Βάσεις 2019: Στο Μαθηματικό με βαθμό 7,5, σε ΑΕΙ με χίλια μόρια!

βάσεις-2019-στο-μαθηματικό-με-βαθμό-75-σε-αε-908738

H ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ από το υπουργείο Παιδείας ανέδειξε την κυρίαρχη αγωνία της νέας γενιάς της χώρας μας, να εκπληρώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες της, αλλά και για μια επιτυχημένη πορεία προς την επαγγελματική αποκατάσταση.

Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ένα δυσλειτουργικό εξεταστικό σύστημα, το οποίο δεν λύνει προβλήματα παρά τις βελτιώσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει. Σήμερα ήταν μια μέρα χαράς για περίπου 80.000 παιδιά που κατάφεραν να εισαχθούν στα πανεπιστήμια και λύπης για πάνω από 20.000 νέους οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανοίξουν την «πόρτα» των ΑΕΙ και τώρα καλούνται να αναζητήσουν λύσεις για το μέλλον τους.

Εκτός από την πορεία των φετινών βάσεων που πλέον είναι γνωστή, τα συμπεράσματα, που προκύπτουν εστιάζονται στα εξής :

  • Από τους 103.000 υποψήφιους οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις μόνο το 23% κατάφερε να εισαχθεί στη σχολή της πρώτης προτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι θα βρεθούν σε σχολές για τις οποίες δεν ενδιαφέρονται και, συνεπώς, οι περισσότεροι θα εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον τους. Από τις μελέτες που κατά καιρούς έχουν γίνει, φαίνεται ότι θα υπάρξει και ένα ποσοστό νέων που τελικά «θα αγαπήσει» τη σχολή του και θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
  • Ένα τεράστιο ποσοστό υποψηφίων, που έφτασε στο 25%, εισήχθη στα ΑΕΙ με βαθμούς κάτω από τη βάση. Με λίγα λόγια, πολλοί μαθητές μπήκαν στα πανεπιστήμια της χώρας με βαθμούς 4, 5, 6, ή 7. Το λυπηρό είναι ότι αυτά τα παιδιά εισήχθησαν με τέτοιους βαθμούς ακόμη και σε Παιδαγωγικές σχολές ή της λεγόμενες «καθηγητικές». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα γίνει μαθηματικός ή φυσικός ενώ δεν κατάφερε να πιάσει τη βάση στο αντίστοιχο μάθημα. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια των αποφοίτων Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι ακόμη και με λιγότερα από 1000 μόρια βρέθηκαν στα ΑΕΙ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μαθητή που εισήχθη με μόλις 840 μονάδες στο τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο συγκεκριμένος δηλαδή υποψήφιος απάντησε με το ζόρι σε ….μισή ερώτηση .
  • Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολλαπλά τους νέους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μαθητές σημείωσαν, ως πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό τους, τις σχολές που είναι κοντά στα σπίτια τους, ακόμη και αν δεν αυτές δεν έχουν το αντικείμενο σπουδών που θα ήθελαν. Για τους ίδιους λόγους κυνήγησαν τις σχολές οι οποίες οδηγούν στην ασφάλεια του δημοσίου, όπως οι στρατιωτικές και οι σχολές της Πυροσβεστικής. Οι τελευταίες, μάλιστα, είχαν τεράστια ζήτηση και ανάλογη αύξηση των βάσεων.
  • Τα νέα τμήματα δεν έπεισαν τους μαθητές και τις οικογένειές τους, όπως επίσης και αυτά που «μεταλλάχθηκαν» από ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Τα παιδιά δεν ήξεραν τι θα συναντήσουν μέσα σε αυτά, καθώς η πληροφόρηση ήταν ανύπαρκτη, κυρίως για το περιεχόμενο σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα .
  • Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα νησιά που διαθέτουν τμήματα ΑΕΙ και μεγάλη τουριστική δραστηριότητα επίσης δεν προτιμήθηκαν. Πιθανολογούν ότι ένας λόγος μπορεί να είναι και η δυσκολία στην ανεύρεση στέγης .
  • Τα Παιδαγωγικά τμήματα έπαψαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς προφανώς επειδή έχουν σταματήσει οι διορισμοί στα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά σχολεία.

    Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εγγραφές των επιτυχόντων σε ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (όχι των υπουργείων Aμυνας και Προστασίας του Πολίτη) θα γίνουν ηλεκτρονικά κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις γραμματείες των τμημάτων.

Οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις

  • Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 4.016 μόρια
  • Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΝΕΟ): 4.092 μόρια
  • Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (‘Αμφισσα), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΝΕΟ): 4.308 μόρια
  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΝΕΟ): 4.490 μόρια
  • Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Καβάλα), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΝΕΟ): 4.643 μόρια

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook