Tα σενάρια που μελετά η Αθήνα μετά την αναβολή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για Δεκέμβριο

tα-σενάρια-που-μελετά-η-αθήνα-μετά-την-α-1078662

Η έκδοση τριών νέων Navtex, λίγη ώρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., καθώς και η παραμονή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διατηρούν στα ύψη το θερμόμετρο στην Αν. Μεσόγειο. Η εκτίμηση που κερδίζει έδαφος για την τακτική της Τουρκίας.

Η Αθήνα προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. με δύο στόχους και εν μέρει, τους πέτυχε: Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων των Ευρωπαίων ηγετών ενώ στο κείμενο των Συμπερασμάτων υπήρξε αποδοκιμασία των νέων μονομερών και προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας, με ταυτόχρονη επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, που έδινε πίστωση χρόνου για την επιβολή κυρώσεων μέχρι τη επόμενη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σε συντονισμό με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη έδωσαν μία σκληρή και πολυεπίπεδη μάχη για να «ξεκουνήσουν» την δυσκίνητη Ευρώπη, η οποία, όμως, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, μοιάζει «με υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει…».Yπήρξε σαφώς μία μεταστροφή από χώρες που μέχρι χθες ήσαν απόλυτα αρνητικές στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, αλλά η απόσταση που πρέπει να διανύσει η Ε.Ε για να φτάσει σε ενιαία, καθαρή και πραγματικά σκληρή θέση έναντι του Ταγίπ Ερντογάν παραμένει μεγάλη.

Για του λόγου το αληθές, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι του κειμένου των Συμπερασμάτων, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν εξέδωσε όχι μία αλλά τρεις νέες Navtex, η μία εκ των οποίων, μάλιστα, δεσμεύει συγκεκριμένη περιοχή δυτικά της Σαμοθράκης και νότια του Έβρου, στον οποίον πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης.

Η έκδοση τριών νέων Navtex καθώς και η παραμονή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας διατηρούν σε υψηλό βαθμό επιφυλακής τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Άλλωστε, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η εκτίμηση ότι μπορεί τελικά η τακτική του Ερντογάν να έχει ως κορύφωση ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο θα προκληθεί μετά από αντίδραση της Ελλάδας σε τουρκική πρόκληση.

Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που έχει συζητηθεί πολύ πίσω από τις κλειστές πόρτες, καθώς, με δεδομένες και τις ισορροπίες στην Ε.Ε, η Ελλάδα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να χρεωθεί ούτε το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών ούτε, πολύ περισσότερο, την πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Με φόντο τις ασκήσεις επί χάρτου για τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θέλησε χθες από τις Βρυξέλλες να σταματήσει τη δημόσια συζήτηση περί επέκτασης ή μη των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, κρίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει τους ελληνικούς χειρισμούς.

Πιθανότατα, ο κ. Μητσοτάκης έχει το βλέμμα και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπου το ζήτημα αυτό προκαλεί μεγάλες συζητήσεις από μεγάλο αριθμό βουλευτών – και μάλιστα διαφορετικών εσωκομματικών προελεύσεων – οι οποίοι όχι μόνο διαφωνούν με τον δημόσιο ορισμό «κόκκινων γραμμών» στα 6 μίλια, αλλά αντιθέτως θεωρούν ότι η ΝΔ θα πρέπει να μην αφήσει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει άσκηση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων (σ.σ. το οποίο ο ίδιος επί των κυβερνητικών του ημερών δεν άσκησε), αναλαμβάνοντας η ίδια, εδώ και τώρα, τη σχετική πρωτοβουλία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook