Θαλάσσια σπορ με κενά ασφαλείας – Το πρόβλημα με τις πιστοποιήσεις

θαλάσσια-σπορ-με-κενά-ασφαλείας-το-πρ-1503195

Την ώρα που τα σκάφη του Λιμενικού ερευνούν ακόμα για τον εντοπισμό των δύο κολυμβητών που χάθηκαν στην παραλία ΚΑΠΕ, στο Σούνιο, και οι συνάδελφοί τους στην Ανδρο διερευνούν τα αίτια του τραυματισμού 15χρονου από ταχύπλοο σκάφος, καθημερινά ο τραγικός απολογισμός απωλειών στη θάλασσα αυξάνεται.

Μέχρι και τις 5 Αυγούστου, 163 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ το δυστύχημα στα Σύβοτα, όπου μια 62χρονη γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν κόπηκε το σχοινί από το θαλάσσιο αλεξίπτωτο στο οποίο βρισκόταν, «έσπασε» το θετικό ρεκόρ του μηδενικού δυστυχήματος από θαλάσσια σπορ από το 2021. Κατά μέσο 9 άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια θαλάσσιων σπορ.

Η Safe water Sports, ο Οργανισμός που δραστηριοποιείται από το 2015 με βασικό στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων, είναι μεταξύ άλλων βασικός αρωγός του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και για τον εκσυγχρονισμό των ελέγχων ασφαλείας στις νόμιμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα θαλάσσια σπορ.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των ελέγχων, η Safe Water Sports μαζί με την TUV δημιούργησαν ένα νέο πρωτόκολλο λειτουργίας των επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ, το οποίο ακολουθούν και έχουν λάβει την ανάλογη πιστοποίηση 39 επιχειρήσεις από τις περίπου 1.000 που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι παράνομες, τη νομιμότητα των οποίων ελέγχει το Λιμενικό Σώμα με τους κανόνες λειτουργίας και ασφαλείας που ορίζει ο νόμος. Ομως ο τεράστιος όγκος δουλειάς, η γραφειοκρατία και οι παράνομες επιχειρήσεις που εμφανίζονται κάθε χρόνο σε παραλίες δημιουργούν σοβαρές δυσκολίες στους ελέγχους.

Για τον καλύτερο και πιο ουσιαστικό έλεγχο των επιχειρήσεων, η Safe Water Sports μαζί με το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα δημιούργησαν μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ αναρτούν τα απαραίτητα έγγραφα λειτουργίας, «γλιτώνοντας» το Λιμενικό Σώμα από έλεγχο γραφειοκρατίας και περνώντας περισσότερο χρόνο στο πιο ουσιαστικό κομμάτι, τους ελέγχους ασφαλείας μέσα στην επιχείρηση.

Μόνον τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25.000 ψηφιακοί έλεγχοι των εγγράφων από το Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και παραλίες για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Το 2021 το Λιμενικό Σώμα διαπίστωσε 4.281 παραβάσεις στις παραλίες, ενώ από τα 4.538 φύλλα ελέγχου που συμπλήρωσε στα θαλάσσια μέσα αναψυχής απέδωσε 523.

«To πρόβλημα των πνιγμών και των θανάσιμων ατυχημάτων στο νερό είναι δυστυχώς πολύ μεγάλο για τη χώρα μας αλλά και για όλο τον κόσμο. Στις ελληνικές θάλασσες το 2021 έχασαν τη ζωή τους 336 άνθρωποι, κυρίως από πνιγμό. Το Safe Water Sports, σε συνεργασία με την Πολιτεία, την κοινωνία και τον ιδιωτικό τομέα, έχει αναπτύξει ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων που στοχεύει στη συνεχή μείωση των ανθρώπινων απωλειών στο υδάτινο περιβάλλον.

Η χώρα μας έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας και να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή. Θα αναφέρω τα πιο σημαντικά από αυτά: ετήσια ενημερωτική εκστρατεία κάθε καλοκαίρι για τους ανθρώπους της 3ης ηλικίας και την ασφάλειά τους στη θάλασσα, πολλαπλά ενημερωτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών σχετικά με την ασφάλειά τους στο νερό, ολοκληρωμένο πρόγραμμα κολύμβησης για παιδιά από 3 μηνών έως 12 ετών, πρωτοβουλίες για αλλαγές της ισχύουσας νομοθεσίας σε κάθε τομέα (θάλασσα, πισίνες κ.λπ.), εντατικούς και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους από το λιμενικό σώμα με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και της πληροφορικής, ενίσχυση και βελτίωση της ναυαγοσωστικής κάλυψης κ.ά», αναφέρει στον «Ε.Τ.» o Παναγιώτης Πασχαλάκης, ιδρυτής και πρόεδρος του Οργανισμού Safe Water Sports, και συνεχίζει:

«Σημαντικός παράγοντας όμως, πέρα από τα μέτρα, τις νομοθετικές παρεμβάσεις, τους ελέγχους και τις ενημερώσεις, είναι και η αλλαγή νοοτροπίας όλων. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας, η πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές που δίνουμε ώστε να είναι ασφαλείς στη θάλασσα το καλοκαίρι. Να μην πηγαίνουν πχ. μόνοι τους για μπάνιο στη θάλασσα ή χωρίς την επίβλεψή κάποιου ικανού να τους βοηθήσει αν χρειαστεί (π.χ. ναυαγοσώστης).

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook