Τρία ορεινά χωριά σε τέτοιο υψόμετρο που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό

τρία-ορεινά-χωριά-σε-τέτοιο-υψόμετρο-π-1183796

Μοιάζοντας με φωλιά στις άγριες και τραχιές, επιβλητικές βουνοκορφές όπου συναντώνται, τα χωριά που ακολουθούν βρίσκονται σε τόσο μεγάλο υψόμετρο που νομίζει κανείς ότι αγγίζουν τον ουρανό.

Γραφικοί οικισμοί πολύ μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, που ξεχωρίζουν για την πλούσια και καθηλωτική φύση που τους περιβάλλει, καθώς και για τον αυθεντικό και ανόθευτο χαρακτήρα τους.

Σαμαρίνα

Η Σαμαρίνα, το ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, βρίσκεται κοντά στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, χτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων. Θεωρείται, μάλιστα, το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των Βαλκανίων.

«Πνιγμένη» από δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, λόγω του υψόμετρού της κάθε χειμώνα «στολίζεται» από τις λευκές νιφάδες του χιονιού, το οποίο παραμένει στο χωριό σχεδόν μέχρι το Μάιο. Οι φυσικές ομορφιές γύρω από το χωριό, τα άφθονα κρύα νερά και το ιδανικό κλίμα για καλοζωία και υγεία, της έδωσαν το προσωνύμιο «Ωραία Σαμαρίνα».

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς προσεγγίζοντας το χωριό μένει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη, καθώς το μεγάλο κεφαλοχώρι του νομού Γρεβενών συναντάται στους πρόποδες του δεύτερου μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, με τις χιονισμένες πλαγιές του να προσθέτουν επιπλέον επιβλητικότητα και γοητεία στο ήδη πολύ όμορφο τοπίο.

Βραδέτο

Το Βραδέτο ανήκει στα Ζαγοροχώρια και πιο συγκεκριμένα στο κεντρικό Ζαγόρι, συναντάται σε υψόμετρο 1.340 μέτρων και αποκαλείται, δικαίως, ως το «μπαλκόνι» του Ζαγορίου.

Με θέα στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους ολόγυρα που κόβει την ανάσα, το Βραδέτο είναι χτισμένο στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης πάνω σε έναν βράχο, με το φαράγγι του Βίκου να τον «αγκαλιάζει» από τις τρεις πλευρές του.Πέρα από την γραφικότητα και την χαρακτηριστική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική που χαρακτηρίζει άλλωστε όλα τα χωριά του Ζαγορίου, το Βραδέτο έχει ακόμη ένα ιδιαίτερο γνώρισμα- σημείο αναφοράς για το χωριό.

Ο λόγος για την περίφημη σκάλα του, ένα πετρόχτιστο μονοπάτι που συνδέει το χωριό με το γειτονικό Καπέσοβο. Μετρά περίπου 1200 σκαλοπάτια, 39 στροφές και μια διαδρομή διάρκειας μιας ώρας περίπου, με θέα που κόβει την ανάσα.

Αετομηλίτσα

Χτισμένη αμφιθεατρικά στο άγριο και ταυτόχρονα επιβλητικό τοπίο του Γράμμου, η Αετομηλίτσα, το βορειότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με την Αλβανία, είναι ένα από τα ορεινά χωριά των Ιωαννίνων που κερδίζουν αμέσως τον επισκέπτη με την αγριάδα της τοποθεσίας της.

Οι κάτοικοι του χωριού ισχυρίζονται ότι βρίσκονται στο χωριό της Ελλάδας με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αγγίζοντας τα 1.430 μέτρα!

Η διαδρομή για να το προσεγγίσει κανείς μέσα σε δάση και πάνω από εντυπωσιακές κορυφογραμμές της περιοχής αποτελεί από μόνη της δέλεαρ για να επισκεφτεί κανείς το χωριό, με τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας να καταφτάνουν σε αυτό ακόμη και το χειμώνα.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook