Τον έπιασαν στο κέντρο του Ηρακλείου με ναρκωτικά στις τσέπες – Προβληματίζει η ανήλικη παραβατικότητα

τον-έπιασαν-στο-κέντρο-του-ηρακλείου-μ-1622180

Με κακουργηματική κατηγορία περί διακίνησης ναρκωτικών βαρύνεται ένας ανήλικος μαθητής, ο οποίος έγινε «τσακωτός» από αστυνομικούς, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, σε πολυσύχναστο δρόμο της πόλης του Ηρακλείου, έχοντας μαζί του ποσότητα χασίς 10 γραμμαρίων, επιμερισμένη σε έννεα ισόποσες δόσεις.

Ο νεαρός ηλικίας μόλις 16,5 ετών πέρασε το βράδυ του στο κρατητήριο και σήμερα 3/2 το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου.

Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος. Επισημαίνεται ότι, όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο συνήγορος υπεράσπισης του ανήλικου, Ελευθέριος Κάρτσωνας, ο μικρός προμηθεύτηκε για πρώτη φορά χασίς με σκοπό να δοκιμάσει μαζί με φίλους του. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, ο ανήλικος έχει ήδη μετανιώσει για την πράξη του.

Ο ανήλικος μαθητής της Α’ Λυκείου συνελήφθη χθες το βράδυ στη λεωφόρο Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον έλεγχο που του έκαναν αστυνομικοί, βρήκαν στην κατοχή του 10 γραμμάρια κάνναβης, τα οποία, ωστόσο, ήταν διαμοιρασμένα σε 9 ισοβαρείς συσκευασίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί με τον 17χρονο, ήταν ένας ακόμη ανήλικος.

Ο μαθητής οδηγήθηκε στα κρατητήρια και σήμερα Παρασκευή μεταφέρθηκε στα Δικαστήρια Ηρακλείου. Ας σημειωθεί ότι στο πλευρό του βρέθηκαν οι γονείς του. Εξάλλου, σε βάρος του πατέρα του ανηλίκου, σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Ο 17χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών υπό τη μορφή κατοχής (κακούργημα). Κατόπιν, παραπέμφθηκε στην ανακρίτρια Ηρακλείου για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο μαθητής υποστήριξε κατά την απολογία του ότι αποφάσισε μαζί με φίλους του να κάνουν πρώτη φορά πειραματικά χρήση κάνναβης. Ο μικρός φέρεται να είπε επίσης ότι ήταν η πρώτη φορά που προμηθεύτηκε κάνναβη και ότι αυτή ήταν μοιρασμένη, για να τη μοιραστεί με φίλους του και σε καμία περίπτωση για να την πουλήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθητής παρουσιάστηκε εμφανώς μετανιωμένος.

Μετά το πέρας της απολογίας του, αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο ως αναμορφωτικό μέτρο ανατέθηκε η επιμέλειά του στην επιμελήτρια ανηλίκων. Πάντως, οι γονείς του αφενός φέρονται να πιάστηκαν εξ απίνης, αφετέρου ήταν εμφανώς στεναχωρημένοι από το συμβάν.

Μιλώντας στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV ο συνήγορος υπεράσπισης του ανηλίκου, Ελευθέριος Κάρτσωνας, ανέφερε ότι ο μικρός «δεν είχε δώσει καμία ένδειξη ότι έχει εμπλακεί σε οποιαδήποτε τέτοια αξιόποινη πράξη. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο συμβάν ήταν μεμονωμένο και αποτελεί μοναδική παραφωνία στην όλη διαπαιδαγώγηση του παιδιού».

Πάντως, όπως είναι λογικό, το επίμαχο περιστατικό έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στη μαθητική κοινότητα του Ηρακλείου και κυρίως μεταξύ των γονέων, οι οποίοι ανησυχούν για τα παιδιά τους.

«Όλοι περιμένουν τη Δικαιοσύνη να λύσει όλα τα προβλήματα»

Σχολιάζοντας το συμβάν, ο δικηγόρος Ελευθέριος Κάρτσωνας επεσήμανε ότι «η ανήλικη ποινική παραβατικότητα αποτελεί μείζον κοινωνικό και πολυπαραγοντικό φαινόμενο που θα έπρεπε να έχει τεθεί στο επίκεντρο του πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και διεπιστημονικού προβληματισμού τόσο λόγω της κατακόρυφης αύξησης της όσο και διότι συνδέεται με το «μέλλον» της χώρας μας».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, υπάρχει μια γενικευμένη πολιτική-κοινωνική αδιαφορία με όλους τους εμπλεκόμενους να αποποιούνται τις ευθύνες τους, περιμένοντας όλα τα υφιστάμενα προβλήματα να λυθούν από τη Δικαιοσύνη.

«Μολαταύτα , και σε αυτό το φλέγον ζήτημα όπως και στα αποδέλοιπα που αγγίζουν τον πυρήνα του κράτους δικαίου (υποκλοπές κλπ) επιδεικνύεται παροιμιώδης πολιτική και κοινωνική αδιαφορία και άπαντες αποποιούμενοι της ευθύνες τους αναμένουν -ανεπιτρέπτως- να επιλυθούν όλα τα προβλήματα από την Δικαιοσύνη. Η άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και η σωστή ενημέρωση των ανηλίκων εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων φορέων κοινωνικοποίησης (σχολείο,οικογένεια κλπ) προβάλει πιο επίκαιρη από ποτέ» δήλωσε με νόημα στη «Νέα Κρήτη» ο κ. Κάρτσωνας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης, ο ανήλικος έχει ήδη αντιληφθεί το λάθος που έκανε κι έχει ήδη μετανιώσει για αυτό. Εξάλλου, ο δικηγόρος απέδωσε μεταξύ άλλων την πράξη του νεαρού στην «εφηβική περιέργεια».

«Στην προκειμένη περίπτωση, ένα ανήλικο παιδί καταγόμενο από μια υποδειγματική οικογένεια ορμώμενο από την εφηβική περιέργεια και παρορμητισμό επιχείρησε εσφαλμένα με παρέα συνομηλίκων του να πειραματιστεί για πρώτη φορά στην χρήση ινδικής κάνναβης γεγονός που ευτυχώς αποφεύχθηκε χάριν της παρέμβασης των αστυνομικών αρχών. Το παιδί αντιλήφθηκε πλήρως το τραγικό λάθος του και συντετριμμένο ζήτησε συγγνώμη δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να το επαναλάβει. Τα δικαιοδοτικά όργανα συνεκτιμώντας την προσωπικότητα του ανηλίκου και τις εν γένει περιστάσεις του επέβαλαν αναμορφωτικό μέτρο» δήλωσε, εν κατακλείδι, ο κ. Κάρτσωνας.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook