Τάρτα με κολοκυθάκια και κατσικίσιο τυρί

τάρτα-με-κολοκυθάκια-και-κατσικίσιο-τ-1681573

Τέλεια συνταγή για αλμυρή τάρτα με κολοκυθάκια και κατσικίσιο τυρί. Με σπιτική τραγανή ζύμη, ιδανική για ένα ελαφρύ και νόστιμο ορεκτικό!

Συστατικά

Για τη βάση

330 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης

230 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κομμάτια

1 κ.γ. αλάτι

1 αυγό, μεσαίο

40 γρ. νερό

1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

375 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

3 αυγά, μεσαία

1 κρόκο, από μεσαίο αυγό

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

Για τη σύνθεση

2 κολοκυθάκια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

αλάτι

πιπέρι

200 γρ. κατσικίσιο τυρί

Για το σερβίρισμα

1 κολοκυθάκι, σε flakes

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι.

Τρίβουμε με τα χέρια μας για 2-3 λεπτά μέχρι το αλεύρι να κιτρινίσει και να μοιάζει σαν βρεγμένη άμμος. Καλό θα είναι να φοράμε γάντια όσο δουλεύουμε το μείγμα, προκειμένου να μην περνάει η θερμότητα από τα χέρια μας στο μείγμα.

Προσθέτουμε το αυγό και το νερό, και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Με το που δέσει η ζύμη, σταματάμε να πλάθουμε.

Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ, την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη.

Τοποθετούμε 2 φύλλα λαδόκολλας στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε τη μια λαδόκολλα με αλεύρι.

Βάζουμε τη ζύμη στην αλευρωμένη λαδόκολλα, την πασπαλίζουμε με αλεύρι, και τη σκεπάζουμε με την άλλη λαδόκολλα.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 30-32 εκ. μέχρι να έχει πάχος 0,5 εκ. Αν είναι δύσκολο να ανοίξουμε τη ζύμη, την αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να ζεσταθεί λίγο.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα πάνω από τη ζύμη.

Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 28 εκ.

Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τη φόρμα.

Βάζουμε τον πλάστη στη μια άκρη της ζύμης και χρησιμοποιούμε τη λαδόκολλα για να βάλουμε τη ζύμη πάνω στον πλάστη. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα.

Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να κολλήσει η ζύμη στην ταρτιέρα. Τη ζύμη που προεξέχει, τη γυρίζουμε προς τα έξω, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε το ζυμάρι πιο ψηλά, διαφορετικά θα συρρικνωθεί.

Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι.

Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας πάνω στη ζύμη.

Τοποθετούμε φασόλια ή το ειδικό βάρος για τάρτες τα οποία απλώνουμε παντού.

Μεταφέρουμε το ταψί με τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.

Αφαιρούμε τη ζύμη από τον φούρνο και βγάζουμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια ή το ειδικό βάρος.

Αλείφουμε τη ζύμη με τον αραιωμένο κρόκο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε οτι δεν θα σπάσει η τάρτα όταν ρίξουμε τη γέμιση.

Ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 20 λεπτά.

Για τη γέμιση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τον κρόκο, το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 1 εκ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Μεταφέρουμε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε τα κολοκυθάκια στη βάση της τάρτας.

Προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150°C στον αέρα.

Περιχύνουμε την τάρτα με το μείγμα της κρέμας γάλακτος.

Μεταφέρουμε την τάρτα προσεκτικά στον φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο, κόβουμε με ένα μαχαίρι τα πλαϊνά τοιχώματά της, και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα

Κόβουμε το κολοκυθάκι με ένα πίλερ σε flakes.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα flakes κολοκυθιού, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Κόβουμε την τάρτα σε κομμάτια και σερβίρουμε με τα flakes κολοκυθιού.

akispetretzikis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook