Τα λάθη που κάνουμε στο καθάρισμα του σπιτιού

τα-λάθη-που-κάνουμε-στο-καθάρισμα-του-σ-1304631

Το καθάρισμα του σπιτιού χρειάζεται πρόγραμμα και οργάνωση, ώστε να μην χάνετε πολύτιμο χρόνο και να είναι πάντα καθαρό. Ορισμένες ωστόσο συνήθειες, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Επιπλέον, αφήνοντας πίσω βακτήρια, σκόνη και βρωμιά δημιουργείται περισσότερη δουλειά για εσάς στο μέλλον.

Αποφύγετε αυτά τα λάθη καθαρισμού που θα μπορούσαν να κάνουν το σπίτι σας πιο βρώμικο και ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για λαμπερό σπίτι.

Καθαρά εργαλεία

Η ρουτίνα καθαρισμού σας είναι τόσο καλή όσο και οι προμήθειες που χρησιμοποιείτε. Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι τα ίδια τα εργαλεία καθαρισμού σας είναι σε καλή κατάσταση για να αποφύγετε τη διάδοση βακτηρίων, βρωμιάς και σκόνης σε όλο το σπίτι. Πλένετε συχνά τα πανιά καθαρισμού, τις βούρτσες καθαρισμού και τις κεφαλές σφουγγαρίστρας και απολυμαίνετε τα μικροβιακά αντικείμενα όπως οι βούρτσες τουαλέτας μετά από κάθε χρήση. Αδειάστε την ηλεκτρική σκούπα σας μόλις γεμίσει και αλλάζετε ή πλένετε συχνά το φίλτρο για βέλτιστη απόδοση.

Ρίχνουμε υπερβολικές ποσότητες καθαριστικών

Οι περισσότερες νιώθουμε ότι απλώνοντας μεγάλες ποσότητες καθαριστικών πάνω στη βρωμιά, θα καταφέρουμε να καθαρίσουμε καλύτερα και σε βάθος. Όσο περισσότερο φάρμακο όμως ρίχνουμε, τόση περισσότερη ώρα πρέπει να κάνουμε μετά, για να το ξεβγάλουμε. Χρόνος και κόπος άδικος! Επιπλέον ξοδεύουμε χωρίς λόγο τα προϊόντα καθαρισμού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσουμε το καθαριστικό να δράσει και να τρίψουμε με το σωστό σφουγγάρι.

Ψεκάζουμε απευθείας πάνω στις επιφάνειες

Ψεκάζοντας απευθείας πάνω στις επιφάνειες που έχουμε σκοπό να καθαρίσουμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να αφήσουμε στίγματα και άρα λερώνουμε περισσότερο. Αυτό ισχύει ιδίως όταν η επιφάνεια είναι από τζάμι ή γυαλί, όπως τα παραθυρόφυλλα, η τηλεόραση, οι καθρέφτες. Άρα ψεκάζουμε πρώτα στο πανάκι μικροϊνών (ή το χαρτί κουζίνας) και στη συνέχεια πάνω στο έπιπλο ή την επιφάνεια.

Δεν αφήνουμε το καθαριστικό να δράσει

Κυρίως επειδή βιαζόμαστε έχουμε τη συνήθεια, αφού απλώσουμε το καθαριστικό, να το απομακρύνουμε κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο, για να τελειώνουμε με τη δουλειά μας. Το προϊόν καθαρισμού όμως πρέπει να σταθεί κάποια λεπτά, για να δράσει αποτελεσματικά. Άρα όχι μόνο δεν τελειώνουμε πιο γρήγορα με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν καταφέρνουμε και να καθαρίσουμε.

Δεν καθαρίζουμε την ηλεκτρική σκούπα

Σκεφτείτε πόσους ρύπους απορροφά η ηλεκτρική κάθε φορά που σκουπίζουμε χαλιά και πατώματα. Άρα, η ηλεκτρική σκούπα θέλει κι αυτή μια φορά στο τρίμηνο την περιποιηση της. Γιατί το να καθαρίζουμε το σπίτι μας με μια βρώμικη σκούπα είναι και λίγο σχήμα οξύμωρο! Συν ότι δεν θα ρουφάει καλά.

Τα σφουγγάρια που χρησιμοποιούμε είναι βρώμικα

Ξεκινάμε να καθαρίσουμε όλο το σπίτι και χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγάρι ή πανάκι παντού. Αυτό το ξέρουμε όλες ότι είναι λάθος και παρόλα αυτά το επαναλαμβάνουμε. Είναι η κακιά συνήθεια. Και το να ξεβγάλουμε το σφουγγάρι (ή όποιο εργαλείο καθαρισμού χρησιμοποιούμε) μόνο με νερό, τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετό. Καλύτερα λοιπόν ενδιάμεσα να αλλάζουμε τα “εργαλεία” μας με άλλα που είναι καθαρά.

Καθαρίζουμε λάθος ώρες

Το ιδανικό είναι οι δουλειές του σπιτιού να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες. Αναφέρομαι κυρίως στο τρίπτυχο ξεσκόνισμα – σκούπισμα – σφουγγάρισμα. Το πρωΐ λογικά είμαστε πιο ξεκούραστες κι έχουμε περισσότερη ενέργεια. Επίσης το φως της ημέρας, μας βοηθά να βλέπουμε καλύτερα, άρα να εντοπίζουμε τα βρώμικα σημεία και να καθαρίζουμε πιο αποτελεσματικά. Βέβαια για τις εργαζόμενες νοικοκυρές μπορεί να μην είναι πάντα εύκολο αυτό, αλλά όποτε τουλάχιστον μπορούμε, επιλέγουμε τις πρωινές ώρες για το καθάρισμα.

Τρίψιμο λεκέδων

Το τρίψιμο ενός λεκέ μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωσή του, να τον σπρώξει βαθύτερα μέσα στο υλικό ή ακόμα και να καταστρέψει τις ίνες της ταπετσαρίας. Πάντα να σκουπίζετε τους λεκέδες με ένα καθαρό λευκό πανί για να τραβήξετε τα υπολείμματα και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια μέθοδο αφαίρεσης λεκέδων που είναι κατάλληλη για το υλικό.

Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο πανί καθαρισμού σε όλο το σπίτι

Η επαναχρησιμοποίηση του ίδιου πανιού καθαρισμού σε όλο το σπίτι σας μπορεί να φαίνεται πιο αποτελεσματική, αλλά είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μεταφέρετε μικρόβια και βρωμιά μεταξύ των δωματίων. Σίγουρα δεν θέλετε για παράδειγμα, βακτήρια από το μπάνιο σας να καταλήγουν στους πάγκους της κουζίνας σας. Εάν χρησιμοποιείτε μαντηλάκια μιας χρήσης, χρησιμοποιήστε ένα για κάθε εργασία καθαρισμού.

healthstories.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook