«Θα κλάψουν μανούλες» – Μέχρι και 1.000 ευρώ ενοίκιο για ένα τριάρι διαμέρισμα στα Χανιά

θα-κλάψουν-μανούλες-μέχρι-και-1-000-ευρ-1293583

«Φοβερή αύξηση στις τιμές» – «Οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στα εισοδήματα»

Κέντρο Χανίων, Δικαστήρια, Χαλέπα, Νέα Χώρα και Κουμ Καπί αποτελούν τις πιο περιζήτητες περιοχές για νοικιάσει κάποιος σπίτι, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη, τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγάλα διαμερίσματα, είτε είναι παλιά είτε είναι καινούρια.

«Δεν υπάρχουν σπίτια»

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που πλήττουν το τελευταίο διάστημα την χώρα, δεν αφήνουν περιθώρια για προσιτές τιμές στα ενοίκια, ωστόσο το πρόβλημα που χρονίζει, είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα. Ως γνωστόν, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών στα Χανιά, εκμεταλλευόμενοι την ζήτηση που έχει ο τόπος στους παραθεριστές και θέλοντας να αυξήσουν το εισόδημά τους, διαθέτουν τις κατοικίες τους για βραχυχρόνια μίσθωση, γεγονός που οδηγεί στην απουσία διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών, τόσο για τους ντόπιους όσο και για φοιτητές, εκπαιδευτικούς αλλά και στρατιωτικούς.

Για το μεγάλο πρόβλημα της χαμηλής προσφοράς ενοικιαζόμενων σπιτιών, για τις τιμές των ενοικίων και τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτές, μίλησε το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Χανίων, Λουκία Καλιγιάννη.

«Στις περιοχές, οι οποίες έχουν συγκεντρωμένες όλες τις ευκολίες, δηλαδή συγκοινωνίες, φαρμακεία, καταστήματα, η μέση τιμή ενός διαμερίσματος 40- 50 τμ. 15ετίας (σχετικά καινούριο, γιατί καινούρια δεν υπάρχουν) διαμορφώνεται από 500 έως 700 ευρώ, μπορεί να το βρουν και 450 που και πάλι είναι πολλά. Εάν είναι παλιό η τιμή ξεκινά πάλι από τα 450 ευρώ. Στα μεγαλύτερα διαμερίσματα, άνω των 80 τετραγωνικών μέτρων, οι τιμές ξεκινούν από 650 και φτάνουν τα 1000 ευρώ. Είναι φοβερό. Οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στα εισοδήματα των ανθρώπων. Πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος; Μπορεί οι τιμές να είναι αναλογικά πιο χαμηλές από άλλες περιοχές, αλλά δεν είναι χαμηλές».

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν λύνεται. Δεν είναι θέμα μόνο των φοιτητικών κατοικιών αλλά είναι συνολικό. Δεν υπάρχουν ελεύθερα διαμερίσματα, ούτε μικρά ούτε μεγάλα. Και μια οικογένεια, η οποία ψάχνει να βρει, διότι έχουμε και ένα άλλο θέμα, τελειώνει το συμβόλαιο και ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει να βγουν έξω γιατί θέλει να το μετατρέψει σε κατοικία για βραχυχρόνια μίσθωση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μας παίρνουν τηλέφωνο και ψάχνουν κάτι άλλο οι άνθρωποι, διότι έχει λήξει το συμβόλαιό τους και οι ιδιοκτήτες τους ζητάνε μια αύξηση μεγάλη. Τα Χανιά είχαν πάντοτε πρωτιές σε αυτά τα θέματα. Τα Χανιά είναι από τους νομούς που έχουν πολλή κίνηση – ζήτηση».».

Ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές κάθε χρόνο βρίσκονται σε αδιέξοδο, προσπαθώντας να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση, με ότι αυτό συνεπάγεται, ψυχολογικό αλλά και οικονομικό κόστος. Κάθε χρόνο μανάδες, φοιτητές, οικογένειες επιδίδονται σε έναν μαραθώνιο εύρεσης σπιτιού δίχως τέλος.

Και στα Κουνουπιανά όπως είπε η κ. Καλιγιάννη, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών δεν χαμηλώνουν τον πήχη, ζητώντας υψηλές τιμές ως ενοίκιο, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως η έδρα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση τόσο από τους φοιτητές όσο και από στρατιωτικούς.

Αγκάθι τα AIRBNB – «Δύσκολα θα βρουν σπίτι οι φοιτητές»

Την ίδια ώρα, η κ. Καλιγιάννη τόνισε πως οι φοιτητές που θα περάσουν σε σχολές των Χανίων, δύσκολα θα βρουν σπίτι: «Θα απογοητεύσω. Δε θα βρουν εύκολα. Ήδη έχουν ξεκινήσει γονείς να παίρνουν τηλέφωνα και να ψάχνουν για στέγη, επειδή έχουν βγει οι βαθμολογίες και όσα παιδιά έχουν πρώτη προτίμηση το Πολυτεχνείο στα Χανιά και έχουν συγκεντρώσει καλή βαθμολογία, ξέρουν ότι θα έρθουν εδώ. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τους φοιτητές αλλά και όσους έρχονται για δουλειά στα Χανιά, επειδή εδώ τα πράγματα είναι καλύτερα από ότι στην Βόρεια Ελλάδα. Θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βρουν κατοικία.

«Κάθε χρόνο και χειρότερα»

Κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, μόλις τελειώσει η τουριστική περίοδος, διαθέτουν ξανά τις κατοικίες τους προς ενοικίαση από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο μέχρι Μάιο – Ιούνιο. Οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές, οι οποίοι δεν βρίσκουν εναλλακτικές λύσεις, υποχρεώνονται να περιμένουν μέχρι να αδειάσουν τα διαμερίσματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

«Δε γίνεται διαφορετικά. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και κάθε χρόνο είναι και χειρότερα», επισήμανε η κ. Καλιγιάννη και συνέχισε λέγοντας λέγοντας πως «κάθε χρόνο έχουμε μαμάδες νεοεισαχθέντων που κλαίνε τον Σεπτέμβριο. Έχουμε φτάσει πολλές φορές να ακούμε «Άν το ξέραμε, δεν θα αφήναμε το παιδί μας να δηλώσει Χανιά»».

«Ας έχουν υπομονή και επιμονή οι γονείς και όποιος ψάχνει για σπίτι να προσπαθήσει να βρει ότι καλύτερο μπορεί».

Το πρόβλημα παραμένει τεράστιο και διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, προκαλώντας «πονοκέφαλο» σε όσους δεν έχουν δική τους κατοικία και ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν στέγη.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook