Θάνος Ασκητής: Μειωμένη η σεξουαλικότητα στη δεύτερη καραντίνα – Γυρίζουμε σε μία εποχή ψευδοσυντηρητισμού

θάνος-ασκητής-μειωμένη-η-σεξουαλικότ-1172287

Για τα ζητήματα που ανακύπτουν από την παρατεταμένη καραντίνα στην ψυχολογία και την σεξουαλικότητα των Ελλήνων τοποθετήθηκε ο Θάνος Ασκητής, νευρολόγος, ψυχίατρος, διδάκτωρ ψυχιατρικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σε συζήτηση στην πρωινή εκπομπή του Zarpa Radio 89.6 με την Ευτυχία Πενταράκη και τον Γιώργο Κολομπάκη.

Όπως τόνισε, υπάρχουν αρκετές διαφορές στην τωρινή σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, με τη σεξουαλική ζωή να έχει μία πτώση περίπου 40%:

«Σε αυτή την παρατεταμένη περίοδο επικρατεί ο ψυχικός σπαραγμός και κόπωση στην καθημερινότητα, καθώς και η αίσθηση οτι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Έτσι, υπάρχει μία ψυχική άρνηση του ενός προς τον άλλο. Αν μία κακή ψυχολογική οικογένεια είχε θέματα, αυτά πολλαπλασιάστηκαν. Τα καλά ζευγάρια, ωστόσο, έχει καλύτερη αίσθηση συντροφικότητας και σεξουαλικότητας παρά το ψυχικό άγχος και την ένταση.»

Ακόμη, αναφέρθηκε στις αλλαγές της σεξουαλικότητας τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας οτι αυτή έχει μειωθεί λόγω της αύξησης της φαντασίωσης σε αυνανιστικό επίπεδο: «Αυτό δεν αποτελεί καλό νέο, αφού η σεξουαλική ζωή είναι ταυτισμένη με την ψυχική ισορροπία. Όταν ο άνθρωπος κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του, μειώνεται και η σεξουαλικότητα, με το ίντερνετ να έχει συμβάλει ξεκάθαρα σε αυτή την τάση.

Το θετικό νέο, ωστόσο, είναι οτι πολλοί συνειδητοποιούν οτι θέλουν να κρατήσουν τη σχέση τους και είναι πρόθυμοι να πραγματοποιήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά από τη συμβίωση μέσα στη καραντίνα.»

Ακόμη στάθηκε στα οικονομικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν άμεσα τη σεξουαλικότητα:

«Γυρίζουμε σε μία εποχή ψευδοσυντηρητισμού, δηλαδή πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον γάμο σαν δείγμα προστασίας και ζωής, με τη γυναίκα να έχει μεγαλύτερο κοινωνιολογικό ρόλο και γενικά τους ανθρώπους να έχουν πλέον πιο ατομική και εγωκεντρική στάση ζωής. Γι’ αυτό βλέπουμε μεγάλη μείωση των γάμων στη γενιά των 25-40 ετών. Η καλή οικονομία σημαίνει και καλή σεξουαλική ζωή, αφού η σεξουαλικότητα υπόκειται σε οικονομικοκοινωνικό παρονομαστή.»

Σε οτι έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των Ελλήνων, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα δείγματα:

«Οι άνθρωποι μέσης και τρίτης ηλικίας νιώθουν εξαιρετικά ανασφαλείς και βασανίζονται από αίσθημα ανησυχίας και αϋπνίας το βράδυ, τόσο λόγω κορονοϊού, όσο και λόγω του αβέβαιου μέλλοντος.

Απαισιόδοξος είμαι επίσης αναφορικά με τη χρήση ουσιών, ναρκωτικών, ηρεμιστικών κλπ, με τον άνθρωπο να πηγαίνει συχνά σε ουσίες επειδή δεν είναι χαρούμενος. Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο έντονα στην εφηβεία, η οποία δοκιμάζεται πάρα πολύ λόγω των προβληματικών γονικών δικτύων, όπου επικρατεί ο θυμός και χάνεται η λογική.»

zarpanews.gr

One thought on “Θάνος Ασκητής: Μειωμένη η σεξουαλικότητα στη δεύτερη καραντίνα – Γυρίζουμε σε μία εποχή ψευδοσυντηρητισμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook