Τα σπουδαία οφέλη του αυγού στη διατροφή μας

τα-σπουδαία-οφέλη-του-αυγού-στη-διατρο-1504254

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά φανταστείτε ότι ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο.

Για αρκετά χρόνια τα αυγά θεωρούνταν επικίνδυνη τροφή για την υγεία και πολλοί τα απέφευγαν, γιατί φοβόντουσαν ότι θα ανέβουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Πλέον όμως όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Αυτή η άποψη στηρίζεται στο γεγονός ότι μόνο το 1/3 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από τις τροφές.

Με απλά λόγια τα αυγά είναι ένα τρόφιμο που μπορεί να έχει πάντα θέση στο ψυγείο σας και οι λόγοι είναι πολλοί. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.

Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Τα αυγά είναι μια απαραίτητη πηγή υψηλής πρωτεΐνης που διαρκεί πολλές ημέρες. Εκτός όμως από τη μεγάλη διάρκεια, τα αυγά μαγειρεύονται πολύ εύκολα και αποτελούν ένα νόστιμο σνακ. Μάλιστα τα βραστά αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και μία εβδομάδα μετά, όταν φυλάσσονται στο ψυγείο. Εάν όμως τα ξεφλουδίσετε είναι καλύτερο να τα φάτε την ίδια ημέρα.

Είναι πολύ θρεπτικά

Τα αυγά έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα – ανά θερμίδα από τα περισσότερα άλλα τρόφιμα. Εάν καταναλώσετε ένα αυγό κάθε μέρα θα πάρετε:

  • Πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας
  • Σελήνιο
  • Φώσφορο
  • Χολίνη
  • Βιταμίνη Β12
  • Αντιοξειδωτικά

Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τα αυγά είναι μια από τις καλύτερες πηγές χολίνης. Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Η ουσία αυτή μπορεί να παραχθεί στο σώμα, αλλά υπάρχει και σε διάφορα τρόφιμα, όπως στα αυγά.

Μια από τις κύριες δράσεις της χολίνης είναι η σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που χρησιμοποιείται στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα τη μνήμη, τη συνείδηση, τη δημιουργικότητα, ο έλεγχος των μυών. Η ανεπάρκεια σε χολίνη μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, κούραση ή προβλήματα μνήμης.

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε την εβδομάδα;

Όσοι είναι υγιείς μπορούν να καταναλώνουν ένα ή και περισσότερα αυγά την ημέρα, αρκεί να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εκείνοι που έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, καλό να περιορίζουν την κατανάλωση αυγών, αλλά δεν χρειάζεται να την κόψουν εντελώς.

Σε γενικές γραμμές μπορούνε να τρώνε 3 με 4 αυγά την εβδομάδα. Όσον αφορά τα παιδιά, καλό είναι να καταναλώνουν 4 με 5 αυγά την εβδομάδα, αφού προσλαμβάνουν πρωτεΐνη και από άλλες τροφές.

Ο κρόκος σε ένα βρέφος προστίθεται μετά τον 8ο μήνα, ενώ το ασπράδι μετά το πρώτο έτος, γιατί έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση αλλεργιών. Τέλος, η καλύτερη επιλογή είναι τα εμπλουτισμένα με ωμέγα-3 αυγά ή αυτά που προέρχονται από κότες, οι οποίες εκτρέφονται σε βοσκότοπους.

jenny.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook