Τούντας: «Το 2ο κύμα της πανδημίας δεν πρόκειται να σβήσει πριν τον Απρίλιο»

τούντας-το-2ο-κύμα-της-πανδημίας-δεν-π-1089550

Την εκτίμηση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021 κάνει ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr, η επίκληση του κινδύνου ενός τρίτου κύματος αποτελεί διπλό λάθος: επιδημιολογικό και επικοινωνιακό. «Για να υπάρξει τρίτο κύμα, θα πρέπει πρώτα να έχει «σβήσει» το υφιστάμενο δεύτερο κύμα. Μελετώντας την εξέλιξη των πιο σκληρών αλλά και πιο αξιόπιστων επιδημιολογικών δεικτών, που είναι οι διασωληνωμένοι ασθενείς και οι θάνατοι, το δεύτερο κύμα στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να σβήσει πριν από τον Απρίλιο του 2021», αναφέρει.

Αργή η πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης του δεύτερου κύματος

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τούντα, η κορύφωση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών (622) καταγράφηκε στις 3/12 και των θανάτων (121) στις 28/11, γεγονός που δηλώνει πως το δεύτερο κύμα της επιδημίας κορυφώθηκε γύρω στα μέσα Νοεμβρίου.

«Έκτοτε, παρατηρείται αργή μεν αλλά σαφής πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης του δεύτερου κύματος, το οποίο, με βάση τους σημερινούς ημερήσιους ρυθμούς μείωσης, αναμένεται να σβήσει τον Μάρτιο του 2021», επισημαίνει. Η μείωση οφείλεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί και πρωτίστως στο γενικό ήπιο lockdown και στα πιο αυστηρά τοπικά lockdown. Ο ρυθμός, όμως, μείωσης το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη μείωση των κρουσμάτων

Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ εξηγεί τους λόγους: «Εξαιτίας επιπρόσθετων κρουσμάτων που θα τροφοδοτηθούν από την αυξημένη κοινωνική κινητικότητα τις μέρες των γιορτών, την επικείμενη περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, το άνοιγμα των σχολείων, τον μεγαλύτερο εφησυχασμό λόγω των εμβολίων, τους ευνοϊκούς για τις αναπνευστικές λοιμώξεις μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο αναμένουμε την ανάσχεση του ρυθμού της μείωσης των κρουσμάτων».

Την εκτίμηση αυτή, ότι το δεύτερο κύμα θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Απρίλιο, δηλαδή τέσσερις περίπου μήνες μετά την κορύφωσή του, ενισχύει και το ότι ανάλογο διάστημα για να τιθασεύσουν το πρώτο κύμα, αυτό της άνοιξης, χρειάστηκαν όσες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν ραγδαία και εκτεταμένη εξάπλωση της επιδημίας. «Αντίθετα, η χώρα μας πρόλαβε να περιορίσει εγκαίρως το πρώτο κύμα σε μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που της επέτρεψε να το «σβήσει» ήδη από τον Μάϊο, ενάμιση περίπου μήνα μετά την κορύφωσή του», λέει ο κ. Τούντας.

Η Ελλάδα στις «ψηλές» πλαγιές του δεύτερου κύματος

Όπως διευκρινίζει ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ, η αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος προφανώς δεν αφορά χώρες που παλεύουν ακόμα στις «ψηλές» πλαγιές του δεύτερου κύματος. Και δυστυχώς, η χώρα μας είναι μία από αυτές.

«Μετά τον Απρίλιο, η προφυλακτική επίδραση των εμβολιασμών δε θα επιτρέψει την ανάπτυξη τρίτου κύματος», τονίζει ο κ. Τούντας και συμπληρώνει: «Γι’ αυτό εκτός από αβάσιμη επιδημιολογικά πρόβλεψη, η επίκληση του κινδύνου ενός τρίτου κύματος από επιστήμονες, πολιτικούς και ΜΜΕ, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμόρφωση στα εκάστοτε μέτρα, είναι και επικοινωνιακά εσφαλμένη, καθώς έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οι άνθρωποι κατά κανόνα ανησυχούν πολύ περισσότερο για υφιστάμενους κινδύνους παρά για μελλοντικούς. Ο κίνδυνος που απειλεί σήμερα την υγεία μας και τη ζωή μας είναι το δεύτερο ορμητικό κύμα, με το οποίο και καλούμαστε όλοι να αναμετρηθούμε, με τον μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας, μέχρι να σβήσει με τη βοήθεια των εμβολίων».

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook