Θεοδωρίδου: «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί»

θεοδωρίδου-τα-επικαιροποιημένα-εμβ-1557253

Με την χειμερινή έξαρση του κορονοϊού προ των πυλών, Μαρία Θεοδωρίδου και Μάριος Θεμιστοκλέους προχωρούν σε έκτακτη ενημέρωση την Τρίτη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19.

Για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σημειώνεται πως σήμερα, 1η Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 53.436 νέα κρούσματα κορονοϊού για την εβδομάδα αναφοράς – από 24 Οκτωβρίου 2022 έως και 30 Οκτωβρίου 2022. Στην έκθεση καταγράφονται ακόμη 85 διασωληνωμένοι ασθενείς και 164 νέοι θάνατοι.

Όλες οι νέες υποπαραλλαγές εντοπίζονται πλέον και στην Ελλάδα με τελευταία την ΧΒΒ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από τα 338 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου, απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).

Από αυτά τα 338 δείγματα, 28 (8,3%) ταυτοποιήθηκαν ως ΒΑ.2, 8 (2,4%) ως ΒΑ.4 και 302 (89,3%) ως ΒΑ.5. Εκ των στελεχών ΒΑ.2, 17 (60,7%) ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή BA.2.75 (Κένταυρος) και 8 (28,6%) ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 (4,0%) ως υπο-παραλλαγή BQ.1 και 1 (0,3%) ως ΒQ.1.1.

Αρχικά τον λόγο πήρε η κα. Θεοδωρίδου η οποία τόνισε τη σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε σε έρευνα του Nature που λέει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί.

Επιπλέον η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι, τα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή τον βασικό εμβολιασμό και στοχεύον στην ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Υπενθυμίζεται πώς τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή ήταν θετική για την προσθήκη πρόσθετης δόσης σε παιδιά 5-11 ετών αυξημένου κινδύνου και σε ανοσοκατεσταλμένα. Είχε κάνει σύσταση να δοθεί η ενισχυτική δόση μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείται από τρεις δόσεις. Ενώ πρόσφατα ο ΕΜΑ ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook