Θέρμανση: Πώς θα ετοιμάσετε το σπίτι σας για τον χειμώνα – Πλήρης οδηγός

θέρμανση-πώς-θα-ετοιμάσετε-το-σπίτι-σα-1549101

Πώς θα γλιτώσετε χρήματα στη θέρμανση φέτος το χειμώνα. Οι βασικοί πυλώνες ενός αποδοτικού σπιτιού.

Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια έχουν προκαλέσει την ανησυχία σε εκατομμύρια πολίτες που αναρωτιούνται πώς θα ανταπεξέλθουν στις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού τους αυτό το χειμώνα.

Έχουμε ήδη δημοσιεύσει τον πλήρη οδηγό για εξοικονόμηση ρεύματος, όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις συμβουλές που πραγματικά κάνουν τη διαφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού, για κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

Σήμερα, θα μιλήσουμε αναλυτικά για τις πιο αποτελεσματικές τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να γλιτώσετε καύσιμα στη θέρμανση και να βελτιστοποιήσετε την ενεργειακή αποδοτικότητα του σπιτιού σας.

Οικονομία στη θέρμανση: Συντήρηση συστήματος θέρμανσης

Είναι γνωστό πως ένα σύστημα θέρμανσης που λειτουργεί σωστά είναι και πιο οικονομικό, επομένως η συντήρηση του συστήματος θέρμανσης ενός σπιτιού είναι υψίστης σημασίας εάν θέλετε να περιορίσετε τη σπατάλη ενέργειας, που τόσο ακριβά πληρώνετε.

Αρχικά, είναι σημαντικό κάθε χρόνο να έρχεται στο σπίτι σας επαγγελματίας, ο οποίος θα ελέγχει πως το σύστημα λειτουργεί σωστά και θα συντηρεί το λέβητα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και πράγματα που μπορείτε να κάνετε επιπρόσθετα και μόνοι σας, με το πιο εύκολο να είναι ο καθαρισμός των καλοριφέρ σας, σε ετήσια βάση.

Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα «Express», ο ειδικός στον τομέα ενέργειας, Πολ Νιούμαν, η σκόνη που συσσωρεύεται ανάμεσα στα πάνελ των καλοριφέρ μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοση έως και 25%.

Μία άλλη διαδικασία που καλό είναι να επαναλαμβάνετε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, είναι η εξαέρωση των καλοριφέρ, προκειμένου να αφαιρείται ο περιττός αέρας που είναι παγιδευμένος στο σώμα, με τη μορφή φυσαλίδων. Οι φυσαλίδες αυτές εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία του ζεστού νερού στο εσωτερικό των σωληνώσεων, με αποτέλεσμα να «χάνουμε» ένα μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται.

Μερικά σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν ότι το καλοριφέρ σας χρειάζεται εξαέρωση, είναι οι συχνοί ήχοι που μοιάζουν με γουργούρισμα όταν η θέρμανση είναι ανοιχτή, καθώς και η μη ομοιόμορφη θέρμανση των σωμάτων, σύμφωνα με τον ενεργειακό οργανισμό «Energy Support Hub». Η εξαέρωση των καλοριφέρ μπορεί να γίνει είτε από ειδικό είτε από εσάς. Δείτε πώς θα κάνετε εξαέρωση στο καλοριφέρ σας ΕΔΩ.

Οικονομία στη θέρμανση: Θερμοστατική βαλβίδα

Στα περισσότερα σπίτια, η θερμοκρασία του χώρου ρυθμίζεται από το θερμοστάτη, ο οποίος στέλνει εντολές για μία και μόνο επιθυμητή θερμοκρασία η οποία θα πρέπει να επικρατεί σε όλο το σπίτι. Ειδικότερα, μόλις ο θερμοστάτης αντιληφθεί ότι η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από εκείνη που έχουμε επιλέξει, δίνει την εντολή να τροφοδοτηθούν τα καλοριφέρ με ζεστό νερό μέχρι να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα θερμότητας, οπότε και σταματά η τροφοδοσία (μέχρι να ξαναπέσει εκ νέου η θερμοκρασία).

Καθώς, όμως, ο θερμοστάτης βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού, πολλές φορές οι εντολές που δίνει δεν είναι οι σωστές. Για παράδειγμα, ένας μικρός χώρος όπως είναι το μπάνιο θα ζεσταθεί πιο γρήγορα από έναν μεγάλο, ενιαίο χώρο, όπως είναι η σαλονοκουζίνα. Επομένως, εάν ο θερμοστάτης βρίσκεται στο σαλόνι, τα υπόλοιπα δωμάτια θα ζεσταθούν παραπάνω από το επιθυμητό, με αποτέλεσμα να ζεσταίνεστε και να ξοδεύετε περισσότερα χρήματα. Το αντίστροφο συμβαίνει εάν ο θερμοστάτης βρίσκεται στο μπάνιο, οπότε και οι μεγαλύτεροι χώροι δε θα θερμαίνονται επαρκώς.

Χρησιμοποιώντας μία θερμοστατική βαλβίδα (ή κεφαλή), μπορείτε να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του κάθε σώματος μεμονωμένα και έτσι να φροντίσετε πως όλα τα δωμάτια έχουν πραγματικά την ίδια θερμοκρασία. Μία άλλη δυνατότητα που σας προσφέρει η συσκευή αυτή είναι να επιλέξετε ορισμένους χώρους που αξιοποιείτε λιγότερο όπου η θέρμανση θα βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα, με σκοπό την εξοικονόμηση, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο διαφορετικές ζώνες θερμότητας μέσα στο ίδιο σπίτι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο, μια θερμοστατική βαλβίδα μπορεί να βοηθήσει το μέσο νοικοκυριό να εξοικονομήσει έως και 18% περισσότερη ενέργεια.

Οικονομία στη θέρμανση: Καλή μόνωση

Η καλή μόνωση του σπιτιού παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως αποκαλύπτει, μάλιστα, η ενεργειακή ιστοσελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης, «Energy.Gov», τα παράθυρα ευθύνονται για το 30% της συνολικής απώλειας θερμότητας σε ένα μέσο σπίτι.

Φυσικά, τα διπλά τζάμια και τα κουφώματα αλουμινίου βοηθούν πολύ, ωστόσο δυστυχώς δεν έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα. Μία πιο οικονομική εναλλακτική είναι η τοποθέτηση μονωτικών ταινιών στα παράθυρα, καθώς και το κλείσιμο των κουρτινών κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Οικονομία στη θέρμανση: Σωστή διαρρύθμιση επίπλων

Ένας χώρος γεμάτος με έπιπλα συνήθως είναι πιο ζεστός από έναν ανοιχτό, άδειο χώρο, επομένως μία καλή ιδέα είναι να μετακινήσετε κάποια μικρά έπιπλα και διακοσμητικά στο δωμάτιο όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι η σωστή διαρρύθμιση των επίπλων, καθώς, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, τοποθετώντας τον καναπέ ή κάποιο άλλο μεγάλο έπιπλο μπροστά στο θερμαντικό σώμα, το «μπλοκάρουμε» και έτσι παρεμποδίζουμε την απρόσκοπτη κυκλοφορία της ζέστης στο χώρο.

Πηγή:ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook