Θα αυξηθούν και στα Χανιά τα σουβλάκια;

θα-αυξηθούν-και-στα-χανιά-τα-σουβλάκια-848642

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι επιχειρηματίες στον χώρο των ψητοπωλείων αναφορικά με το εάν η αύξηση στην τιμή του χοιρινού κρέατος -λόγω των αυξημένων ευρωπαϊκών εξαγωγών στην Κίνα (οι χοιροτροφικές μονάδες της οποίας «χτυπήθηκαν» από την πανώλη των χοίρων) -θα οδηγήσει εν τέλει σε αύξηση και της τιμής που πωλούν το παραδοσιακό τυλιχτό σουβλάκι (ή αλλιώς πιτόγυρο).

Μιλούν στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεσμικοί εκπρόσωποι των καταστηματαρχών εστίασης από αρκετές περιοχές της χώρας και την Κρήτη, δηλώνοντας -οι περισσότεροι- ότι θα απορροφήσουν αυτή την αύξηση διατηρώντας την ίδια τιμή, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να μετακυληθεί στον καταναλωτή διαμορφώνοντας την ανώτερη τιμή στα 2,70 με 2,80 ευρώ.

Την άποψη ότι ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του κρέατος δεν θα επηρεάσει την αγορά και η όποια αύξηση δεν θα «φθάσει» μέχρι τον καταναλωτή, ιδιαίτερα στον δημοφιλή γύρο-σουβλάκι, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς των Χανίων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Βιοτεχνών Γιάννης Παυλάκης, μέλη της οποίας είναι κρεοπώλες αλλά και επαγγελματίες της εστίασης, η όποια αύξηση εκτιμάται ότι θα απορροφηθεί από τους επαγγελματίες.

«Εκτιμώ ότι οι τιμές για τον καταναλωτή δεν θα επηρεαστούν. Οι όποιες διακυμάνσεις στις τιμές του κρέατος δεν θα επηρεάσουν την αγορά. Αυτό θα συμβεί για δύο κατά την άποψη μου λόγους. Στην περιοχή μας υπάρχει επάρκεια κρέατος και πληθώρα σωστών επαγγελματιών, τόσο στο χώρο της εστίασης όσο και στο χώρο του κρέατος».

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται σε αναμονή, ωστόσο η εκτίμηση είναι ότι κυρίως στο πλέον δημοφιλές προϊόν που είναι το σουβλάκι οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα των 2,30 – 2,50 ευρώ όπως είναι και σήμερα.

Την άποψη ότι οι όποιες αυξήσεις δεν θα επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση εκφράζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος των κρεοπωλών Χανίων Κώστας Φωτάκης.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρχει ένας μικρός επηρεασμός στην αγορά. Η πλειοψηφία των καταναλωτών κυρίως των νέων συνήθως δεν επηρεάζονται από τις μικρές αυξήσεις τόσο στις δαπάνες τους για την εστίαση, όσο και στην αγορά κρέατος. Εμείς σαν κλάδος άλλωστε τις περισσότερες φορές επιβαρυνόμαστε στις κατά καιρούς διακυμάνσεις».

«Φταίνε» τα προβλήματα στην Κίνα

«Το χοιρινό κρέας πάντα τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και για όλο το καλοκαίρι, παίρνει μία αύξηση γύρω στο 10% με 15% και πάντα στη λιανική πώλησή του, την αφομοιώνουμε εμείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.

«Η φετινή ιδιαιτερότητα -πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης- είναι ότι θα ξεπεράσει λογικά κάποια όρια, π.χ. του 10%, επειδή έχουμε κάποια παγκόσμια θέματα. Πρώτον, είναι ότι υπήρχε η πανώλη των χοίρων στην Κίνα πριν από 1 με 1,5 χρόνο. Για να μην επεκταθεί, όσες μικρές μονάδες με 5-10-20 χοιρομάνες που είχαν προσβληθεί από τη λοίμωξη τις θανάτωσαν όλες (…), με αποτέλεσμα η αγορά να «στερέψει» από χοιρινό κρέας και να ξεκινήσουν οι εισαγωγές (από Αμερική και Ευρώπη).

Επίσης, άνοιξε μία ακόμα αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η ρωσική και (τρίτον) επειδή υπάρχει η πανώλη των χοίρων στην Αφρική, δεν γίνονται εισαγωγές στην Ευρώπη. Άρα όλα αυτά συναινούν στο να αυξηθεί η ζήτηση (κρέατος). Όταν αυξάνεται η ζήτηση και δεν υπάρχει η παραγωγή που δεν μπορεί να την καλύψει, τότε αναγκαστικά ανεβαίνει η τιμή».

Ο κ. Κεσίδης εκτίμησε ότι εάν οι ανάγκες της αγοράς σε ποσότητες κρέατος δεν μπορέσουν να καλυφθούν το επόμενο εξάμηνο και «να βρει μόνη της το δρόμο», τότε, όπως είπε, «δεν ξέρω ποιους θα συμπαρασύρει στο διάβα της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook