίνονται οι γάμοι πλέον, δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση. Πώς θα γίνει γάμος; Μόνο με τους συγγενείς; Στην Κρήτη οι γάμοι μας είναι πάνω από 500 άτομα οπότε είναι πάρα πολλά τα ζευγάρια που ακυρώνουν γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν θα μπορούν να καλέσουν τα άτομα που θέλουν. Ένα μαγαζί χωρητικότητας 800 ατόμων πόσα άτομα θα βάλει; 400; 500; Είμαστε και εμείς και τα ζευγάρια σε μία αβεβαιότητα γιατί ένας γάμος δεν προγραμματίζεται σε μία εβδομάδα. Πιστεύω δηλαδή ότι ακόμα και τα ζευγάρια του Ιουλίου θα ακυρωθούν γιατί μέχρι και τώρα δεν ξέρουμε τι θα γίνει, τα ζευγάρια δεν ξέρουν τι να κάνουν: τι προσκλήσεις να στείλουν και σε ποιους, δεν ξέρουν πώς θα γίνει ο γάμος τους, ούτε καν αν θα μπορούν να χορέψουν όλοι στην πίστα» μας λέει ο κ. Παπασηφάκης

Από τη μεριά του ο Γιώργος Κανατάκης τονίζει: «Είναι πολλά τα πρακτικά θέματα που δημιουργούνται με το να μην έχουμε καμία απολύτως οδηγία. Τι απόσταση θα έχει το ένα τραπέζι από το άλλο, πόσα άτομα θα είναι σε κάθε τραπέζι; Κανείς δεν ξέρει. Και ξέρουμε καλά ότι στην Κρήτη όταν έχεις καλέσει 800 άτομα, δεν μπορείς να πεις θα ξεκαλέσω κάποιους. Ακυρώνεις τον γάμο και όταν τον ξανακάνεις, κάνεις διαφορετικό κάλεσμα.

Υπάρχουν ζευγάρια που μεταφέρουν το γάμο τους για του χρόνου, εμείς όμως είχαμε και γάμους που δεν θα γίνουν καθόλου. Είχαμε ζευγάρια από Αγγλία, Φινλανδία, Νορβηγία και Αμερική που είχαν προγραμματίσει να κάνουν το γάμο τους στο Κτήμα Κανατάκη, χωρίς να κατάγονται από τα Χανιά. Αυτά τα ζευγάρια ακύρωσαν τελείως γιατί δεν μπορούν να έρθουν οι ίδιοι, πόσο μάλλον οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Είχα και μια περίπτωση από την Αμερική, μία κοπέλα που ακύρωσε γιατί ο πατέρας της, Ελληνοαμερικάνος, ήταν από τους πρώτους ομογενείς που πέθαναν από κορονοϊό. Υπάρχουν πάντως και κάποιες περιπτώσεις ζευγαριών που με αφορμή την παρούσα κατάσταση, επιλέγουν να παντρευτούν άμεσα με πολιτικό γάμο.

«Τα ζευγάρια πάντως, καταλήγει ο κ. Κανατάκης, είναι περισσότερο μπερδεμένα, ενώ ίσως θα έλεγα πιο αγχωμένες και εκνευρισμένες είναι οι γυναίκες. Οι άντρες πιο πολύ στο χαβαλέ το παίρνουν. Μπερδεμένη κατάσταση αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»

«Από το Πάσχα και μετά ήμασταν εντελώς κλεισμένοι και τώρα ξεκινάμε θεωρητικά από τον Ιούλιο με λίγες εκδηλώσεις και κάποιες περισσότερες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο» λέει στο zarpanews.gr ο ιδιοκτήτης του κτήματος Νερατζιά, Δημήτρης Τσακίρης:

«Γάμος σημαίνει προγραμματισμός, δεν μπορείς να οργανώσεις γάμο σε μία εβδομάδα. Και αυτή τη στιγμή είναι όλοι σε μία αβεβαιότητα. Τα ζευγάρια δεν ξέρουν τι θα κάνουν, υπάρχουν περιπτώσεις γάμων με καλεσμένους από μακριά που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα εισιτήρια και με τις πτήσεις. Επίσης τίθεται το θέμα των τραπεζιών, πώς θα γίνει ο διαχωρισμός, πώς θα καθίσουν οι παρέες και με πόσα άτομα. Πολλοί γάμοι έχουν αναβληθεί για του χρόνου, κάποιοι άλλοι έχουν ακυρωθεί εντελώς. Υπάρχει μια διστακτικότητα από τα ζευγάρια, αφού έχουμε ακυρώσεις – πολύ λίγες βέβαια- ακόμα και από γάμους που ήταν προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι του 2021. Μιλάμε για 2-3 ακυρώσεις ζευγαριών που θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει κανένα θέμα και ότι θα έχουμε ξεφύγει εντελώς από την απειλή του κορονοϊού. Εμείς δημιουργούμε τώρα έναν μεγάλο εξωτερικό χώρο και περιμένουμε τις οδηγίες για το πώς θα δουλέψουμε»

Ένας από τους ανθρώπους που έχει μεγάλη επαφή με το ζευγάρι, είναι ο φωτογράφος. Ο γνωστός Χανιώτης φωτογράφος Πέτρος Παττακός ο οποίος έχει καθημερινή επαφή με τα ζευγάρια μας λέει: «Αν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να καλέσει τον κόσμο που θέλει, είναι προφανές ότι δεν θέλει να κάνει ένα γάμο με τους μισούς ή και λιγότερους από αυτούς που θα καλούσε. Ο βασικότερος λόγος που αναβάλουν το γάμο τους τα ζευγάρια είναι τα άτομα. Επειδή είμαστε σε μία κατάσταση αβεβαιότητας ως προς το πώς θα γίνουν οι γάμοι περιμένουν όλοι να ακούσουν τις οδηγίες που θα δοθούν και να πράξουν ανάλογα.

Αυτός ο προβληματισμός υπάρχει σε όλα τα ζευγάρια, ακριβώς επειδή μιλάμε για αχαρτογράφητα νερά. Είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί και κανείς δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει. Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας εδώ, είναι ότι η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο μέρος της στον τουρισμό. Εάν δεν δουλέψει ο τουρισμός, τότε και ο κάθε εργαζόμενος στον συγκεκριμένο χώρο δεν θα έχει να βάλει χάρισμα.

Ως προς τις αναβολές ο κ. Παττακός λέει: «Κάποιοι του Μαΐου έχουν πάει προς Ιούλιο, αλλά οι περισσότεροι που ακυρώνουν, είναι για να ξαναπρογραμματίσουν του χρόνου. Πόσοι θα καταφέρουν να γίνουν όμως του χρόνου; Εκεί είναι το ζητούμενο. Η ζημιά υπάρχει. Χώρια ότι όλα τρέχουν. Εμείς για παράδειγμα, θεωρητικά είμαστε ανοικτά, αλλά δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Επίσης υπάρχουν και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κάθε έναν τομέα που ασχολείται με το γενικότερο κομμάτι των εκδηλώσεων. Στο κομμάτι των φωτογραφιών για παράδειγμα, υπάρχει κίνδυνος κάποια εργαστήρια που εκτυπώνουν φωτογραφίες ή άλμπουμ να κλείσουν. Αν όλοι αυτοί δεν κάνουν τον κύκλο εργασιών που θέλουν για τα πάγια έξοδά τους ή δεν έχουν στην άκρη κάποια χρήματα και να χρηματοδοτήσουν την επιχείρηση και να περιμένει τις εισπράξεις του χρόνου, τι θα κάνει; Αυτό όπως σας είπα, επεκτείνεται σε πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με τον γάμο»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το γενικότερο θέμα της διοργάνωσης του γάμου. Όπως λέει η Μέμα Δρίτσα, ιδιοκτήτρια του Mema’s Flower Creations – BalloNota: «Έχουμε εκδηλώσεις κυρίως Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αλλά οι περισσότερες είναι περιπτώσεις που έχουν αναβάλει ήδη μία φορά τον γάμο λόγω πένθους ή κάποιες βαφτίσεις που τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και δεν μπορούν να το αναβάλλουν άλλο. Οι ακυρώσεις ή αναβολές αφορούν κυρίως μεγάλους γάμους. Όσοι είχαν προγραμματίσει μικρότερους γάμους, δεν ακυρώνουν, πάνε προς Σεπτέμβριο.

Τα ζευγάρια έχουν άγχος σχετικά με το αν θα πάει ο κόσμος στον γάμο τους, το ύψος του δώρου που θα κάνει στο ζευγάρι ο κόσμος αυτός και έχουν θέμα με τα κέντρα τα οποία απ’ τη μια δεν ξέρουν τι κόσμο επιτρέπεται να βάλουν και από την άλλη δεν θέλουν να ρισκάρουν να βάλουν περισσότερο από αυτό που θα επιτραπεί, οπότε αναβάλλουν για του χρόνου.

Η κατάσταση αυτή κάνει πολλά ζευγάρια να δυσκολεύονται να αποφασίσουν: «Μου έχει τύχει ζευγάρι προγραμματισμένο τον Μάιο με μεγάλο γάμο να κλείσει ημερομηνία για Σεπτέμβριο και τελικά μόλις χθες με πήραν και μου είπαν ότι πάνε για τον Ιούλιο του 2021. Φοβούνται να ρισκάρουν, φοβούνται την πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, οπότε προτιμούν να το κάνουν του χρόνου. Μην ξεχνάμε επίσης ότι η εστίαση άνοιξε πρόσφατα, τα ξενοδοχεία δεν άνοιξαν ακόμα, υπάρχει κόσμος που δεν δουλεύει και όπως μου έλεγε μία κοπέλα «ντρέπομαι να πάω να δώσω πρόσκληση όταν ξέρω ότι ο άλλος δεν δουλεύει τώρα δύο μήνες»

Η σεζόν έχει χαθεί κι εμείς έχουμε καταστραφεί. Όποιος επιβιώσει φέτος, του χρόνου θα φάει με χρυσά κουτάλια. Πώς να επιβιώσεις όμως όταν έχεις 5 μυστήρια τη στιγμή που υπό άλλες συνθήκες είχαμε κάθε Σαββατοκύριακο 2 ή και 3 μυστήρια; Του χρόνου βλέπω να έχουμε γάμους Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή… Εξάλλου η επόμενη σεζόν είναι ήδη κλεισμένη σε ποσοστό 50%, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ» καταλήγει η κα. Δρίτσα

zarpanews.gr

3 thoughts on “«Βροχή» οι ακυρώσεις γάμων και βαπτίσεων στα Χανιά – Τι λένε επιχειρηματίες του χώρου για τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού

  1. Μέχρι και τους γάμους σας ..θα κανονίζει ο Κούλης και το παρεάκι του!! Γι’αυτό και τον ψηφίσατε άλλωστε!Για πλήρη «παράδοση»άνευ όρων και φραγμών! Ας μην διαμαρτύρεσθε τώρα..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook