Τουρκία: Οργή για τα «χάρτινα» κτίρια – Πάνω από 100 συλλήψεις για κακοτεχνίες

τουρκία-οργή-για-τα-χάρτινα-κτίρια-1627862

Με την οργή να ξεχειλίζει στην Τουρκία για την αργή αντίδραση της κυβέρνησης στον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας και για τις κακές κατασκευές, όπως αναφέρουν οι επικριτές, η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει εργολάβους οικοδομών σε όλη τη χώρα, τους οποίους κατηγορεί για ορισμένες από τις καταρρεύσεις που συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, καθώς το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε αξιωματούχους σε αυτές τις επαρχίες να δημιουργήσουν «μονάδες διερεύνησης εγκλημάτων σεισμού». Τους ζήτησε επίσης να διορίσουν εισαγγελείς για να ασκήσουν ποινικές διώξεις εναντίον όλων των «κατασκευαστών και των υπευθύνων» για την κατάρρευση κτιρίων που δεν ανταποκρίνονταν στους υφιστάμενους κανονισμούς, οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από την αντίστοιχη καταστροφή του 1999.

Σύμφωνα με τους New York Times, σε σεισμόπληκτες περιοχές, οι κάτοικοι εξέφρασαν την οργή τους για τους διεφθαρμένους εργολάβους, όπως είπαν, που αποζητούσαν περισσότερα κέρδη, και για τις «αμνηστίες» που χορηγούσε η κυβέρνηση σε κατασκευαστές που έχτιζαν συγκροτήματα διαμερισμάτων που δεν ανταποκρίνονταν στους νέους κανονισμούς.

Στη γειτονιά Σαράικιντ της Αντάκια, οι κάτοικοι επεσήμαναν την κακή ποιότητα κατασκευής σε ένα νεόκτιστο πολυτελές κτίριο 14 ορόφων, με περίπου 90 διαμερίσματα, που είχε καταρρεύσει. «Το σκυρόδεμα είναι σαν άμμος», είπε ένας άνδρας που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του, στεκόμενος κοντά στο κτίριο καθώς παρακολουθούσε τους διασώστες να εργάζονται. «Χτίστηκε πολύ γρήγορα».

Μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν το Σάββατο ήταν ο Μεχμέτ Ερτάν Ακάι, ο κατασκευαστής ενός συγκροτήματος που κατέρρευσε στη πληγείσα πόλη Γκαζιαντέπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβίαση του νόμου περί δημόσιας κατασκευής, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων. Η εισαγγελία του Γκαζιαντέπ δήλωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης έπειτα από επιθεώρηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τα ερείπια του συγκροτήματος που είχε κατασκευάσει.

Ο Μεχμέτ Γιασάρ Κοσκούν, ο κατασκευαστής ενός 12όροφου κτιρίου στην επαρχία Χατάι με 250 διαμερίσματα που καταστράφηκε ολοσχερώς, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πτήση για το Μαυροβούνιο. Δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε το κτίριο.

Οι τουρκικές αρχές δεσμεύτηκαν να διενεργήσουν εις βάθος έρευνα εις βάρος κάθε προσώπου που θεωρείται ότι φέρει ευθύνη για την κατάρρευση των κτιρίων από τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής 113 ύποπτοι έχουν ταυτοποιηθεί ως υπεύθυνοι για την κατάρρευση ορισμένων από τα χιλιάδες σπίτια που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό στις 10 επαρχίες που επλήγησαν.

«Εκδόθηκαν εντάλματα κράτησης εις βάρος 113 ανθρώπων», είπε ο Οκτάι στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενημέρωσης στο κέντρο διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα. «Θα το προχωρήσουμε διεξοδικά μέχρι να ολοκληρωθεί η απαραίτητη νομική διαδικασία, ειδικά για κτίρια τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κτίρια που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης εγκατέστησε γραφεία διερεύνησης αδικημάτων που συνδέονται με τον σεισμό στις σεισμόπληκτες ζώνες των επαρχιών που θα διερευνούν τις συνθήκες θανάτων και τραυματισμών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ είπε ότι 24.921 κτίρια στην περιοχή κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τον σεισμό με βάση τους ελέγχους σε πάνω από 170.000 κτίρια. Οι εισαγγελικές αρχές στα Άδανα διέταξαν τη σύλληψη 62 ανθρώπων στο πλαίσιο έρευνας για τα κτίρια που κατέρρευσαν, ενώ για τον ίδιο λόγο εισαγγελείς ζήτησαν τη σύλληψη 33 ανθρώπων στο Ντιγιάρμπακιρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατηγορούν εδώ και καιρό την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι δεν εφαρμόζει τους οικοδομικούς κανονισμούς και ότι δεν λογοδοτεί για τα έσοδα από μια εισφορά που επιβλήθηκε μετά τον σεισμό του Ιζμίτ το 1999 για να διασφαλίσει ότι οι πολυκατοικίες και τα γραφεία ήταν πιο ανθεκτικά στους σεισμούς.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τους επικριτές του ότι ψεύδονται και κατηγορεί τη μοίρα για την καταστροφή, λέγοντας ότι τέτοιες καταστροφές «συνέβαιναν πάντα» και είναι «μέρος του σχεδίου του πεπρωμένου». Έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση εντός εβδομάδων.

Ο επικεφαλής αρωγής των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς περιέγραψε τον σεισμό ως το «χειρότερο γεγονός εδώ και 100 χρόνια σε αυτή την περιοχή» και είπε ότι αναμένει ο αριθμός των νεκρών να διπλασιαστεί. Οι δίδυμες δονήσεις κατατάσσονται ως η έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στον κόσμο αυτόν τον αιώνα.

Αξιωματούχοι και γιατροί δήλωσαν την Κυριακή ότι 29.605 άνθρωποι είχαν αναφερθεί νεκροί στην Τουρκία και 3.574 στη Συρία, ανεβάζοντας το επιβεβαιωμένο σύνολο και στις δύο χώρες σε 33.179. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι έως και 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί και στις δύο χώρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.

Η Τουρκία έχει πει ότι 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται και περισσότεροι από 1 εκατομμύριο σε προσωρινά καταφύγια.

Δεκάδες χιλιάδες σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να σαρώνουν τις ισοπεδωμένες γειτονιές παρά την κακοκαιρία του χειμώνα.

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις παροχής βοήθειας χρειάστηκε να ανασταλούν για λόγους ασφαλείας και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν για λεηλασίες. Συγκρούσεις έχουν αναφερθεί σε ορισμένες περιοχές της νότιας Τουρκίας όπου δρουν Κούρδοι μαχητές και Σύροι αντάρτες.

Στο Χατάι, Αυστριακοί στρατιώτες και Γερμανοί διασώστες σταμάτησαν προσωρινά την έρευνά τους το Σάββατο, επικαλούμενοι πυρά μεταξύ τοπικών ομάδων. Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε την προσωρινή διακοπή των μαχών.

Η κατάσταση θεωρείται απελπιστική στη Συρία. Ο σεισμός έπληξε το ελεγχόμενο από τους αντάρτες βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου το 90% του πληθυσμού – περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι – εξαρτιόταν ήδη από τη βοήθεια ακόμη και πριν από την καταστροφή και μόνο ένα συνοριακό πέρασμα από την Τουρκία, στο Μπαμπ αλ-Χάουα, είναι ανοιχτό.

«Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία», έγραψε στο Twitter ο Γκρίφιθς από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. «Δικαίως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Ψάχνουν για διεθνή βοήθεια που δεν έχει φτάσει. Καθήκον μου και υποχρέωσή μας είναι να διορθώσουμε αυτή την αποτυχία όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook