Τι πρότεινε ο Γιάννης Κουράκης στην σύσκεψη των προέδρων ΚΕΔΕ και ΠΕΔ

Τα τρέχοντα αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα μεταξύ του Προεδρείου της ΚΕΔΕ και των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της Χώρας.

Στη συνάντηση στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ),  πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια και παράλληλα να ενισχυθεί ο ρόλος και η λειτουργίας της μέσω της ενίσχυσης του διαλόγου, της συνεννόησης και της συμμετοχής.

Αναφέρθηκε δε στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα συλλογική φωνή διεκδίκησης για το καλό των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης ο Γιάννης Κουράκης έθεσε και ζητήματα αναφορικά με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών και πρότεινε βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση όλων έργων του προγράμματος Φιλόδημος.

Ο Γιάννης Κουράκης ανέπτυξε και γενικότερα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως είναι η απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων προς τους ΟΤΑ, το ζήτημα της έγκαιρης προετοιμασίας των Δήμων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, την επιτακτική ανάγκη κωδικοποίησης της νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ ανέδειξε ακόμη μία φορά το θέμα της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη έμπρακτης στήριξης των ΟΤΑ σε δομές, κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό για να μπορούν να ανταποκριθούν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά και την προετοιμασία και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων.

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Η επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης με την αλλαγή αρμοδιοτήτων

Τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την «επόμενη μέρα» στο πλαίσιο της Προετοιμασίας του Νόμου για την Μεταρρύθμιση και την Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέτασε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών, καθηγητή κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε την αγωνία της Αυτοδιοίκησης για την νέα εποχή που ξημερώνει και επεσήμανε ότι η Επιτροπή πρέπει να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο που θα προβλέπει και τους πόρους – ανθρώπινους και οικονομικούς, γιατί χωρίς αυτούς οι όποιες αρμοδιότητες θα μείνουν κενό γράμμα. «Πρέπει να διασαφηνιστεί παράλληλα και το πρόβλημα των αλληλεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα βασανίζουν σε τελική ανάλυση τους πολίτες αφού σε ένα έργο όταν μπλέκουν πολλοί αρμόδιοι στο τέλος δεν το ολοκληρώνει κανείς. Αυτό κάνει τους πολίτες, τελικά, να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στους Δήμους».

Η ΚΕΔΕ στο επερχόμενο συνέδριό της, 16 και 17 Μαρτίου, θα κωδικοποιήσει, σε πρώτη φάση, τις αποφάσεις και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης ώστε να κατατεθούν στην Επιτροπή του Υπ. Εσωτερικών. Σε δεύτερη φάση, θα υπάρξει κοινό συνέδριο με την ΕΝΠΕ για την κατάθεση ενιαίων προτάσεων των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι και η Επιτροπή θα πρέπει εκ των προτέρων να δώσει έναν οδικό χάρτη για τις αλλαγές που προετοιμάζονται και πάνω σ’ αυτόν να τοποθετηθούν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Από την πλευρά της Επιτροπής, ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης ζήτησε την αρωγή της Αυτοδιοίκησης στο έργο της με προτάσεις και ενημέρωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ο κ. Κοντιάδης, μεταφέροντας την κυβερνητική δέσμευση, τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές προταθούν θα συνοδεύονται από ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους

zarpanews.gr / aftodioikisi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ