Τι θα γίνει με νέα μέτρα σε εστίαση και σούπερ μάρκετ πριν τα Χριστούγεννα

τι-θα-γίνει-με-νέα-μέτρα-σε-εστίαση-και-1321806

Η μετάλλαξη Ομικρον σήμανε παγκόσμιο συναγερμό και ανέτρεψε τον σχεδιασμό για τα Χριστούγεννα. Θα ανακοινωθούν ή όχι νέα μέτρα στην Ελλάδα; Τι θα ισχύσει τις γιορτές σε εστίαση, rapid test, σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς;

Θα ανακοινωθούν ή όχι νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, ωστόσο, η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει για να αξιολογήσει τα δεδομένα ενώ ήδη στο τραπέζι βρίσκονται νέες συστάσεις.

Τα προηγούμενα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ισχύουν από την προηγούμενη Δευτέρα και, όπως ισχύει από την αρχή της πανδημίας -εκτός απροόπτου- αξιολογούνται, αναθεωρούνται ή τίθενται σε ισχύ καινούρια, δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή τους. Έτσι, δεν αποκλείεται, εφόσον το απαιτούν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας -οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι- η Επιτροπή να εισηγηθεί πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Ποια σενάρια κυκλοφορούν

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας που εφαρμόζει με ανοιχτά καταστήματα και χωρίς κανένα ενδεχόμενο lockdown. Τι θα γίνει όμως με την εστίαση; Ήδη οι ανεμβολίαστοι δεν επιτρέπονται στους κλειστούς χώρους, όμως έχει πέσει η πρόταση να αποκλειστούν και από τους ανοιχτούς χώρους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, πάντως, ήταν πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή του για πιθανά επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

«Δεν σκεφτόμαστε μέτρα που μπορεί να φέρουν περιορισμούς στους εμβολιασμένους, ή θα συνιστούν μικρό, μεσαίο ή μεγάλο lockdown».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε εκ νέου ξανά ότι τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά τις γιορτές.

Πληθαίνουν ωστόσο οι φωνές για πιο αυστηρά μέτρα, ενώ ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όμως κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Στο τραπέζι μέτρα για εμβολιασμένους

«Πλέον πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μέτρα για τους εμβολιασμένους. Αρχίζουν να μολύνονται και ξέρουμε ότι συμβάλλουν στη διασπορά. Πρέπει να αρχίσουμε οι εμβολιασμένοι να συνηθίζουμε σε κάποια διαγνωστικά μέτρα. Πρέπει να γίνονται κάποια διαγνωστικά τεστ και σε εμβολιασμένους» δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Αλλά και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε ερώτηση για τα rapid test σε εμβολιασμένους, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι «η Πορτογαλία το αποφάσισε, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το δούμε και εμείς».

Ποια μέτρα ζητούν οι ειδικοί

Χθες, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα για είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ με rapid test. «Πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε» τόνισε. Οι τελευταίες πληροφορίες όμως δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο μέτρο είναι μάλλον απίθανο.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου πρότεινε σήμερα στο MEGA, 5 μέτρα που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας για να αποφύγουμε τα χειρότερα:

«Τα σχολεία θα μπορούσαν να κλείσουν σαν χειμερινές διακοπές. Θα έπρεπε ήδη να έχουν κλείσει. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αυτό το καθεστώς χρόνια. Κλείνουν για την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία των παιδιών, αλλά εμάς μας διευκολύνει γιατί είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα διασποράς, έχουμε δει εμβολιασμένους γονείς να υποφέρουν επειδή νόσησαν τα παιδιά τους».

«Τα γήπεδα χωρίς θεατές. Έλεος! Δεν μπορεί το νοσοκομείο να έχει γονατίσει, να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε ασθενείς και οι άλλοι να μαζεύονται χωρίς ίχνος ντροπής σε γήπεδα και συνωστισμούς, οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι, και να διασπείρουν το ιό. Είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που μπορούμε να ακούσουμε. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Μερικοί που ήρθαν τραυματίες στο νοσοκομείο μας όλοι ήταν ανεμβολίαστοι.»

«Υπάρχουν εκκλησίες υποδειγματικές, με υπεύθυνο τρόπο που όχι μόνο πλήρωσαν τα τεστ αλλά έχουν και κινητές μονάδες για εμβολιασμό. Δεν γίνεται όμως σε όλες τις εκκλησίες.»

Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. (Λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση του κ. Καπραβέλου, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών)

«Μάσκες παντού. Να σταματήσει η θεωρία των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.»

«Και τέλος, lockdown των ανεμβολίαστων από παντού. Αν δεν έχεις τεστ PCR ή rapid δεν μπαίνεις ούτε σε σούπερ μάρκετ, ούτε στα μέσα μεταφοράς.»

ieidiseis.gr

One thought on “Τι θα γίνει με νέα μέτρα σε εστίαση και σούπερ μάρκετ πριν τα Χριστούγεννα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook