To μετάλλιο που βγήκε μέσα από τα… κουνουπίδια και τις λαχανίδες των Χανίων

to-μετάλλιο-που-βγήκε-μέσα-από-τα-κουνο-895984

Το ασημένιο μετάλλιο που πήρε ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στη σφυροβολία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ20 στο Μπορός της Σουηδίας με βολή 84,22 μ. δεν είναι μία τυχαία επιτυχία αλλά ένας άθλος ενός αθλητή που γαλουχήθηκε μέσα στα χωράφια της Κλαδισού στα Χανιά.

Η ιστορία που είχε αποκαλύψει το «Eθνοσπόρ» για την προετοιμασία του νεαρού Φραντζεσκάκη μέσα σε ένα χωράφι με αμμόλοφους είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχε κάνει το γύρο του κόσμου. Κι όμως αυτός ο αθλητής μαζί με τον τεράστιο προπονητή του Κωστή Παπαμαρκάκη κατάφεραν να σταθούν όρθιοι και να δικαιωθούν.

Σημειωτέον πως ο Φραντζεσκάκης, ο οποίος είναι ένα πηγαίο ταλέντο που με τη βοήθεια του Παπαμαρκάκη έχει απογειωθεί, έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας του σε χωράφια και χωρίς βαλβίδες και κλοβό. Αλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που είχε κάνει μόνο άκυρες προσπάθειες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2017 και το Παγκόσμιο του 2018.

«Αγκαλιαζόμαστε και συγκινούμαστε»

«Ναι, είχαμε άγχος και πίεση σε αυτή τη διοργάνωση. Δεν ήξερα τι θα γινόταν εάν ο Χρηστάκης έκανε και πάλι άκυρες προσπάθειες. Δόξα τω Θεώ όλα πήγαν καλά. Μόλις μπήκε στον τελικό απελευθερώθηκε. Ηθελε να αποδείξει πολλά. Ακόμα και σήμερα δύο ημέρες μετά τον αγώνα όταν συναντιόμαστε δε λέμε πολλά. Αγκαλιαζόμαστε και συγκινούμαστε. Περάσαμε πολλά», είπε στο ethnos.gr ο Κωστής Παπαμαρκάκης.

Φυσικά αναφέρθηκε στις κακές συνθήκες προετοιμασίας του και αποκάλυψε πως μέχρι το Μάρτιο ο δευτεραθλητής Ευρώπης Χρήστος Φραντζεσκάκης έκανε προετοιμασία μέσα σε χωράφια από κουνουπίδια και λαχανίδες: «Εφέτος στην Κρήτη είχαμε δύσκολο χειμώνα. Το μέρος που μας είχε παραχωρηθεί πλημμύρισε. Πέταγαν τη σφύρα τα παιδιά και χανόταν στη λάσπη μέσα στο χωράφι που ήταν φυτεμένες λαχανίδες και κουνουπίδια. Μετά γυρίσαμε στο παλιό χωράφι που ήμασταν στην Κλαδισό που έχει μετατραπεί σε αμμόλοφους. Ούτε βαλβίδες, ούτε κλοβός. Από τον Απρίλιο πήγαμε πάλι στην έκταση που μας είχε παραχωρήσει ο επιχειρηματίας και φίλος Μανώλης Θωμαδάκης και τον ευχαριστώ πολύ».

«Δε μας πίστεψαν πολλοί»

Σχετικά με την επιτυχία του Χρήστου Φραντζεσκάκη και το τι σημαίνει για το μέλλον ο προπονητής του είπε: «Είναι η τρίτη επίδοση στον κόσμο στην κατηγορία του. Αισθάνθηκε καλά στον τελικό και παρότι είχε άκυρη στο ξεκίνημα μετά απελευθερώθηκε. Ο Χρήστος στην ανδρική σφύρα που είναι 7,260 κιλά έχει επίδοση 72,89. Είναι σε καλό δρόμο και αν υπάρχει σωστή προετοιμασία το παιδί αυτό μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα. Θέλω να αφιερώσουμε αυτό το μετάλλιο στον Μανώλη Θωμαδάκη, στο σωματείο Βενιζέλος στον ΣΕΓΑΣ και σε όσους μας πίστεψαν. Δικαίως δε μας πίστευαν πολλοί αλλά πιστεύω πως πλέον δώσαμε το δείγμα μας. Από κάτω έρχονται και πολλά παιδιά, ενώ υπάρχει και μία 14χρονη που είναι τεράστιο ταλέντο και μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα».

Ο γεωπόνος που θέλει να πάει Τόκιο

O Χρήστος Φραντζεσκάκης σπουδάζει γεωπονική στο Ηράκλειο και κάνει προπονήσεις στο Χανιά. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Πάτρα το προσεχές σαββατοκύριακο είναι η επόμενη πρόκληση αλλά το μεγάλο όνειρο είναι η πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο: «Στο πανελλήνιο θα ρίξει με την ανδρική σφύρα. Μετά θα προγραμματίσουμε να αγωνιστεί σε κάποια μεγάλα μίτινγκ για να πάρει βαθμούς μήπως και μπορέσει να πάει στο Τόκιο μέσω της βαθμολογίας».

«Ελπίζουμε ακόμα για το Πανεπιστήμιο»

Μεγάλο όνειρο παραμένει η κατασκευή μιας εγκατάστασης μέσα στο πανεπιστήμιο Κρήτης ελπίζοντας πως ο πρώην πρύτανης και πλέον υφυπουργός αθλητισμού Βασίλης Διγαλάκης θα βοηθήσει και από τη νέα του θέση: «Ελπίζω ο νέος υφυπουργός να το παλέψει και από τη νέα θέση που κατέχει. Εχει εγκριθεί η κατασκευή αγωνιστικού χώρου στο πανεπιστήμιο και ο κύριος Διγαλάκης που γνωρίζει το θέμα ελπίζω να μας βοηθήσει για να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα. Να σας πω μόνο πως ο Φραντζεσκάκης έχασε από τον Ουκρανό που πήρε την πρώτη θέση ο οποίος όλο το χρόνο προετοιμάζεται στο αθλητικό κέντρο στην Αττάλεια που θεωρείται το κέντρο του παγκοσμίου στίβου».

Διαβάστε το αποκαλυπτικό θέμα του «Εθνοσπόρ» στις 14 Ιουνίου 2018 για τις συνθήκες προετοιμασίας του Χρήστου Φραντζεσκάκη:

Η αλάνα της ντροπής στην «υποσαχάρια» Ελλάδα

Οι τελευταίες αλάνες στα αστικά κέντρα χτίστηκαν πολυκατοικίες μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του΄80. Αφανίστηκε έτσι μία γενιά που μεγάλωσε με ρομαντισμό, ανεμελιά αλλά και αυθεντικό ταλέντο. Μία τέτοια αλάνα μετράει τις τελευταίες ημέρες της ζωής της στα Χανιά. Εκδόθηκε άδεια για να χτιστεί ένα τεράστιο ξενοδοχείο. Μόνο που στην περίπτωση της αλάνας στην περιοχή της Κλαδισσού δεν παίζουν μπάλα κάποιοι τυχαίοι πιτσιρικάδες αλλά κάνουν την προπόνηση τους υποψήφιοι παγκόσμιοι πρωταθλητές στην σφύρα όπως ο Χρήστος Φραντζεσκάκης και ο Ορέστης Ντουσάκης.

Το σκηνικό θυμίζει κάτι από την υποσαχάρια Αφρική, αλλά είναι άκρως ελληνικό. Οι πρωτόγονες συνθήκες σοκάρουν. Προκαλούν αγανάκτηση και θλίψη. Πρόκειται για τον αγωνιστικό χώρο που προπονούνται καθημερινά 25 αθλητές του συλλόγου “Βενιζέλος” υπό τις οδηγίες του προπονητή των επιτυχιών στην σφύρα Κώστα Παπαμαρκάκη.

«Χωρίς κλοβό ασφαλείας»

Μία παλιά σιδερένια ντουλάπα χρησιμεύει ως αποθήκη για τις σφύρες των αθλητών χωρίς βέβαια να είναι ασφαλισμένη. Με λίγη παρατηρητικότητα διακρίνει κανείς έναν τσιμεντένιο κύκλο. Είναι η… βαλβίδα πάνω στην οποία γίνονται οι βολές. Την έφτιαξαν μόνοι τους ο προπονητής με τους αθλητές του για να κάνουν προπόνηση ενόψει του ευρωπαϊκού και του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Για προστατευτικό κλουβί ασφαλείας των αθλητών και του προπονητή τους δεν γίνεται λόγος…Και να φανταστεί κανεί πως η Περιφέρεια έχει δεσμευτεί για την δημιουργία και κατασκευή εγκατάστασης σε χώρο που έχει παραχωρήσει το Πολυτεχνείο.

«Μας κοροΐδεύουν»

«Είναι ξεκάθαρο πως μας κοροΐδεύουν. Στις 16 Δεκεμβρίου 2017 ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως “βγάλαμε 3,5 εκ. Ευρώ για την δημιουργία εγκατάστασης” και από τότε ο ένας μας παραπέμπει στον άλλον. Το μετάνιωσαν, άλλαξε κάτι, δεν ξέρω… Οι μόνοι που το παλεύουν είναι ο πρόεδρος του συλλόγου μας “Βενιζέλος” Γιώργος Γιατροδάκης και ο παλιός πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης που επί των ημερών του μας παραχωρήθηκε η έκταση από το Πολυτεχνείο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κώστας Παπαμαρκάκης και προσθέτει: «Αισθάνομαι ντροπή που δε μπορώ να βοηθήσω πιο πολύ. Παλεύουμε να βρούμε παιδιά και όταν βλέπουν που κάνουμε προπόνηση γελάνε και φεύγουν. Τα άλλα αθλήματα και τα άλλα αγωνίσματα δίνουν παροχές και υποσχέσεις στα παιδιά και εμείς κάνουμε προπόνηση σε ένα χωράφι. Βέβαια όσοι το πιστεύουν μένουν αλλά και αυτοί περιμένουν πως κάτι θα αλλάξει».

Παρανόμησαν για την βαλβίδα

Ο Παπαμαρκάκης παραδέχτηκε πως παρανόμησε φτιάχοντας την βαλβίδα χωρίς να έχει άδεια σε έναν ιδιόκτητο χώρο που σε λίγους μήνες θα είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ αναφέρθηκε και στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης προστατευτικού κλουβιού: «Φέραμε τσιμέντο με τους αθλητές μου και φτιάξαμε την βαλβίδα. Παράνομοι είμαστε. Εάν έρθει ο ιδιοκτήτης και μας ζητήσει τον λόγο είμαστε υπόλογοι. Στο διπλανό κτήμα ξεκίνησαν να ρίχνουν τσιμέντα. Σε λίγες εβδομάδες θα περιφράξουν τον χώρο και θα σκάψουν για να κατασκευαστεί ξενοδοχείο οπότε θα σταματήσουμε τις προπονήσεις. Κι όλα αυτά πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τάμπερε τον Ιούλιο. Οι αθλητές μου κάνουν προετοιμασία χωρίς προστατευτικό κλοβό. Δε μπορούμε να τοποθετήσουμε κλοβό σε ένα χωράφι που δεν μας ανήκει, δεν έχουμε άδεια και δεν υπάρχει ασφάλεια. Μοιραία τα παιδιά πηγαίνουν στους αγώνες που υπάρχει ο κλοβός και νομίζουν πως μπαίνουν φυλακή. Το παλεύουν όμως και τους αξίζουν διπλά συγχαρητήρια».

Προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο

Ο 18χρονος Χρήστος Φραντζεσκάκης έχει ρίξει 81,32 και πρόσφατα στο κορυφαίο μίτινγκ του Χάλε πήρε την πρώτη θέση με 80,05. Με εξάωρες προπονήσεις μέσα στον ήλιο και σε άθλιες συνθήκες προετοιμάζεται εντατικά για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει 11 Ιουλίου στο Τάμπερε ενώ στις 21 Ιουνίου θα αγωνιστεί στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλες προδοκίες υπάρχουν και για τον 16χρονο Ορέστη Ντουσάκη ο οποίος επίσης έχει βάλει ψηλά τον πήχη.

«Στο dna του Ελληνα»

Σύμφωνα με τον Παπαμαρκάκη ο αγωνιστικός χώρος της σφύρας είναι δύσκολη υπόθεση και εξηγεί γιατί κανένα γήπεδο ποδοσφαίρου δεν δέχεται να γίνουν αγώνες και προπονήσεις σφύρας: «Απαιτείται έκταση 8 με 10 στρέμματα. Στο εθνικό στάδιο Χανίων δεν μας αφήνουν να δε μας δέχονται γιατί λένε ότι καταστρέφεται το χορτάρι. Η σφύρα είναι στο dna του Ελληνα. Βγάζουμε αθλητές τώρα που είμαστε στα χωράφια. Εάν αποκτήσουμε στέγη όλα θα αλλάξουν. Θα είναι πολύ δελεαστικό για τα παιδιά να κάνουν σφύρα. Ο αθλητής της σφύρας δεν χρειάζεται να είναι “θηρίο”. Είναι λάθος αυτή η εντύπωση που υπάρχει. Ο αθλητής της σφύρας πρέπει να έχει ταχύτητα, έκρηξη, δύναμη και τεχνική και ο Ελληνας διαθέτει αυτά τα στοιχεία».

Πηγή: ethnos.gr

One thought on “To μετάλλιο που βγήκε μέσα από τα… κουνουπίδια και τις λαχανίδες των Χανίων

  1. Μπράβο στον μικρό Γίγαντα και 1.000.000 μπράβο στον Κωστή που ήταν νιός, γέρασε, ασπρίσανε τα μαλλιά του και ακόμα δεν το βάζει κάτω! Από μικρός στις επάλξεις σαν αθλητής, μέσα από συνθήκες μόνιμου διωγμού του αθλήματος εδώ και τόσα χρόνια, τώρα πλέον και σαν προπονητής καταφέρνεις να βγάζεις γίγαντες. Είσαι μεγάλη ψυχή και από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω σαν κάποιος που έχει ζήσει όλα αυτά που περιγράφει το άρθρο από μέσα: χειροποίητες σφύρες, χειροποίητες βαλβίδες χωρίς κλωβούς ασφαλείας, «αίθουσες» με βάρη σε κατάσταση εμπόλεμης ζώνης, «αυθαίρετα» προπονητικά «γήπεδα», μόνιμος διωγμός. Πίστευα ότι κάτι θα έχει αλλάξει μετά από τόσα χρόνια, αλλά δυστυχώς μαθαίνω ότι όλα είναι τα ίδια και χειρότερα και το μόνο που αλλάζει είναι το πείσμα που γιγαντώνεται κόντρα στην παρακμή της χώρας. Μπράβο ρε παιδιά! Εύχομαι στο Χρήστο και παγκόσμιος πρωταθλητής σύντομα, κόντρα στη χείριστη μετριότητα της χώρας που πάει πίσω ολοταχώς και μας παρασέρνει, ευτυχώς, όχι όλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook