Τζανάκης: Σε πλήρη έξαρση η μετάλλαξη Όμικρον 2 – Η Κρήτη προπορεύεται με 80%

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια.

Ο κ. Τζανάκης τοποθετήθηκε σχετικά με την έξαρση στα κρούσματα του κορονοϊού, αλλά και στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

«Έχουμε περιδίνηση της όμικρον 2 και ορισμένες περιοχές είναι σε πλήρη έξαρση, για παράδειγμα η Κρήτη προπορεύεται με 80%. Είναι μία παραλλαγή που δεν καταλαβαίνει από εμβόλια, ή από προηγούμενες νοσήσεις, ωστόσο χωρίς να επιβαρύνει τους ήδη νοσήσαντες.

Επιπλέον, προσβάλει σε ποσοστό πάνω από το 15% τους άνω των 65 ετών.

Υπάρχει υπόνοια για επιδείνωση των σκληρών δεικτών τις επόμενες μέρες, ωστόσο σταθεροποιείται ο δείκτης των θανάτων.

Για χθες είδαμε μία αύξηση των διασωληνωμένων περίπου 11 διασωληνωμένους επιπλέον, μετά από μία βδομάδα επιπέδωσης των διασωληνωμένων, ενώ είμαστε σε περίοδο αποκλιμάκωσης», ανέφερε αρχικά.

«Για Πάσχα δε μπορούμε να προβλέψουμε τί θα γίνει, δεν ξέρουμε σε τί κρούσματα και θανάτους θα μεταφραστεί. Ελπίζω η επιβάρυνση να είναι διαχειρίσιμη από το ΕΣΥ.

Έχουν βρεθεί δύο άτομα που είχαν νοσήσει με όμικρον και σε μικρό χρονικό διάστημα νόσησαν με όμικρον 2. Όσοι έχουν προσβληθεί από την δέλτα ή άλλα παλιότερα στελέχη, δεν προστατεύονται από την όμικρον 2», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση, είναι εξαιρετικά σημαντικό, να εμβολιάσουμε όσους πρέπει να κάνουν την 4η δόση, να προστατεύσουμε τις δομές που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες να εισδύσει ο ιός, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά φάρμακα», πρόσθεσε.

Η ατομική ευθύνη είναι κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να το έχουν υπόψιν τους οι πολίτες. Η μάσκα είναι το απόλυτο όπλο για να προστατευτούμε, αλλά και οι αποστάσεις», κατέληξε λέγοντας ο κ. Τζανάκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΚρήτη | Τροχαίο με τραυματισμό τα ξημερώματα
Επόμενο άρθροΧανιά | Έχουμε δει πολλά, αλλά αυτό… Οδηγός πάει ανάποδα στην Αγορά | Video

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ