Τί άλλο θα μας φέρει το 2020; Νέος θανατηφόρος ιός στη Βολιβία

τί-άλλο-θα-μας-φέρει-το-2020-νέος-θανατηφόρ-1136281

Μέχρι πέρυσι υπήρχε μόνο μια επιβεβαιωμένη περίπτωση του ιού σε άνθρωπο, αλλά τουλάχιστον πέντε ακόμη μολύνθηκαν από αυτόν, σύμφωνα με τα νέα ιατρικά δεδομένα.

Την ώρα που ο κόσμος αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα πανδημίας του Covid-19, επιστήμονες εργάζονται παράλληλα για τον εντοπισμό νέων ιογενών απειλών εναντίον της ανθρωπότητας. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη μετάδοση σπάνιου ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο στη Βολιβία, που είχε ως αποτέλεσμα τρεις θανάτους.

Ο «Τσαπάρε» ανήκει σε μια οικογένεια ιών που μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγικό πυρετό, όπως ο Έμπολα, μεταδόθηκε από δύο ασθενείς σε τρεις εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Λα Παζ, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά επιστήμονες το 2019

Αργότερα, ένας από τους ασθενείς και δύο γιατροί κατέληξαν. Προηγουμένως είχε τεκμηριωθεί ότι ο ιός είχε ξεσπάσει στην περιοχή Τσαπάρε, 370 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας, το 2004.

«Ένας νεαρός κάτοικος, ένας γιατρός ασθενοφόρων και ένας γαστρεντερολόγος προσβλήθηκαν από τον ιό μετά από συναντήσεις με μολυσμένους ασθενείς», επιβεβαιώνει σήμερα η επιδημιολόγος Κέιτλιν Κοσαμπούμ. «Πιστεύουμε τώρα ότι πολλά σωματικά υγρά μπορούν ενδεχομένως να μεταφέρουν τον ιό» είπε.

Εκτιμάται επίσης πως ο ιός μεταφέρεται από ποντίκια, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να τον έχουν μεταφέρει στον άνθρωπο. Σε γενικές γραμμές, οι ιοί που εξαπλώνονται μέσω σωματικών υγρών, μπορούν να περιοριστούν ευκολότερα από ότι οι αναπνευστικοί, όπως το Covid-19.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι ήταν πιθανό ο ιός να κυκλοφορούσε ορισμένα χρόνια, χωρίς να εντοπιστεί, γιατί θα μπορούσε να διαγνωστεί ως δάγκειος πυρετός, ένας ιός με παρόμοια συμπτώματα.

Η Κοσαμπούμ επεσήμανε πως οι ασθενείς παρουσίασαν πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετο, δερματικό εξάνθημα και πόνο στα μάτια. Όμως, επειδή δεν υπάρχουν φάρμακα για την συγκεκριμένη ασθένεια, λαμβάνουν μόνο υποστηρικτική φροντίδα, όπως ενδοφλέβια υγρά.

Οι επιστήμονες τόνισαν παράλληλα την ανάγκη να συνεχίσουν να μελετούν τον ιό για να κατανοήσουν την ικανότητά του να προκαλεί εστίες. «Απομονώσαμε τον ιό και περιμέναμε να βρούμε μια πιο κοινή ασθένεια, αλλά τα δεδομένα αλληλουχίας έδειχναν τον ιό Τσαπάρε», δήλωσε η παθολόγος Μαρία Μοράλες-Μπετούλ. εκφράζοντας την έκπληξη της.

Τα ευρήματα ανακοινώθηκαν χθες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής και θεωρούνται σημαντικά, γιατί θα μπορούσαν να δείξουν τις πιθανότητες θανατηφόρων μελλοντικών εστιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπτύξουν άμεσα ένα τεστ για τον ιό. «Ενώ πολλά παραμένουν ακόμα άγνωστα σχετικά με τον ιό, είναι αξιέπαινο το πόσο γρήγορα αυτή η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει ένα διαγνωστικό τεστ, να επιβεβαιώσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και να ανακαλύψει προκαταρκτικά στοιχεία για τη μόλυνση ποντικιών», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook