Toν Σημίτη προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Χριστοδουλάκης

toν-σημίτη-προτείνει-για-πρόεδρο-της-δημ-98034

xristodoulakisΟ πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Εφημερίδα των Συντακτών προτείνει τον Κώστα Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαιώνει τη συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ και εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει το Μνημόνιο, λέγοντας ότι η προσφυγή στην τρόικα ίσως και να ήταν επιλογή της τότε κυβέρνησης «γιατί η ίδοα δεν είχε σκεφτεί καμία πολιτική». Τέλος για τους «58» δηλώνει ότι-μη παίρνοντας θέση σε βασικά θέματα-έκλεισαν τις πόρτες σε πολλές δυνάμεις.

Οι «58» ήταν μία «φούσκα» που έσκασε;

Σοβαροί άνθρωποο και με προσφορά, αλλά με το να μην πάρουν θέση σε βασικά θέματα, και κυρίως στο ζήτημα του Μνημονίου, έκλεισαν τις πόρτες σε πολλές δυνάμεις που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Νομοτελειακά λοιπόν-όπως λέγαμε παλιά-κατέληξαν στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ίχνος κριτικής για τον τρόπο που αποφασίζει και πολιτεύεται. Μερικοί βέβαια, ήθελαν ακριβώς αυτό, αλλά θα μπορούσαν να το είχαν κάνει απευθείας, χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει το Μνημόνιο;

«Προφανώς, αν αμέσως μετά τις εκλογές ακύρωνε τις μαζικές προσλήψεις της Ν.Δ. και μάζευε φόρους, αντί να διαλαλεί ότι λεφτά υπάρχουν. Η άγνοια κινδύνου ήταν πρωτοφανής, μην ξεχνάτε ότι επί ενάμιση χρόνο δεν υπήρχε καν υπουργός αρμόδιος για τα έσοδα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απειλούσε την ΕΕ ότι θα πάμε μόνοι μας στο ΔΝΤ και αυτή τελικά βρήκε αφορμή και μας το έστειλε πεσκέσι. Αντίθετα, ο Ραχόι της Ισπανίας δήλωσε ότι ποτέ δεν θα αφήσει το ΔΝΤ να αναμιχθεί στην πατρίδα του, πήρε μέτρα μόνος του και σε έναν χρόνο πέτυχε να βγάλει την οικονομία από την κρίση».

Θα συνεργαστείτε με τη ΔΗΜΑΡ; Το εγχείρημα του Φώτη Κουβέλη συνιστά εναλλακτική πρόταση για την ανασυγκρότηση του χώρου ή επιλογή περιχαράκωσης;

Εδώ και τρια χρόνια συμμετέχω σε εκδηλώσεις που κάνει για την οικονομία και την Κεντροαριστερά. Τους πιο πολλούς τους ξέρω προσωπικά εδώ και σαράντα χρόνια, αν και πήραμε άλλους δρόμους αργότερα. Η ΔΗΜΑΡ έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση του χώρου, όπως έχουν και άλλοι. Με στόχο βέβαια κάποτε να βρεθούν όλοι μαζί με κανόνες και απόψεις.

Ο Κώστας Σημίτης υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει;

Πιστεύω ότι θα αποτελούσε την πιο χρήσιμη επιλογή ως επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας. Είναι από τους λίγους έμπειρους για να ξαναστήσει την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και βέβαια κάποτε πρέπει να μιλήσει ανοιχτά γι’αυτούς που τον πολέμησαν με λύσσα, αλλά τώρα τον λιθοβολούν ότι δεν έκανε όσα έπρεπε. Βάζοντας τη χώρα στο ευρώ, έκαμψε κάμποσα δίκτυα που επί χρόνια κερδοσκοπούσαν με τη δραχμή και δεν του το συγχώρησαν ποτέ.

Η φτώχεια βαθαίνει και οι αριθμοί βελτιώνονται. Υπάρχει προοπτική;

Μόνο αν μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και ταχείας δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αλλιώς, το χρέος θα πηγαίνει ψηλά και η κοινωνία θα βυθίζεται στην ανεργία. Αυτό θέλει όμως μαζικές επενδύσεις και εδώ ανοίγει πεδίο δόξης λαμπρόν, με ποιες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές θα βοηθήσουμε να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Σήμερα υπάρχει τρομακτική αποεπένδυση και, αν

συνεχιστεί έτσι, η Ελλάδα μοιραία θα βρεθεί εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην καθ’ημάς Ανατολή.

Η τρόικα να μείνει ή να φύγει;

Δεν έπρεπε να είχε έρθει καν. Μπορεί να τη χρειαζόταν η τότε κυβέρνηση, γιατί η ίδια δεν είχε σκεφτεί καμία πολιτική, αλλά οι συνταγές που εφάρμοσε έφεραν περισσότερο χάος. Έστω και τώρα, όμως, το ΔΝΤ πρέπει να φύγει αμέσως και το Μνημόνιο να αντικατασταθεί με μία ευρωπαϊκή συμφωνία με δεσμευτικούς δημοσιογραφικούς στόχους, αλλά χωρίς την ταπεινωτική υπαγόρευση και της κάθε λεπτομέρειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook