Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί
Σε νοσοκομείο της Τεχεράνης νοσηλεύεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση εδώ και 2 ημέρες, η φυλακισμένη Ιρανή νομπελίστρια Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί.
Η Μοχαμαντί έχει περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια της ζωής της στις ιρανικές φυλακές για «προπαγάνδα κατά του κράτους» και «συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας».
Όταν συνελήφθη ξανά τον περασμένο Δεκέμβριο, ξυλοκοπήθηκε άγρια και νωρίτερα φέτος φέρεται να υπέστη δύο καρδιακά επεισόδια μέσα στη φυλακή.
Λόγω της δραματικής επιδείνωσης της υγείας της, η Μοχαμαντί τελικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.
Η 54χρονη Μοχαμαντί κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2023 ενώ βρισκόταν στη φυλακή για μια εκστρατεία της για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και την κατάργηση της θανατικής ποινής.
Κινδυνεύει να πεθάνει αν γυρίσει στη φυλακή
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δικηγόρος της, Σιρίν Αρντακανί, δημοσίευσε μία φωτογραφία της από το νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι η 54χρονη Μοχαμαντί είναι σχεδόν αγνώριστη: έχει χάσει περίπου 20 κιλά και δυσκολεύεται να μιλήσει.
Ο αδελφός της, Χαμιντρεζά Μοχαμαντί, δήλωσε στο BBC ότι η μεταφορά της στο νοσοκομείο προσφέρει «προσωρινή ανακούφιση από έναν βέβαιο θάνατο», εκφράζοντας ωστόσο φόβους για μόνιμες βλάβες στην υγεία της.
Μάλιστα, όπως είπε ο Μοχαμάντι δήλωσε στο RFE, μετά από 10 ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου στη βορειοδυτική πόλη Ζαντζάν, η οικογένεια κανόνισε το δικό της ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στην Τεχεράνη.
Μαζεύουν υπογραφές στο Διαδίκτυο
Η οικογένεια και οι υποστηρικτές της προειδοποιούν ότι αν η ακτιβίστρια επιστρέψει στην φυλακή, κινδυνεύει να πεθάνει ενώ στο Διαδίκτυο έχει ανοίξει ειδική σελίδα συγκέντρωσης υπογραφών για την απελευθέρωσή της, ως μέσο πίεσης στο ιρανικό καθεστώς.
«Η Ναργκίς Μοχαμαντί κινδυνεύει να πεθάνει στις ιρανικές φυλακές, αλλά εσείς μπορείτε να τη βοηθήσετε. Σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε κάθε μέσο διπλωματίας και διαπραγμάτευσης με το Ιράν, για να απαιτήσετε την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση της Ναργκίς, και τη μεταφορά της στη δική της ομάδα γιατρών για την αναγκαία θεραπεία, καθώς και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων που υποφέρουν στις φυλακές του Ιράν. Σας ζητάμε να δράσετε τώρα, πριν είναι πολύ αργά», αναφέρουν οι διοργανωτές της διαδικτυακής κινητοποίησης προς τις κυβερνήσεις που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.
Επίσης, περισσότεροι από 110 νομπελίστες ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση της φυλακισμένης Ιρανής ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλώντας τις ιρανικές αρχές αλλά και τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσουν «χωρίς καμία καθυστέρηση».
Σε επιστολή τους, οι νομπελίστες ζητούν ακόμα την απόσυρση όλων των κατηγοριών εις βάρος της Μοχαμαντί.
«Οι ειδικοί γιατροί προειδοποιούν ότι η ζωή της ενδέχεται να βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται επίσης ότι για μήνες στερούνταν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα ενώ βρισκόταν στη φυλακή.
Πηγή: iefimerida.gr






