Θρήνος και ερωτήματα για τον θάνατο του 12χρονου – «Μπαλάκι» οι ευθύνες

θρήνος-και-ερωτήματα-για-τον-θάνατο-το-1581514
Anexartitos.gr/EUROKINISSI

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει τις Σέρρες λόγω του θανάτου του 12χρονου μαθητή χθες, Δευτέρα (5/12) σε σχολείο της πόλης, μία είδηση που συγκλόνισε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η πόρτα του λεβητοστασίου εκσφενδονίστηκε περίπου 40 μέτρα λόγω έκρηξης και χτύπησε θανάσιμα το 12χρονο αγόρι, το οποίο βρισκόταν στο συγκεκριμένο σημείο του προαυλίου επειδή είναι στεγασμένο και έβρεχε. Ο εισαγγελέας Σερρών έδωσε εντολή να διερευνηθεί σε βάθος το τραγικό περιστατικό, κατά το οποίο τραυματίστηκαν ακόμη δύο μαθητές.

Εξαιτίας της ανείπωτης τραγωδίας σε ένδειξη πένθους ο Δήμος Σερρών ανέστειλε όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ όπως ανακοίνωσε, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον δήμο δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας. Όσο για το σχολείο που έγιναν όλα, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας.

Κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία, το «παιχνίδι» με το «μπαλάκι» των ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει.

Δήμαρχος Σερρών: Είμαι έξαλλος με τον εργολάβο και τον διευθυντή του σχολείου

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σερρών δηλώνει έξαλλος με τον διευθυντή του σχολείου και τον εργολάβο, ενώ ο διευθυντής του σχολείου δηλώνει ότι από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη μετατροπή του καυστήρα και ρίχνει τις ευθύνες στον δήμο επειδή ο εργολάβος έμπαινε στο σχολείο όποτε ήθελε.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι, όλες οι Σέρρες πενθούν», τόνισε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης το πρωί της Τρίτης (6/12) στον ΣΚΑΪ. Συνεχίζοντας, έριξε ευθύνες στον εργολάβο και στον διευθυντή του σχολείου:

«Είμαι και έξαλλος με όλους αυτούς που ευθύνονται για αυτή την απώλεια της παιδικής ψυχής. Δεν χωράει ο νους τον πόνο που νιώθουν οι γονείς. Είμαι έξαλλος με τον εργολάβο που έκανε τις εργασίες εν ώρα μαθήματος χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά από τη μεταξύ μας σύμβαση. Είμαι έξαλλος και με τον διευθυντή, ο οποίος επέτρεψε στον εργολάβο να εισέλθει στη σχολική μονάδα χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου. Υπάρχει μια σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, στην οποία αναφέρεται ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα του σχολείου χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δήμου και του διευθυντή. Ο εργολάβος ενώ ξέρει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, παρόλα αυτά μπήκε στο σχολείο. Κι εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Πώς τον άφησε ο διευθυντής να μπει στο σχολείο την ώρα που γίνονταν μαθήματα; Υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη. Δεν ήξερε κανένας, δεν ενημερώθηκε κανένας από τον δήμο ότι θα κάνει αυτές τις δουλειές », δήλωσε.

Διευθυντής του σχολείου: Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου

Σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Νικόλαο Τσιότσιο, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεσή του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως σημειώνει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα συνεργεία που έκαναν τις εργασίες είχαν αποχωρήσει, όταν έγινε η έκρηξη στο λεβητοστάσιο.

Ο διευθυντής ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.

«Δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά»

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε τον λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρίσκονταν στο σπίτι του.

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει «εγώ διαφωνούσα εξ αρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook