Το πρότυπο «Αλκηστις Αλεξάκη»

το-πρότυπο-αλκηστις-αλεξάκη-840363

 Η παίκτρια του «Μaster Chef» βγήκε στην επιφάνεια με απειλές για βιαιπραγίες και παραμένει σε αυτήν, μιλώντας για χαστούκια και ξεριζωμένα κεφάλια. Κάπως έτσι όμως το τέρας-πρότυπο του ψευτομάγκα, του νταή, του bully περνάει στις συνειδήσεις σαν κάτι φυσιολογικό

Και τη ρωτάει που λέτε την Αλκηστη Αλεξάκη, την πρώην παίκτρια του «Master Chef», ένας youtuber, ποιον συμπαίκτη της θα σκότωνε αν χρειαζόταν. Και απαντάει αυτή ότι θα σκότωνε τη Σπυριδούλα: «Θα έπαιρνα το όπλο, μπαμ, εν ψυχρώ». Θα ήθελε μάλιστα να τη βλέπει να πονάει, όπως διευκρίνισε. Την ξαναρωτάει ο youtuber: «Την πατάς δυο χαστούκια δηλαδή;». «Οχι απλά την πατάς» του απαντάει, «της ξεριζώνεις το κεφάλι, το δίνεις στα σκυλιά να το φάνε για να μην υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

Ολα αυτά ειπώθηκαν στην ιντερνετική εκπομπή που κάνει ο εν λόγω youtuber, εν μέσω χάχανων και ανετίλας, και με ένα στρατό σχολιαστών από κάτω να επευφημούν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Θα μου πείτε, πλάκα έκαναν. Προφανώς. Απλώς αναρωτιέμαι πόσο πλάκα έχει να δηλώνεις ότι θα πλάκωνες κάποιον στα χαστούκια, ότι θα τον σκότωνες εν ψυχρώ και θα του ξερίζωνες το κεφάλι. Και είναι υπερβολή να σκεφτεί κάποιος ότι τέτοιες πλάκες, όσο κι αν καταλαβαίνουμε ότι είναι πλάκες, μπορεί να λειτουργήσουν και ως άλλοθι στη βία; Ίσως όχι σε όλους, αλλά στα δεκαεφτάχρονα που ζητωκραυγάζουν κάτω από ένα κανάλι στο ΥouΤube και προσκυνούν τον youtuber-είδωλο, μπορεί και ναι.

Στο Διαδίκτυο είμαστε όμως, και η αλήθεια είναι ότι εκεί υπάρχει κάθε καρυδιάς καρύδι. Βρέθηκε κι ένας youtuber να κάνει πλακίτσες με υποθετικές καταστάσεις βιαιοπραγίας μαζί με μια παίκτρια ριάλιτι. Το θέμα είναι ότι αυτή η πλακίτσα αναμεταδόθηκε εκατό φορές και στην τηλεόραση, και μετά είδαμε την εν λόγω παίκτρια καλεσμένη κάπου, να τη ρωτάνε άλλ’ αντ’ άλλων. Και πολύ φοβάμαι ότι αν ξανακάνει καμιά πλακίτσα ακόμα, αν πει για παράδειγμα σε ποιον θα έβγαζε το σκαλπ ή σε ποιάς το ποτό θα έριχνε ποντικοφάρμακο, ή ποιον θα έκανε σάκο του μποξ ή θα κλείδωνε στο υπόγειο χωρίς τροφή και νερό, τόσο περισσότερο θα γίνεται φίρμα για τους λάθος λόγους.

Η Αλκηστις είναι προφανές ότι εκτός απ’ τις μαγειρικές της ικανότητες, απέκτησε μια θέση στο φετινό «Master Chef» και για τον εκρηκτικό της χαρακτήρα. Πολύ εκρηκτικό βέβαια, μιας και κατά καιρούς, όσο ήταν στο παιχνίδι, μια δήλωνε ότι κάποιον θα δείρει, μια ότι σε κάποιον θα σπάσει τα μούτρα, ή ότι θα σκοτώσει κάποιον ακόμα.

Σχήματα λόγου θα μου πείτε. Ναι, απλώς αυτά τα σχήματα λόγου έγιναν μπροστά σε τηλεθεατές, και ανακυκλώθηκαν σφόδρα όπως ανακυκλώνεται τώρα η πλακίτσα της με τον youtuber, χωρίς ουσιαστικά σχήματα αντίλογου. Δεν βρέθηκε ένας να της πει: τι λες βρε κορίτσι μου; Πας καλά;

Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μπροστά μας ένα νέο τηλεοπτικό αστέρι, που γεννήθηκε χάρη στις μπουνιές και τα χαστούκια που μοίρασε με τα λόγια, και χάρη στις πλάκες που έκανε με ξεριζώματα κεφαλιών ανθρώπων που δεν συμπαθεί. Διάττοντας αστέρας είναι το πιθανότερο η Αλκηστις, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι λέγοντας τέτοια πράγματα βγήκε στην επιφάνεια. Σημασία έχει ότι συνεχίζοντας να λέει τέτοια πράγματα, παραμένει στην επιφάνεια. Και το χειρότερο είναι, ότι αφήνοντάς την να τα λέει αυτά χωρίς να έχει σοβαρό αντίλογο, γίνεται τελικά συμπαθής στον κόσμο.

Και κάπως έτσι, το τέρας-πρότυπο του ψευτομάγκα, του νταή, του bully περνάει στις συνειδήσεις σαν κάτι φυσιολογικό. Θα σου ξεριζώσω το κεφάλι και θα το πετάξω στα σκυλιά να το φάνε, θα πει ο πιτσιρικάς στον άλλο πιτσιρικά που τον έχει κολλήσει στη γωνία. Και οι φίλοι γύρω-γύρω, θα χαχανίζουν άνετοι.

ΥΓ. Προφανώς πλάκα του κάνουν, ε, Αλκηστις;

Γράφει η Λίλα Σταμπούλογλου 

One thought on “Το πρότυπο «Αλκηστις Αλεξάκη»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook