ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αρνείται κάθε ουσιαστική παρέμβαση για την ακρίβεια

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης.

Όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις μέχρι τώρα κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση οι προσδοκίες για κάτι πιο αποτελεσματικό και ριζοσπαστικό είναι περιορισμένες.

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, εδώ και καιρό, να μην υπάρξει καμία ουσιαστική κάλυψη και προστασία της κοινωνίας μπροστά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας, το οποίο μαστίζει τους πολίτες των χαμηλών εισοδημάτων, αλλά και τη μεσαία τάξη για την οποία υποτίθεται ότι τόσο πολύ ενδιαφερόταν ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου. Και πρόσθεσε: «αρνείται κάθε ουσιαστική παρέμβαση, δεν μειώνει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, δεν μειώνει τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, δεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών».

Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιονομικά περιθώρια τονίζοντας ότι «αυτά είναι δεδομένα και εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές που κάνει η κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε ότι το σύμφωνο σταθερότητας είναι σε αναστολή.

Εξάλλου, αν δεν θέλουν να μεταβάλουν τη δημοσιονομική κατάσταση ας ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που κοστίζει δημοσιονομικά, ας ακυρώσουν την φοροαπαλλαγή στη συγκέντρωση κεφαλαίου και τα μερίσματα, για να μειώσουν τους ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στο ψωμί. Γιατί δεν το κάνουν; Δεν είναι λοιπόν το θέμα τα δημοσιονομικά περιθώρια. Αυτά είναι υπεκφυγές».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι οι ευθύνες του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις στην ενέργεια είναι τεράστιες καθώς, όπως λένε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο, επικέντρωσε όλη την πολιτική του γύρω από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, άφησε τα καρτέλ να λειτουργούν ανεξέλεγκτα για μήνες βάζοντας πλάτη στην αισχροκέρδεια.

«Ακόμη και τώρα δεν βάζει κανένα πλαφόν στα κέρδη των επιχειρήσεων παραγωγών ενέργειας ούτε επιβάλλει διατίμηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος των πολιτών», αναφέρουν.

Οι ίδιοι άνθρωποι χαρακτηρίζουν την επιστολή του κ. Μητσοτάκη στην ΕΕ ως «φύλλο συκής». Η προστασία των πολιτών, λένε, «είναι εσωτερική υπόθεση του κάθε κράτους. Η Κομισιόν εξέδωσε εργαλειοθήκη με την οποία καλεί τα κράτη μέλη να πάρουν σειρά μέτρων – στην κατεύθυνση αυτών που προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. – όπως η διατίμηση στα τιμολόγια, η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και η αναδιανομή τους στους πολίτες. Εναπόκειται στις κυβερνήσεις να δράσουν. Και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να δράσει, στέλνει επιστολές για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις».

Υπογραμμίζουν τέλος, ότι «όλα αυτά είναι δηλωτικά μιας κατάστασης παρακμής της κυβερνητικής πολιτικής, μίας συνολικής άρνησης της ΝΔ να προστατεύσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, την ίδια ώρα που έχει κάνει μία σειρά από επιλογές όπου δαπανά χρήματα του Δημοσίου για άλλες προτεραιότητες».

Πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ