Τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά που μπορούμε να επιλέξουμε το φθινόπωρο

τα-καλύτερα-φρούτα-και-λαχανικά-που-μπ-1538557

Κάθε εποχή που αλλάζει, μας συστήνεται με τα ιδιαίτερά της χρώματα, αρώματα και γευστικά χαρακτηριστικά του διατροφικού της πλούτου. Η φύση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να μας προσφέρει τα ώριμα δώρα της. Τα φρούτα και λαχανικά που θα μας χαρίσουν υγεία, ευεξία, λάμψη και ομορφιά.

Αν θέλουμε να παρέχουμε στον εαυτό μας την καλύτερη φροντίδα δεν έχουμε παρά να σεβαστούμε τη φύση και να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας σύμφωνα με τους μήνες και τις εποχές. Έτσι προστατεύεται το πορτοφόλι μας και ευνοείται το περιβάλλον.

Το να συμβαδίζουμε με την εποχικότητα των τροφίμων βοηθάει σημαντικά στη ρύθμιση του μεταβολισμού, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά και συμβάλλει στον έλεγχο του οξειδωτικού στρες και των συνεπειών του για την υγεία (φλεγμονή, γήρανση των κυττάρων, μεταβολική δυσλειτουργία κ.ά.).

Τα φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο. Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό είναι πιο αποτελεσματική όταν η κατανάλωση γίνεται μαζί με βιταμίνη C, ιδανικά χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μπορείτε να το φάτε μαγειρεμένο ή σε φρέσκες σαλάτες που έχει και τα μεγαλύτερα οφέλη.

Το λάχανο είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Β και Α, ενώ τα λαχανάκια Βρυξελλών σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και C. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το θωρακίζουν απέναντι στις εποχικές ιώσεις.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καθώς επίσης φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, φυλλικό οξύ, πολύτιμα ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Όλα αυτά ενδυναμώνουν τα οστά και τονώνουν την άμυνα του οργανισμού.

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Προσφέρει αντιμικροβιακή και αντιική προστασία, ενώ βοηθά στην πέψη και στη σωστή λειτουργία του εντέρου.

Το ρόδι είναι ο θησαυρός του φθινοπώρου. Γνωστό για την αντιοξειδωτική, αποτοξινωτική και καρδιοπροστατευτική του δράση. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Είναι ιδανικό σε χυμούς και σε σαλάτες.

Το πορτοκάλι είναι το φρούτο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση όχι μόνο το φθινόπωρο αλλά και όλο τον χειμώνα. Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνη C, Β-καροτίνη, κάλιο και φυλλικό οξύ. Χάρη στη βιταμίνη C, θεωρείται ο Νο 1 σύμμαχος της υγείας μας απέναντι στις εποχικές ιώσεις και η πρώτη επιλογή στους παιδικούς χυμούς.

Τον Οκτώβριο τρώμε:

Λωτούς, μανταρίνια.

Αγκινάρες, κουνουπίδια, μαρούλια, μπρόκολα, παντζάρια, πατάτες, πράσα, ράπες.

Το Νοέμβριο επιλέγουμε:

Αβοκάντο, γκρέιπφρουτ, κλημεντίνες.

Κρεμμύδια χλωρά, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανό, φινόκιο.

enallaktikidrasi.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook