Τι πρέπει να προσέξετε αν φοράτε earbuds -Ποιοι είναι οι κίνδυνοι στην υγεία, οι συστάσεις των γιατρών

τι-πρέπει-να-προσέξετε-αν-φοράτε-earbuds-ποι-1698817

Ολοένα και περισσότεροι από εμάς προτιμούμε τα ασύρματα ακουστικά έναντι εκείνων με το καλώδιο, ενώ την ίδια στιγμή ο χρόνος που περνάμε χρησιμοποιώντας τον κινητό μας τηλέφωνο αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Ωστόσο, υπάρχει μια ανησυχία σε σχέση με τους πιθανούς μακροπρόθεσμους κινδύνους της χρόνιας χρήσης των ασύρματων ακουστικών που πρέπει να έχουμε υπόψη. Η ανησυχία αυτή δεν προέρχεται μονάχα από τους καταναλωτές αλλά και από εκατοντάδες επιστήμονες και αφορά το ενδεχόμενο η πολύχρονη και τακτική χρήση των συγκεκριμένων συσκευών να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο και άλλων προβλημάτων υγείας.

Ασύρματα ακουστικά, κινητά και καρκίνος – Τι λένε οι επιστήμονες

Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι τα ασύρματα ακουστικά αποτελούν εφεύρεση των τελευταίων ετών και έτσι τα δεδομένα που έχουμε ως προς τη μακροχρόνια χρήση τους είναι περιορισμένα.

«Μολονότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς το ρίσκο που εγκυμονούν οι συσκευές αυτές, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ορισμένους πιθανούς κινδύνους», αναφέρει η έγκριτη ιατρική ιστοσελίδα «Healthline».

Το 2015, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «The Medium» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ στο οποίο διάφοροι επιστήμονες εξέφραζαν τους φόβους τους σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις των ασύρματων ακουστικών στην υγεία μας. Όπως τόνισαν οι ειδικοί, οι ανησυχίες αυτές δεν αφορούν μόνο τα ασύρματα ακουστικά αλλά και όλες τις ασύρματες συσκευές που λειτουργούν με κύματα ραδιοσυχνοτήτων.

«Η ανησυχία μου σε σχέση με τα ασύρματα ακουστικά είναι ότι το σημείο όπου τοποθετούνται μέσα στο αυτί εκθέτει τους ιστούς στον εγκέφαλό μας σε αρκετά υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων. Πιθανοί κίνδυνοι είναι οι όγκοι στον εγκέφαλο και διάφορες νόσοι που σχετίζονται με τις μη ομαλές λειτουργίες των κυττάρων», είχε αναφέρει τότε ο Τζέρι Φίλιπς, καθηγητής βιοχημείας στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Από την άλλη, έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν δείξει ότι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα ασύρματα ακουστικά είναι σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με εκείνη που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα, πολλοί μεγάλοι οργανισμοί όπως είναι ο αμερικανικός FDA και ο αμερικανικός CDC αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος από την μακροχρόνια χρήση ούτε των μεν ούτε των δε.

ΠΟΥ: Οχι πάνω από μια ώρα χρήσης την ημέρα

Όσο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πλέον προτείνει σε όσους φορούν ασύρματα ακουστικά η χρήση τους να μην ξεπερνά την 1 ώρα ημερησίως, αν και η συγκεκριμένη οδηγία σχετίζεται πιο πολύ με ανησυχίες που αφορούν πιθανά προβλήματα ακοής, παρά την ανάπτυξη καρκίνου.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, εντούτοις, ότι το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον καρκίνο έχει χαρακτηρίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα ως «πιθανώς καρκινογόνο ουσία». Σχετική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ) φαίνεται να συμφωνεί, με βάση μελέτες σε τρωκτικά διάρκειας σχεδόν 10 ετών.

Οι διάφορες μελέτες που έδειξαν τη σύνδεση μεταξύ ασύρματων συσκευών που λειτουργούν με ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων, σε συνδυασμό με το ρεπορτάζ του «The Medium», παρακίνησε 247 επιστήμονες από 42 διαφορετικές χώρες να απευθύνουν υπογεγραμμένη επιστολή προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη.

Στην επιστολή αυτή, ζητούσαν από τους διεθνείς αυτούς οργανισμούς να επιβάλλουν αυστηρότερες οδηγίες σχετικά με τις συσκευές που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Σημειώνουμε εδώ ότι η ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων είναι ένας τύπος ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υψηλής συχνότητας, που συχνά εκπέμπεται από ασύρματες συσκευές, όπως είναι τα ασύρματα ακουστικά.

Ο λόγος του αιτήματος αυτού για περισσότερους περιορισμούς ήταν οι ανησυχίες σε σχέση με την υγεία των χρηστών που εκτίθεντο στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τα παρακάτω ως πιθανές επιπτώσεις:

  • Καρκίνος
  • Γενετικές αλλοιώσεις
  • Νευρολογικές παθήσεις
  • Προβλήματα ως προς τη μάθηση και τη μνήμη
  • Προβλήματα που αφορούν το αναπαραγωγικό σύστημα

Η επιστολή είναι ανοιχτή και έχει αναρτηθεί δημόσια στο διαδίκτυο. Μπορείτε να τη διαβάσετε κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

Είναι τα ενσύρματα ακουστικά πιο ασφαλή από τα ασύρματα;

Όπως αναφέρει στην ιατρική ιστοσελίδα «Very Well Health» ο διευθυντής στο Κέντρο Οικογενειακής Υγείας του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, οι εκπομπές των ασύρματων συσκευών δεν είναι το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Μεγάλη σημασία έχει και ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης (SAR), η ποσότητα δηλαδή που το ανθρώπινο σώμα απορροφά όταν εκτίθεται σε μια ασύρματη συσκευή. Αυτό σημαίνει εγγύτητα των ασύρματων ακουστικών στο κεφάλι μας, καθώς τοποθετούνται στο εσωτερικό του αυτιού μας, θα μπορούσε να αποτελεί λόγο σοβαρής ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο καλό θα ήταν να κάνουμε σωστή χρήση και να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μέχρι να έχουμε επαρκεί δεδομένα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Ειδικότερα, προτείνει να μη χρησιμοποιούμε το κινητό όταν το σήμα δεν είναι καλό και να διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Σε συνομιλίες που διαρκούν πολύ, προσπαθήστε να προτιμήσετε το μεγάφωνο του κινητού σας. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική, εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά, τα οποία έχουν μικρότερα κεφάλια και πιο λεπτά κρανία, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα στην ραδιενέργεια», αναφέρει η δρ. Σαντός Κεσάρι, νευρο-ογκολόγος στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Τζον Γουέιν.

Τέλος, η ιστοσελίδα «Descriptive audio» αναφέρει ότι τα ενσύρματα ακουστικά θεωρούνται ως μια καλύτερη εναλλακτική από τα ασύρματα, από άποψη ακτινοβολίας.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook