To Zara και άλλες πολυεθνικές θέλουν να φτιάξουν ρούχα στην Ελλάδα

to-zara-και-άλλες-πολυεθνικές-θέλουν-να-φτιά-1064017

Σημαντικές εξελίξεις έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα με κινήσεις που κάνουν τα Zara και άλλες πολυεθνικές στην Ελλάδα. Γιατί θέλουν να φτιάξουν ρούχα στην Ελλάδα.

Σημαντικές κινήσεις στην Ελλάδα ετοιμάζουν δύο πολυεθνικές εταιρείες, γεγονός που αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, τα αυξήσουν την παραγωγή ενδυμάτων στην Ελλάδα θέλουν οι Zara και η H and M, σύμφωνα με πληροφορίες του BnB Daily.

Παράγοντες της αγοράς παραγωγής ενδυμάτων, αναφέρουν πως οι δύο εταιρείες μετά τον κορονοϊό θέλουν να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους από την Ασία στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ μεγάλων ελληνικών εταιρειών και των δύο leader στο retail ενδυμάτων, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους στη χώρα μας.

Τις πληροφορίες του BnB Daily και του Νικόλα Ταμπακόπουλου, επιβεβαιώνει o Θεόφιλος Ασλανίδης, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ). Ο ίδιος τονίζει πως «το ενδιαφέρον είναι έντονο και έχει να κάνει με την μεταφορά μέρους της παραγωγής των εταιρειών αυτών στην Ελλάδα» και προσθέτει πως ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι ξεκάθαρα ο κορονοϊός, καθώς τόσο η Zara, όσο και η H and M- και άλλες εταιρείες- ενδιαφέρονται να έχουν γρηγορότερους χρόνους παραγωγής, παραλαβής των προϊόντων και αποστολής τους στα κέντρα πωλήσεων.

Ο κ. Ασλανίδης σημειώνει πως η τάση για μεταφορά μέρους της παραγωγής μεγάλων αλυσίδων retailers στις χώρες, που πωλούνται τα προϊόντα, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και επεκτείνεται στην Ευρώπη.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, πολλές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και έκαναν παραγγελίες ενδημάτων από την Ασία, πλέον μεταφέρουν την παραγωγή τους στο Μεξικό ή στη Β. Αμερική.

Εκτός όμως της Ελλάδας, θα υπάρξουν και άλλοι κερδισμένοι από αυτή την τάση. Ειδικότερα κερδιμένες θα βγουν Πορτογαλία, Τουρκία, Πολωνία Βουλγαρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕΕ το πρώτο τετράμηνο του 2020 καταγράφηκαν αρνητικές τάσεις, τόσο στις εξαγωγές όσο και στις εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην κρίση του κορονοϊού, τονίζει ο Θεόφιλος Ασλανίδης.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Η πτώση των εξαγωγών όλης της αλυσίδας ανήλθε σε 35,6% τον Μάρτιο και 56% τον Απρίλιο, ενώ οι εξαγωγές συγκεκριμένα των ενδυμάτων ήταν μειωμένες 38% τον Μάρτιο και 61% τον Απρίλιο.

Περιπέτειες για τη ZARA

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Ισπανός Αμ.Ορτέγκα, ιδρυτήςτης Inditex SA, της μητρικής εταιρείας καταστημάτων όπως τα Zara, Massimo Dutti, Bershka, προ ημερών ανακοίνωσε ότι κλείνει εκατοντάδες καταστήματα, καθώς η μητρική Inditex ανακοίνωσε ζημίες στη σκιά της πανδημίας.

Ο κορονοϊός, άλλωστε, την ανάγκασε να κλείσει σχεδόν το 90% των καταστημάτων της από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.

Η Inditex, στην οποία ανήκουν και άλλα εμπορικά σήματα ανακοίνωσε επίσης ότι η γρήγορη μείωση στις πωλήσεις επιβραδύνθηκε, με τις πωλήσεις σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες να μειώνονται κατά 34% την περίοδο 2-8 Ιουνίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και συγκριτικά με βουτιά 51% τον Μάιο.

Στις αγορές δε όπου τα καταστήματα είναι ήδη ανοικτά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 16% την περίοδο 2-8 Ιουνίου, σύμφωνα με την Inditex. Η ισπανική εταιρία πρόσθεσε ότι αναμένει τα καταστήματα σε όλες τις βασικές της αγορές να έχουν ανοίξει και πάλι έως τα τέλη Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο ιδιοκτήτης της Zara ανακοίνωσε ένα πλάνο 2,7 δισ. ευρώ το οποίο θα οδηγήσει σε κλείσιμο περίπου 1.200 καταστήματα, καθώς και επενδύσεις σε συστήματα πληροφορικής για online πωλήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί συνολικά ο τζίρος μετά την πτώση εν μέσω πανδημίας.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook