Τι αλλάζει ο Αλέξης Τσίπρας – Τι ψηφίζει την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

τι-αλλάζει-ο-αλέξης-τσίπρας-τι-ψηφίζε-1423088

Πράξη αναμένεται να κάνει το μήνυμα της κάλπης της 15 Μαΐου για σημαντική ανανέωση και ένα σύγχρονο ανοιχτό κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προσεχείς εκλογές, είτε αυτές πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, είτε την προσεχή άνοιξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει τετ α τετ με στελέχη της Κουμουνδούρου, ακούγοντας τις προτάσεις του, ώστε να οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις του, καθώς την Κυριακή προγραμματίζεται να συνέλθει η κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Η κεντρική επιτροπή:

  • Θα εκλέξει γραμματέα του κόμματος, χωρίς αυτή τη στιγμή να είναι γνωστό εάν αυτός θα είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ή όχι. Το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, σύμφωνα με τη λογική, θα έχει ήδη πραγματοποιηθεί και οι σχετικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί, χωρίς πάντως αυτή τη φορά να έχει διαρρεύσει τίποτε το σχετικό.
  • Θα εκλέξει, επίσης, αναπληρώτρια γραμματέα αν ο γραμματέας είναι άνδρας και αναπληρωτή γραμματέα αν ο γραμματέας είναι γυναίκα, όπως πλέον προβλέπεται από το νέο καταστατικό του κόμματος. Σε όλες τις κομματικές θέσεις, άλλωστε, πλην του προέδρου, θα υπάρχει σύμφωνα με το νέο καταστατικό «αναλογική εκπροσώπηση φύλου», όπου δηλαδή υπάρχει άνδρας θα υπάρχει αναπληρώτρια γυναίκα και όπου υπάρχει γυναίκα θα υπάρχει αναπληρωτής άνδρας.
  • Ιδιαίτερη σημασία εμφανίζει η σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, όπως μετονομάζεται το νυν Πολιτικό Συμβούλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των μελών του οργάνου, ενώ έχει σημασία όχι μόνο πώς θα εκπροσωπηθούν οι τάσεις, αλλά και ποια πρόσωπα εκτός αυτών θα ψηφιστούν για τα όργανα. Η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται, πάντως, να είναι ένα πολυμελές όργανο.
  • Σύμφωνα με το Καταστατικό θα εκλεγεί επίσης Εκτελεστικό Γραφείο, ένα ολιγομελές όργανο, με μέλη προφανώς –και- της Πολιτικής Γραμματείας, που θα έχει συμμετοχή στις αποφάσεις για άμεσα θέματα, ενέχοντας εν μέρει το ρόλο του «πρωινού καφέ». Αυτό ανεξαρτήτως των συσκέψεων του προέδρου με τους συνεργάτες του γραφείου του. Το Εκτελεστικό Γραφείο, πάντως, αναμένεται να ψηφιστεί σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
  • Ο εκπρόσωπος Τύπου είναι προνομία του προέδρου του κόμματος.
  • Αλλαγές αναμένεται, σύμφωνα με τη λογική, και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, με τον αριθμό να εξαρτάται από τη συνολική ανασύνθεση των οργάνων του κόμματος.
  • Ερώτημα είναι εάν οι αλλαγές θα αφορούν και τους τομεάρχες, καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αρχές του φθινοπώρου ενδέχεται να φρενάρει τις ανακατατάξεις ση Βουλή.
  • Τέλος, σε προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα επικυρωθούν και οι επικεφαλής των τμημάτων του κόμματος, με τους αναπληρωτές τους, που θα προέρχονται από το άλλο φύλλο, όπως προβλέπεται από το νέο καταστατικό.

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook