Θα εφαρμοστεί ποτέ στα Χανιά ο αντικαπνιστικός νόμος;

θα-εφαρμοστεί-ποτέ-στα-χανιά-ο-αντικαπ-815418

Ανοιχτή επιστολή προς τους υποψηφίους δημάρχους Χανίων στέλνει ο Σύλλογος «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα», ζητώντας άμεσες απαντήσεις για το κάπνισμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στην επιστολή τους με τίτλο «Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην τελευταία χώρα της Ευρώπης που δεν τον εφαρμόζει, την Ελλάδα», ασχολούνται με ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται μόνο… θεσμικά, με καμία πρακτική εφαρμογή, αφού ελάχιστα είναι τα μαγαζιά στα Χανιά που αν ζητήσεις να καπνίσεις μέσα θα σου αρνηθούν.

Αντίθετα, θα σου δώσουν ένα αυτοσχέδιο τασάκι (σε τέτοια κόλπα οι Έλληνες είμαστε… εξπέρ).

Όπως αναφέρει ο σύλλογος, που απαρριθμείο 60.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν θα λάβει ξεκάθαρη δέσμευση για την εφαρμογή του νόμου (επιβολή προστίμων από την δημοτ αστυνομία), έχει λάβει την απόφαση να πραγματοποιήσει συμβολικές καταλήψεις στα πολιτικά γραφεία των υποψηφίων.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου:

«Αξιότιμε κύριε/α υποψήφιε δήμαρχε,

Πιστεύουμε ότι βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών της.

Σύμφωνα με τον νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, την ευθύνη τήρησης του την έχουν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και η Δημοτική αστυνομία επικουρούμενη κατόπιν αιτήματος τους από την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΚΑΠΑ Research το ποσοστό των καπνιστών στην χώρα μας μειώθηκε στο 27,1%. Παρόλα αυτά στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται ότι σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου.

Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δε συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των πόλεων στην εφαρμογή του νόμου, με κύρια ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τον Κ. Παπαστεργίου, δήμαρχο δήμου Τρικκαίων ο οποίος έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι καθαρά από τον καπνό του τσιγάρου. Όπως μας δήλωσε ο ίδιος, η επιτυχία αυτή στηρίχθηκε σε 2 άξονες:

Την ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη της εφαρμογής του νόμου αλλά και την συνεχή επιτήρηση και όπου χρειάστηκε την επιβολή προστίμων. Αν και το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου του είναι μικρό, καταφέρνει να ελέγξει τα καταστήματα. Απλώς οι δημοτικοί αστυνομικοί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη εργασία εκτελούν, ελέγχουν παράλληλα αν καπνίζουν σε κλειστούς χώρους.

Εσείς σαν νέος δήμαρχος σκοπεύετε να ακολουθήσετε το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων;

Θεωρείτε το παθητικό κάπνισμα ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας και θα συμβάλετε να λυθεί το πρόβλημα;

Θα παρακαλούσαμε η απάντηση σας να μην αναλωθεί σε ευχολόγια ή τι θα μπορούσε η πολιτεία να κάνει. Θέλουμε να μας απαντήσετε ξεκάθαρα αν σαν Δημοτική Αρχή αναλάβετε τις ευθύνες σας και ασκήσετε τους απαραίτητους ελέγχους στα καταστήματα επιβάλλοντας στους παρανομούντες τα ανάλογα πρόστιμα.»

zarpanews.gr

6 thoughts on “Θα εφαρμοστεί ποτέ στα Χανιά ο αντικαπνιστικός νόμος;

  1. Ωραία τα λες φίλε μου στο άρθρο σου…αλλα ξεχνάς κάτι πολυ βασικό σε αυτή τη πόλη.150000 αστυνομικοι να βρίσκονται πανω απο το κεφάλι σου να σε αναγκασουν να μην καπνίζεις στη μουρη των άλλων,εαν εσυ ο ιδιος σε μαθεις τον ΣΕΒΑΣΜΟ στους γύρω σου απο το σπιτι σου,δε λύνεται το πρόβλημα.Οι πολίτες και οχι η πολιτεία φέρουν την ευθύνη πρωτίστως για τη κατάντια σε αυτό το θέμα.

  2. Βληματα,στειλτε καμια επιστολη να ανοιξει η εθνικη κ αφηστε τις αηδιες με τα καπνισματα τις οικολογιες κτλ.ααα κ να μην ξεχναμε,να προσεχουμε πολυ με το νερο που το ξοδευουμε γιατι το καλοκαιρι θα εχουμε παλι λειψυδρια.ουουουου ρεεεεε ζωαδια που τα εχουμε ολα λυμενα κ σας πειραξε ο διπλανο σας παλι.ουουουου

  3. Καλό θα είναι να γνωρίζουν οι κύριοι του Συλλογου «Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα» πως Δημοτική Αστυνομία στα Χανιά δεν υπάρχει από το 2013 .. Οπότε και δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν έλεγχοι πουθενά..Ας ενημερωθούμε πρώτα για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας πριν ζητήσουμε το οτιδήποτε..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook