Το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων για τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού

το-επιμελητήριο-και-ο-εμπορικός-σύλλο-1312000

Σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, με επικεφαλής την Πρόεδρό του, κ. Δώρα Κυριακάκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χανίων με τη συμμετοχή του Προέδρου του, κ. Αντώνη Ροκάκη, με αντικείμενο την οπισθοδρόμηση και τη νέα διαταραχή στην ομαλή λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης του κορονοϊού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από πλευράς της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Χανίων, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Ζυμβραγάκης και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, κ. Δημήτρης Μουντάκης, ενώ από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, παρευρέθηκαν και οι κ. Αριστείδης Χουδαλάκης, Παύλος Μαρκαντωνάκης, Ιδομενέας Γεωργεδάκης και Νίκος Βουρλάκης.

Οι διοικήσεις των δύο θεσμικών φορέων αποτίμησαν διεξοδικά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τους εμπόρους των Χανίων, μετά από μια πολύμηνη τουριστική περίοδο ομαλότητας και σταδιακής ανάκαμψης της λειτουργίας των καταστημάτων τους, εξαιτίας σε μεγάλο βαθμό και της εκ μέρους τους συνεπούς τήρησης των υγειονομικών μέτρων της πολιτείας (π.χ. χρήση μάσκας, όρια πελατών, αποστάσεις ασφαλείας). Με ανησυχία διαπιστώθηκε ότι ενώ αύριο Σάββατο 6 Νοεμβρίου τίθενται σε άμεση ισχύ τα νέα μέτρα λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων δυστυχώς έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα η αναλυτική Κοινή Υπουργική Απόφαση “Έκτακτα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας” με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η σύγχυση και η ανησυχία, ενώ μάλιστα τελευταία στιγμή εκ των υστέρων το πρωί ανακοινώθηκε επιπροσθέτως και η δυνατότητα αγορών μέσω “click away” χωρίς έλεγχο rapid tests.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Δώρα Κυριακάκη, «η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της τοπικής μας Αγοράς αποτελεί μια κατάκτηση της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας από πλευράς των εμπόρων και των καταναλωτών μετά από δύο περίπου χρόνια σκληρών και ασφυκτικών περιορισμών που έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης 1 στις 4 τοπικές και ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας. Σήμερα, κλιμακώνουμε τη διαμαρτυρία μας και ζητήσαμε περαιτέρω υποστήριξη και από το Επιμελητήριο των Χανίων, μετά τη χθεσινή μας δημόσια διαφωνία με τα νέα προβληματικά μέτρα, τα οποία επιβαρύνουν σοβαρά τη λειτουργία των επιχειρήσεων μας, καθώς θέτουν πρόσθετα εμπόδια στην προσέλευση και εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν άνιση μεταχείριση σε σχέση με τα super market και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πρόσθετα, δημιουργείται σημαντική διαχειριστική και οικονομική επιβάρυνση για εργοδότες και εργαζόμενους στο Εμπόριο σχετικά με τη διενέργεια και δήλωση των rapid tests, η οποία δυσχεραίνει περαιτέρω κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις».

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, σημείωσε: «συντονίσαμε τις δυνάμεις μας με τον Εμπορικό Σύλλογο των Χανίων, συμφωνώντας ότι απαιτείται αυξημένη υπευθυνότητα από την Πολιτεία, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ως προς την αξιόπιστη τήρηση κάθε επιβεβλημένου προληπτικού μέτρου προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Το σύστημα Υγείας της χώρας οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω με το αναγκαίο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται για να ανταπεξέλθει στη νέα πρωτοφανή πίεση νέων κρουσμάτων. Κρίσιμες στρατηγικές προτεραιότητες οφείλουν να αποτελέσουν η άμεση υιοθέτηση νέων και δραστικών παρεμβάσεων για την διοχέτευση επαρκούς – μη επιστρεπτέας ρευστότητας, η διαγραφή των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων.

Στο Επιμελητήριο Χανίων παρακολουθούμε στενά και τις εξελίξεις στην Εστίαση, η οποία επίσης πλήττεται από τους νέους περιορισμούς, και βρισκόμαστε ήδη σε επικοινωνία με τα τοπικά θεσμικά της όργανα για να συντονίσουμε τα επόμενα μας βήματα. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις εργασίας για συντονισμό δράσης και με τους Εμπορικούς Συλλόγους της περιφέρειας των Χανίων».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook