Το σπάνιο σύνδρομο που εμφάνισε έγκυος – Είμαι “αλλεργική” στο μωρό μου | Photos

το-σπάνιο-σύνδρομο-που-εμφάνισε-έγκυο-1376650

Σοβαρή αλλεργία παρουσίασε μία γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη της, οπότε κι έμαθε ότι είναι “αλλεργική” στο μωρό της.

Η Φιόνα Χούκερ, από το Χάμσαϊρ της Αγγλίας, έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί της, στο τέλος του 2020. Αν και η εγκυμοσύνη κύλησε ομαλά στα πρώτα δύο τρίμηνα, δύο μήνες πριν γεννήσει η 32χρονη γυναίκα παρατήρησε έντονα κόκκινα σημάδια στο στομάχι της. “Πήγα στον γιατρό έπειτα από λίγες ημέρες γιατί τα σημάδια γίνονταν όλο και πιο αφόρητα και μου προκαλούσαν φοβερή φαγούρα” είπε σε συνέντευξή της στη South West News Service.

Η έγκυος είπε ότι οι κηλίδες έμοιαζαν με “τσιμπήματα τσουκνίδας”. Οι γιατροί της συνταγογράφησαν μια σειρά από στεροειδείς κρέμες, αλλά δεν μείωσαν και τόσο τα συμπτώματα.

“Ήταν λες και είμαι αλλεργική στο ίδιο μου το μωρό!” θυμάται συντετριμμένη. Όταν ήταν στον όγδοο μήνα κύησης η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή που έπρεπε να εισαχθεί στα Έκτακτα.

“Δεν άντεχα τον πόνο… μου έδωσαν θεραπευτική αγωγή με στεροειδή για τέσσερις ημέρες τα οποία πράγματι με βοήθησαν πολύ” πρόσθεσε η γυναίκα, που στις 13 Ιουνίου 2021 έφερε στη ζωή τον γιο της Μπάρνεϊ. Ωστόσο η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε. “Έβγαλα φουσκάλες στην κοιλιά, στο στήθος, στα χέρια και τα πόδια. Οπουδήποτε κρατούσα το μωρό. Ήταν πολύ δύσκολο!”.

Οι γιατροί αρχικά τελούσαν σε σύγχυση για την κατάσταση της Φιόνα, ειδικά αφού ήδη είχε ένα κοριτσάκι 3 ετών, τη Φοίβη και στην πρώτη εγκυμοσύνη δεν είχε καμία επιπλοκή. Όμως, αφού γέννησε τον Μπάρνεϊ, η γυναίκα διεγνώσθη με “πεμφιγοειδές της κύησης”, σπάνια αυτοάνοση δερματοπάθεια, η οποία προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα μιας γυναίκας παράγει αυτοαντισώματα και επιτίθεται κατά λάθος στο δέρμα της.

Αυτήν τη διαταραχή παρουσιάζει περίπου μία στις 50.000 εγκύους, σύμφωνα με τους ειδικούς. “Όταν έλαβα τη διάγνωση σοκαρίστηκα γιατί είναι πολύ σπάνια κατάσταση. Ήλπιζα ότι είχαν κάνει λάθος και ότι ήταν κάτι άλλο” σημείωσε η Φιόνα, που ακόμη δεν ξέρει πώς έπαθε αυτήν τη δερματοπάθεια.

“Λένε ότι μπορεί να έχει να κάνει με το μωρό μου. Κάτι στο DNA του πατέρα πυροδοτεί τον πλακούντα ώστε να επιτεθεί σε μία πρωτεΐνη που βρίσκεται επίσης στο δέρμα, έτσι το σώμα μου επιτέθηκε στο δέρμα μου. Ο γιος μου πρέπει να έχει ένα γονίδιο από τον μπαμπά του, το οποίο η κόρη μου το πήρε από εμένα γιατί δεν εμφανίστηκε στην πρώτη μου εγκυμοσύνη”.

Ο κνησμός, τα εξανθήματα, τα σημάδια πλέον έχουν υποχωρήσει, αν και ακόμη περιστασιακά πρέπει να χρησιμοποιεί στεροειδείς κρέμες και ενδέχεται να έχει μικρές εξάρσεις για το υπόλοιπο της ζωής της.

Το πεμφιγοειδές της κύησης είναι μια σπάνια αυτοάνοση δερματοπάθεια της κύησης. Αρχίζει στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υπάρχει πιθανότητα να υποτροπιάζει σε κάθε εγκυμοσύνη ή να επιδεινώνεται με τη λήψη αντισυλληπτικών ή κατά την περίοδο. Μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η θυρεοειδίτιδα και η κακοήθης αναιμία.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook